NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Perfecte processen voor veilige levensmiddelen
VEGA behoort wereldwijd tot de weinige producenten die keramische meetcellen produceren onder cleanroomomstandigheden.

Perfecte processen voor veilige levensmiddelen

In de levensmiddelenindustrie zijn snelheid, flexibiliteit en hygiëne beslissende factoren om efficiënt en veilig te kunnen produceren. VEGA heeft deze eigenschappen van meet af aan in het ontwerp van zijn sensoren voor niveau, schakelniveau en druk geïntegreerd – en biedt daarmee het hele spectrum aan perfect op de branche afgestemde meetprincipes. 

Past altijd: met gestandaardiseerde procesaansluitingen en een uniform hygiëne-adaptersysteem kunnen VEGA sensoren uiterst flexibel op bestaande procesvaten worden geïnstalleerd.

Voedingsmiddelen zijn vrijwel even gevoelig als farmaceutische producten en de productieprocessen zijn navenant complex. VEGA sensoren zijn gecertificeerd volgens de gangbare richtlijnen en normen van de branche zoals FDA, ISPE GAMP, ASME-BPE, EHEDG en 3A. Deze certificeringen ver­eisen dat er uitsluitend corrosiebestendige materialen worden toegepast. De sensoren zijn bovendien zo geconstrueerd dat micro-organismen bij de reiniging met zeker­heid worden verwijderd en geen mogelijkheid hebben zich op oppervlakken of in spleten te vermenigvuldigen. Onderdelen en materialen die in contact komen met het product moeten voldoen aan de eisen van de steriele procestechniek. Rvs of nog betere materialen zijn een must. Daarbij hebben de oppervlakken die in contact komen met het product speciale ruwheidswaarden van minder dan 0,8 µm en zijn desgewenst zelfs elektrolytisch gepolijst leverbaar. Afdichtingen zijn waar mogelijk achterwege gelaten. Maar waar ze onvermijdelijk zijn, zijn ze gemaakt van elastomeren die niet door de producten kunnen worden aangetast. 

VEGA sensoren voldoen aan de hoogste hygiënenormen en bieden voor elke inbouwsituatie de juiste oplossing.

Alles behalve ingewikkeld

Dankzij hun gestandaardiseerde aansluitingen worden VEGA sensoren eenvoudig en snel in de architectuur van de installatie geïntegreerd. Ze meten zelfs de kleinste niveau- of drukveranderingen. Dit heeft een directe invloed op de productiekosten van het eindproduct, omdat perfect gedoseerde vulhoeveelheden de grondstofkosten verlagen en de productiviteit verbeteren. De daartoe benodigde kwaliteit en prestaties zijn het resultaat van tientallen jaren ervaring en consequente doorontwikkeling: als een van de weinige fabrikanten ontwikkelt en produceert VEGA de keramisch-capacitieve CERTEC® meetcel zelf. Een belangrijke rol voor maximale flexibiliteit tijdens het installeren spelen de beschikbare hygiënische adapters. Het adaptersysteem van de sensoren is diffusiedicht en uiterst robuust en biedt de juiste oplossing voor elke inbouwsituatie.  

Efficiënte CIP-processen

VEGA sensoren zijn bij uitstek geschikt voor de kritische aspecten van CIP-processen. Ze zijn op betrouwbare wijze bestand tegen de deels zeer agressieve chemicaliën die hier worden gebruikt: zelfs wanneer bij een draaiende installatie gedurende twee uur bij een temperatuur van 150 °C CIP-reiniging plaatsvindt of wanneer het SIP-proces verloopt met verzadigde stoom en onder een druk van 1 bar. In het hygiënische design zonder spleten en zonder dode zones blijven zij zelfs afgedicht bij stoomstraalreiniging.

Voor een optimale toegankelijkheid in cleanrooms, Ex-zones of onder zware omstandigheden zorgen de draadloze sensorbediening, het display en de diagnose via Bluetooth met de VEGA Tools app.

Compacte niveaumeting met VEGAPULS 42

Met zijn veelzijdige hygiënische adapters is de VEGAPULS 42 bij uitstek geschikt voor processen met hoge eisen aan hygiëne. Dit type sensor is altijd de juiste keuze wanneer bij snelle niveauveranderingen geïntegreerde automatisering nodig is. Daarbij is IO-Link als communicatieprotocol voor de complexe meetapplicaties van bijzonder belang, omdat hiermee procesgegevens in een netwerk met bedrijfs- en laboratoriumsystemen kunnen worden opgenomen. De VEGAPULS 42 met IO-Link overtuigt bovendien door zijn onderhoudsvrije werking op basis van de contactloze 80GHz-radartechnologie. Zijn specialiteiten zijn doseer- en downstreamprocessen zoals in transportinstallaties en vulmachines. Al van veraf is de sensor te herkennen aan zijn innovatieve lichtring die verschillende kleuren kan aannemen en die zorgt voor een betere afleesbaarheid van het niveau vanuit alle richtingen. 

Snel geïnstalleerde niveauschakelaar VEGAPOINT

De lichtring is overigens ook het handelsmerk van de capacitieve niveauschakelaar VEGAPOINT, die betrouwbaar schakel­-niveaus detecteert. Zijn optionele universele aansluiting voor hygiënische adapters zorgt voor minder installatiekosten en -inspanningen en voor kleinere benodigde voorraden.

Mediatoevoer met druksensoren VEGABAR

In toevoerleidingen met verwarmingsmedia komt het aan op een snelle reactietijd. Voor een betrouwbare drukbewaking van gassen, dampen en vloeistoffen tot 130 °C zorgt de VEGABAR 28. De innovatieve keramische CERTEC® meetcel heeft heel wat te bieden: chemisch resistent, bestand tegen extreme temperaturen en zo robuust dat ook vaste, abrasieve bestanddelen in vloeistoffen er geen vat op hebben. De optionele universele aansluiting voor hygiënische adapters vermindert ook hier de installatiekosten en -inspanningen aanzienlijk en zorgt voor kleinere benodigde voorraden.

VEGA sensoren zijn bij uitstek geschikt voor de kritische aspecten van CIP- en SIP-processen.

VEGAPULS 6X voor extreme toepassingen   

In de oplosmiddeltank is het de hoge meetnauwkeurigheid van de VEGAPULS 6X die een betrouwbare bevoorrading garandeert. De continu metende niveausensor meet dankzij sterke focussering van het radarsignaal bijvoorbeeld langs roerwerken. En zijn hoge dynamische bereik maakt zelfs meting mogelijk van media met de minste reflectie-eigenschappen, zoals oliehoudende producten. 

Tot op de millimeter nauwkeurig schakelniveau met VEGASWING 61

Ten slotte mag de vibratieniveauschakelaar VEGASWING 61 niet onvermeld blijven, die zich dankzij zijn betrouwbare detectiekwaliteiten en lange levensduur heeft bewezen als overloop- en droogloopbeveiliging, met name in opslagtanks voor reinigingsmiddelen. Ook kan hij universeel in alle vloeistoffen worden toegepast. Onafhankelijk van de montage­positie detecteert hij betrouwbaar en op de millimeter nauwkeurig het schakelniveau. 

Meetplaatsen veilig op afstand bewaken

Dankzij de mogelijkheid om VEGA sensoren via een mobiel apparaat draadloos aan te sturen kunnen moeilijk toegankelijke locaties perfect worden ‘gemeden’. In combinatie met de VEGA Tools app, die al een App Award nominatie in de wacht heeft gesleept, wordt het uitlezen van de sensorgegevens via Bluetooth over korte afstanden ook in dat soort omgevingen praktisch.      ■

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details