NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Betrouwbaarheid boven: pneumatisch aansturen afsluiters
Door alle mogelijkheden die de breedte van de F serie van EL-O-Matic biedt, kan vaak een gehele fabriek met één en dezelfde serie bediend worden.

Betrouwbaarheid boven: pneumatisch aansturen afsluiters

Wie in de procesindustrie actief is, zal ongetwijfeld al het in het oog springende geel van de pneumatische actuatoren van EL-O-Matic gezien hebben. Niet alleen de kleur geniet overigens naam en faam in deze wereld, ook de kwaliteit van deze componenten is wijd verspreid. EL-O-Matic bouwt ze immers volgens het ‘fit and forget’ principe. Na de installatie, hoef je je er niet meer om te bekommeren. Verdeler Fluxer staat al wie interesse heeft om de aansturing van zijn afsluiters te automatiseren bij om tot het juiste product voor de toepassing te komen. Met een grote voorraad, zodat u altijd snel weer verder kan.  

Al van in zijn begindagen, rekent Fluxer EL-O-Matic tot zijn trouwe partners. Een producent die sinds ’73 gespecialiseerd is in pneumatische kwartslagactuatoren. “Meer bepaald in rack and pinion actuatoren”, verduidelijkt Frederic Billiouw van Fluxer meteen. Bij dit mechanisch principe grijpt een tandheugel in op een rondsel om een draaibeweging mogelijk te maken. Een ideale oplossing om kleppen betrouwbaar en automatisch aan te sturen. “We zien dat de keuze voor pneumatica voor dergelijke toepassingen vandaag vaak de meest duurzame blijkt. Op voorwaarde natuurlijk dat er perslucht aanwezig is. Daarenboven zijn ze uitstekend bestand tegen water en de reinigingsprocessen eigen aan de voedingsindustrie.”

Duurzame componenten

“Wat EL-O-Matic echt onderscheidt in deze markt, is dat ze hun pneumatische actuatoren ontwerpen volgens de ‘fit and forget’ regels”, vult Billiouw aan. “Wie kiest voor een EL-O-Matic heeft er met andere woorden geen omkijken meer naar. Dat is onder meer te danken aan het geanodiseerde aluminium dat ze gebruiken en de zeer duurzame poedercoating die over quasi het volledige product ligt.” Vooral de F serie is intussen een graag geziene oplossing in de Belgische industrie, merken ze bij Fluxer. “Omdat ze heel breed gaat”, weet Billiouw. “In totaal bestaat ze uit dertien verschillende maten, met een koppel gaande van 12 Nm tot zelfs toepassingen tot 4.100 Nm. Bovendien bestaan ze in enkelwerkende of in dubbelwerkende uitvoering.” Bij enkelwerkende actuatoren wordt er langs de ene kant met perslucht en langs de andere kant met veren gewerkt. Als de perslucht wegvalt, kan de actuator een fail-safe positie behouden. Dubbelwerkende actuatoren werken langs beide kanten met perslucht.

Al van in zijn begindagen, rekent Fluxer EL-O-Matic tot zijn trouwe partners. Een producent die sinds ’73 gespecialiseerd is in pneumatische kwartslagactuatoren. Meer bepaald in rack and pinion actuatoren.

Een serie voor heel veel toepassingen

“Door al die mogelijkheden kunnen we in feite vaak een gehele fabriek met één en dezelfde serie bedienen. En dat geeft voordelen aan de gebruiker voor een efficiënter beheer van wisselstukken.” Daarenboven heeft de gebruiker nog keuze uit opties zoals terugmelding, een elektrisch bediend stuurventiel, positioner … “Om de pneumatische actuator dan echt helemaal op maat van de afsluiter in kwestie te kunnen afstemmen”, aldus Billiouw. De toepassingen zijn dan ook legio. Deze pneumatische actuatoren passen op verschillende types afsluiters, of het nu gaat om vlinderkleppen, kogelkranen of plugafsluiters, om ze automatisch te bedienen. Ze beschikken ook over certificaten voor gebruik in specifieke toepassingen, zoals ATEX, PED, EAC … “Eigenlijk passen ze op elke kwartslagafsluiter met isotopflens. Het is onze taak om de gebruiker wegwijs te maken in dat aanbod om tot de juiste oplossing voor zijn specifieke toepassing te komen. Daarnaast houden we een heel ruime voorraad op stock, zodat we klanten altijd snel verder kunnen helpen.”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details