NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hydrostatische niveaumeting in buffertanks in brouwerij
Omdat dit elektronische drukverschilmeetsysteem zonder capillaire buizen werkt, maar via een elektrisch signaal, vormden de tankhoogten in de fabriek geen bezwaar.

Hydrostatische niveaumeting in buffertanks in brouwerij

Een efficiënt voorraadbeheer begint met een betrouwbare niveaumeting. Om de bierhoeveelheden in de buffertanks in kaart te brengen, rekent Brouwerij König op de technologie van KROHNE. De keuze voor de elektronische druktransmitter OPTIBAR 5060 eDP legde de basis voor een betrouwbare oplossing die flexibel doorheen de hele fabriek geïnstalleerd kon worden.

Brouwerij König, een dochteronderneming van de Bitburger Brewery Group, produceert verschillende soorten bier in Duisburg. König Pilsener, genoemd naar de oprichter, is vandaag nog steeds het vlaggenschip van de brouwerij en een van de bekendste Duitse biermerken. Sinds eind 2020 brouwt Brouwerij König klimaatneutraal. Restemissies die (voorlopig) technisch onvermijdelijk zijn, worden gecompenseerd. Het bedrijf werkt voortdurend aan verdere optimalisatie van zijn processen. Deze inspanningen omvatten ook de ingebruikname van een nieuwe tankkelder onder druk in 2020. Brouwerij König heeft dit volledige project zelf gepland en uitgevoerd.

De OPTIBAR 5060 eDP elektronische druktransmitter bestaat uit twee enkelvoudige druktransmitters die via een elektronische signaalkabel met elkaar zijn verbonden.

Betrouwbare niveaumeting voor buffertanks

De druktankkelder bestaat uit 20 cylindroconische tanks in rvs. Deze dienen als buffertanks voor het bottelen. De tanks zijn tot 17 m hoog en hebben een capaciteit tot 2.000 hl. Voor haar voorraadbeheer had de brouwerij een betrouwbare niveaumeting nodig. Aanvankelijk keken ze daarvoor naar een traditionele hydrostatische drukverschilmeting, maar door de grote omvang en vulhoogte van de tanks bleek dit echter niet haalbaar. Door het hoogteverschil tussen de twee membranen, zou de druk van de vulvloeistof in de capillaire buis onder de dampdruk komen te liggen en zou de vloeistofkolom instorten. Dit effect beperkt de maximale lengte van op afstand gemonteerde capillaire buizen ten opzichte van de vulvloeistof.

Elektronische verschildruktransmitter

Enter KROHNE. De OPTIBAR 5060 eDP elektronische druktransmitter biedt een krachtig en betrouwbaar alternatief. Hij bestaat uit twee enkelvoudige druktransmitters die via een elektronische signaalkabel met elkaar zijn verbonden. De primaire druktransmitter meet de gasdruk bovenaan in de tank en de secundaire zender meet de druk op de vloeistofkolom onderaan in conisch bodem. De secundaire zender stuurt dan de gemeten waarde naar de primaire zender en berekent het netto drukverschil uit beide meetsignalen. Omdat dit elektronische drukverschilmeetsysteem zonder capillaire buizen werkt, maar via een elektrisch signaal, vormden de tankhoogten in de fabriek geen bezwaar. In tegenstelling tot conventionele drukverschilmeting was ook een installatie met aanzienlijk kleinere procesaansluitingen mogelijk. Dit soort opstellingen maken het trouwens ook mogelijk om met keramische druktransmitters te werken en al hun voordelen. 

De primaire transmitter kon zelfs bovenop de tank worden gemonteerd wat makkelijker bereikbaar is met hun opstelling

Alles volgens de eisen

De OPTIBAR 5060 eDP is uitgerust met een volledig gelast rvs membraan. Aangezien de lasnaden van het membraan zich buiten het bevochtigde afdichtingsvlak bevinden, is er geen contact tussen het procesmedium en de minder corrosiebestendige lasnaad of de materiaalovergang van het membraan naar het basismateriaal. Dit biedt een betere bescherming tegen corrosie en lekkage. Keramische varianten van deze druktransmitter zijn volledig vulvloeistof vrij. In overeenstemming met de eisen van de klant heeft KROHNE de OPTIBAR 5060 eDP voorzien van een geëlektropolijste rvs behuizing. Het gehele systeem is aangestuurd op Profibus PA.

Vergeleken met conventionele drukverschilmeting met capillaire buizen, boden elektronische drukverschilmetingen een zeer betrouwbare oplossing die flexibel in de hele fabriek geïnstalleerd kon worden.

Betrouwbaar voorraadbeheer

Het gebruik van de OPTIBAR 5060 eDP draagt bij tot een betrouwbaar voorraadbeheer van de gebufferde bierhoeveelheden. De operator van de brouwerij bewaakt de buffertanks via het besturingssysteem en behoudt zo een centraal overzicht van alle beschikbare biervoorraden. Het bedrijf kan nu de beschikbare buffercapaciteit optimaal plannen en gebruiken. Op deze manier kunnen de langdurige brouwprocedures (tot enkele weken) perfect worden afgestemd op de snelle bottelprocessen, die slechts enkele uren in beslag nemen. Vergeleken met conventionele drukverschilmeting met capillaire buizen, boden elektronische drukverschilmetingen een zeer betrouwbare oplossing die flexibel in de hele fabriek geïnstalleerd kon worden. De primaire transmitter kon zelfs bovenop de tank worden gemonteerd wat makkelijker bereikbaar is met hun opstelling

Totaalpakket 

De OPTIBAR 5060 eDP is slechts een van de vele procesmeetinstrumenten die KROHNE leverde om de bierkelder uit te rusten. De levering omvatte ook elektromagnetische debietmeters, temperatuursensoren en capacitieve niveauschakelaars.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details