NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Aandachtpunten bij selectie multiheadwegers
Het belangrijkste is om uw materialen te begrijpen en ervoor te zorgen dat een weger voldoet aan hun unieke vereisten.

Aandachtpunten bij selectie multiheadwegers

Het principe achter een multiheadweger is eigenlijk relatief eenvoudig. Deze weegoplossing verdeelt een bulkproduct in kleinere volumes op basis van vooraf gedefinieerde limieten die je in de software programmeert. Daarbij wordt gebruikgemaakt van trillingen en roterende bewegingen om het product in de weegbakjes (de ‘koppen’) te laten vallen en tot de juiste totaalhoeveelheid te komen. De sterke troef van multiheadwegers is de combinatie van nauwkeurigheid en snelheid. Bulkproducten kunnen uitermate snel verwerkt worden, zonder ver af te wijken van het streefgewicht. Snelheden die manueel wegen niet in de verste verten kan evenaren. Maar waar moet u allemaal opletten bij de selectie van een multiheadweger?

Dankzij de verschillende functies die in een multiheadweger kunnen worden geïmplementeerd, is een oplossing op maat voor uw producttype haalbaar. Dit betekent dat ze in alle sectoren kunnen worden gebruikt en een breed scala aan productie-uitdagingen aankunnen. Bij het kiezen van een multiheadweger voor uw fabriek moet u met veel factoren rekening houden. Elk systeem heeft unieke kenmerken die het beter geschikt maken voor specifieke producttypen of doelstellingen. We hebben de belangrijkste hieronder opgesomd.

Aantal koppen

Een multiheadweger kan veel weegbakjes (ook wel koppen genoemd) hebben, meestal 10 tot 32+. Hoe meer koppen, hoe sneller het systeem de beste combinatie uitzoekt om het streefgewicht te halen. Dit verhoogt ook de nauwkeurigheid van gewogen porties in één keer. Als je grote hoeveelheden bulkproduct snel wilt verwerken, verhoog je de snelheid met meer weegkoppen zonder aan nauwkeurigheid in te boeten. Afhankelijk van de consistentie van het product dat u verwerkt, kunnen er extra voorzieningen nodig zijn om het efficiënt te kunnen wegen. De weegemmers kunnen bijvoorbeeld voorzien worden van een gegolfd oppervlak, zodat kleverige producten (zoals snoepgoed en fruit) gemakkelijker door de productielijn kunnen bewegen. Gladdere oppervlakken werken dan weer het beste voor droge producten.

Hoe meer koppen, hoe sneller het systeem de beste combinatie uitzoekt om het streefgewicht te halen.

Juiste trillingen

Naast het type oppervlak moet ook de amplitude en duur van de trilling die gebruikt wordt om het product te verdelen aangepast worden aan de materialen die u gebruikt. Voor kleverige producten is er doorgaans meer trilling nodig om het product te laten bewegen. Omdat droge producten vrijer stromen, zijn er minimale trillingen nodig om ze te verplaatsen. Dit maakt het ook mogelijk om delicate producten voorzichtig te behandelen. Denk na over de producten die u gaat gebruiken in uw multihead, zodat u zeker weet dat u de juiste functies hebt voor maximale compatibiliteit en resultaten.

Weegbakjes op maat van uw toepassing

Als u volumineuze producten verwerkt, wil u een weger met grotere koppen, omdat u dan in één keer meer kunt wegen. Dit is ook van toepassing als u grotere containers moet vullen. Naast de grootte van de weegbakjes moet u ook rekening houden met de vorm. Dit hangt grotendeels af van de eisen. Weegbakjes met een veelhoekige vorm of afgeronde hoeken zijn gemakkelijker schoon te maken, waardoor ze handig zijn voor kleverige stoffen. Die vereisen immers dat er tussen de batches door schoongemaakt wordt. Voor drogere producten volstaan standaardweegbakjes vaak al. IP-classificaties spelen ook op dat vlak. Ze vertellen in welke mate de mechanische en elektrische onderdelen van een machine bestand zijn tegen water, stof en andere indringers. Als u met kleverige producten werkt of als u uw weger regelmatig moet reinigen om aan de normen te voldoen, moet u ervoor zorgen dat de IP-classificatie voldoende is. Hoe hoger het getal, hoe duurzamer het systeem.

Snelheid versus zachtheid

Snelheid is een andere eigenschap die u zult gebruiken om de beste weger voor u te identificeren. Hoe sneller de weger de uitvoer kan verwerken, hoe sneller uw doorlooptijden zijn. Om de snelheid te bepalen, bekijkt u de gewichten per minuut van elke machine die u bekijkt. Als u met breekbare producten werkt, moet u misschien een compromis sluiten op de snelheid om delicate handelingen mogelijk te maken. Het belangrijkste is om uw materialen te begrijpen en ervoor te zorgen dat een weger voldoet aan hun unieke vereisten.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details