Hoe innoveren om zowel mens als planeet te beschermen?
In de huidige consumentbewuste omgeving zijn drankkartons essentiële duurzame verpakkingsoplossingen geworden in België. Deze verpakkingen behouden de versheid en kwaliteit van producten en verminderen tegelijkertijd de impact op het milieu. Met innovatieve verpakkings- en verwerkingsoplossingen streeft Tetra Pak ernaar om via verschillende maatregelen de milieuvoetafdruk te minimaliseren en tegemoet te komen aan de behoeften van de klant.
Drankenkartons bieden een circulaire en duurzame verpakkingsoplossing die dagelijks wordt gebruikt door huishoudens en bedrijven in België. In 2020 werden in België jaarlijks 640 miljoen drankenkartons verbruikt, waarvan meer dan 90% werd ingezameld voor recycling. In Europa wordt jaarlijks ongeveer 900.000 ton aan drankenkartons op de markt gebracht. Deze verpakkingen worden voornamelijk gebruikt voor het verpakken van zuivelproducten (55%) en voor sappen en andere vloeibare voedingsmiddelen (45%). Drankenkartons behouden de versheid, smaak en voedingswaarde van voedingsmiddelen en dranken en maken distributie bij kamertemperatuur of gekoeld mogelijk.
In heel Europa maken drankenkartons 4% uit van alle drankverpakkingen en ongeveer 75% zijn melkverpakkingen. De Europese drankenkartonindustrie heeft ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd in recyclingcapaciteiten, met plannen om nog eens 120 à 150 miljoen euro te investeren tegen 2027, voornamelijk gericht op PolyAl recycling. België is goed op weg om zijn recyclingdoelstellingen te halen. In 2023 heeft ons land land 94% van het papier en karton gerecycled, waarmee het de EU-doelstellingen van 75% in 2025 en 85% in 2030 overtreft. België recyclede ook 120% van het glas, 105% van de ijzerhoudende metalen, 94% van het aluminium, 68% van het plastic en 72% van de drankkartons. Ook deze percentages liggen allemaal boven de EU-doelstellingen voor 2025 en 2030. “Bij Tetra Pak streven we naar het gebruik van hernieuwbare materialen, het maximaliseren van de waarde van gerecycled materiaal en het terugdringen van zwerfafval”, zegt Frank Vandewal, Sustainability Director bij Tetra Pak. “Onze aseptische kartonverpakkingen bestaan bijvoorbeeld voor ongeveer 70% uit karton, 25% uit polymeren en 5% uit aluminium. Aluminiumfolie is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de klimaatimpact van onze basismaterialen. We zijn begonnen met het vervangen van de aluminiumfolie door een oplossing op papierbasis. Bij de eerste lancering voor onze klant Lactogal werd de koolstofvoetafdruk met een derde verminderd.”
Tetra Pak heeft verschillende verwerkingsoplossingen geïntroduceerd die bijdragen aan duurzaamheid. Een voorbeeld is de Brewers’ Spent Grain technologie. Elk jaar wordt 40 miljoen ton BSG, dat rijk is aan vezels en eiwitten, weggegooid doordat het snel bederft. De BSG technologie van Tetra Pak behandelt het graan door middel van warmte, zodat het langer houdbaar is en kan worden gebruikt in voedseltoepassingen zoals plantaardige melk en brood. Deze circulaire verwerkingsoplossing helpt brouwerijen en andere bedrijven afval te minimaliseren en het gebruik van grondstoffen te maximaliseren. Daarnaast heeft Tetra Pak een nieuwe methode ontwikkeld voor de productie van hele soja. De traditionele productie van sojamelk en tofu leidt vaak tot afval, waarbij delen van de sojabonen, bekend als okara, worden weggegooid. De methode van Tetra Pak voor de verwerking van dranken op basis van soja gebruikt 100% van de sojaboon, waardoor de voedingswaarde verbetert en afval wordt geëlimineerd. Tot slot stelt het Tetra Pak® PlantMaster systeem bedrijven in staat om meer te produceren met minder middelen. Deze geautomatiseerde fabrieksoplossing zorgt voor een consistente productkwaliteit en -veiligheid, terwijl voedselverliezen wordt beperkt. Sapproducenten die Tetra Pak® PlantMaster gebruiken hebben in vier jaar tijd 45% minder afval geproduceerd dankzij een verbeterde consistentie en beter afvalbeheer.
Neem dan rechtstreeks contact op met Tetra Pak Belgium NV.