NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Chocoladefabriek investeert in geavanceerd verticaal transportsysteem
Bij Europe Chocolate Company in Malle wordt een nieuw vultoestel geplaatst voor het nauwkeurig op gewicht afvullen van big bags.

Chocoladefabriek investeert in geavanceerd verticaal transportsysteem

Hygiëne is in een chocoladefabriek van het allergrootste belang. Wanneer Barry Callebaut besloot om in zijn Manufacturing vestiging in Halle een nieuwe lijn te bouwen, ging het dan ook gericht op zoek naar een partner die niet alleen volledig op maat, maar ook volgens de hoge en meest recente eisen van hygiënisch ontwerp wilde werken. Die vond de multinational in Bascules Robbe, dat tevens optimaal gebruik wist te maken van de weinige beschikbare ruimte.

Barry Callebaut Manufacturing was Bascules Robbe natuurlijk niet helemaal vreemd. Enkele jaren geleden plaatste het Torhoutse familiebedrijf in Halle namelijk al een vulmachine voor het semi-automatisch afvullen van dozen. Ditmaal moesten er echter weeg- en transport­oplossingen voorzien worden voor een gloednieuwe productielijn, waarop onder meer kleverig poeder met een hoog vetgehalte verwerkt wordt. Een lijn met torenhoge eisen inzake hygiëne, dus, alsook het nodige risico op aanlading ten gevolge van opwarming door wrijving.

Na het leegdraaien blijft er weinig tot geen restproduct in de Floveyor aanwezig, waardoor het toestel snel en eenvoudig gereinigd kan worden.

Vlot tot vijf meter omhoog

Een centrale vraag van Barry Callebaut was om in de productielijn een oplossing te voorzien voor het verticaal transport van het product, en dat op een zo klein mogelijke oppervlakte. “Van de klassieke oplossingen waren we niet overtuigd”, vertelt Frank Ulburghs van Barry Callebaut. “Een opeenvolging van twee schuine schroeven zou bijvoorbeeld te veel plaats in beslag nemen en bovendien complex zijn in onderhoud, terwijl pneumatische systemen vooral veel energie verbruiken.” Dankzij een partnerschap met het Australische Floveyor wist Bascules Robbe echter een waardig alternatief te bieden. “De Floveyor is in staat om bulk materiaal onder een steile hoek op te voeren, zonder daarvoor veel ruimte in beslag te nemen”, aldus Cedric Pollet, zaakvoerder van Bascules Robbe. “Het systeem werkt op het aëromechanisch principe, waarbij een touw met schijven op hoge snelheid rondgedraaid wordt en materiaal uit de invoertrechter meeneemt. De hoge snelheid creëert een onderdruk, waardoor het product als het ware opgezogen wordt en er dus weinig contact, en bijgevolg geen abrasieve werking, is tussen de schijven en het product.”

De Floveyor is in staat om bulk materiaal onder een steile hoek op te voeren, zonder daarvoor veel ruimte in beslag te nemen.

Eenvoudig te reinigen

Het werkingsprincipe van de Floveyor zorgt ervoor dat het product aan een hoog debiet en vlot tot 5 m hoog getransporteerd kan worden, met een toestel dat uitblinkt in elegantie en energie-efficiëntie. Pollet: “Daarenboven blijft er na het leegdraaien weinig tot geen restproduct in het toestel aanwezig, waardoor het snel en eenvoudig gereinigd kan worden. Ook de splitsing tussen de vuile aandrijving en de propere transportbuis maakt de Floveyor toestellen tot een hygiënisch en gemakkelijk reinigbaar systeem, terwijl de keuze voor het Nutria model Barry Callebaut de mogelijkheid biedt om ook voor natte reiniging te kiezen. En is er onderhoud nodig? Dan zijn alle onderdelen vlot bereikbaar.”

Weighfeeder op maat

Naast de Floveyor moest op dezelfde productielijn ook een weighfeeder voorzien worden om de productstroom te meten en op basis daarvan processen aan te sturen. “De grootste uitdaging hierbij was de aard van de productstroom”, meent Ulburghs. “Omdat het om kleverig en vethoudend poeder gaat, moet aanlading van het product tot een absoluut minimum beperkt worden. Dat betekent dat de machine vooral snel, gemakkelijk en veilig reinigbaar moet zijn voor de operator. De bereidheid van Bascules Robbe om daarover mee te denken en in onderling overleg een gepast ontwerp uit te werken, was voor ons doorslaggevend.” De weighfeeder werd uiteindelijk volgens de hoogste eisen in hygiënisch ontwerp en in nauwe samenspraak tussen Bascules Robbe en de engineering van Barry Callebaut uitgewerkt. Pollet: “Tijdens verschillende sessies werden het 3D-ontwerp en de gewenste aanpassingen overlopen. Het hygiënisch ontwerp werd op die manier in alle details uitgewerkt, van de aseptische aandrijfmotor tot de gladde hygiënische loadcells, de eenvoudig afneembare transportband en de specifieke materiaalkeuzes. Maar ook de beperkte inbouwruimte en het ontwerp van een veilige en ergonomische behuizing vroegen de nodige aandacht.”

Slider beschrijving: Bij het ontwerp van de weighfeeder vroegen ook de beperkte inbouwruimte en het ontwerp van een veilige en ergonomische behuizing de nodige aandacht.

En nu?

In augustus werd de nieuwe productielijn met Floveyor en weighfeeder opgestart, maar inmiddels is Bascules Robbe opnieuw voor de chocoladefabrikant aan de slag. Bij Europe Chocolate Company in Malle, onderdeel van Barry Callebaut, wordt namelijk een nieuw vultoestel geplaatst voor het nauwkeurig op gewicht afvullen van big bags. 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details