NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
High-end mengproces voor ijs- en dessertpoeders
De ruimte werd optimaal benut, zodat een logische productieflow mogelijk is.

High-end mengproces voor ijs- en dessertpoeders

Door een toenemend potentieel in ijs-en dessertpoeders groeide de nood bij Colac om een partner te zoeken voor een kwalitatieve upgrade van zijn poederproductie. Deze partner vonden ze in AZO, die adviseerde in het plaatsen van een AZO menglijn met twee amixon mengers en bijhorende AZO containervul- en losstations.

Colac, gevestigd in Beerse, is een familiebedrijf dat zich onderscheidt door zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie. In een productieomgeving waar hygiëne en uitgebreide productkennis voorop staan, was de investering in een nieuwe productie-eenheid voor ijs- en dessertpoeders in 2023 een logische stap.

Een eerste zeefstap is voorzien in de AZO ET800 zakkenstorten met trilzeef.

Kwaliteit en hygiëne-eisen

Kwaliteit en eisen naar voedselveiligheid vormen de basis om een duurzame en betrouwbare productie-unit te realiseren voor de toekomst. De unieke AZO oplossing met nat reinigbare zakkenstorten, de hoge afwerkingsgraad van de machines in combinatie met twee amixon mengers zorgen voor een state-of-the-art productielijn. In nauw overleg werd gekozen om elk detail grondig te analyseren met als voorbeelden de hygiënische flexibele verbindingen en de Sinconvex menglinten van de amixon mengers. Naast de kwaliteit van de installatie, staat de kwaliteit voor het product. De eerste controlezeefstap is voorzien in de AZO zakkenstorten die rechtstreeks in de mengers uitkomen. Hierdoor worden vreemde elementen geweerd en is het proces een gesloten geheel. Nadat het homogeen mengsel uit de amixon menger gravitair in de AZO container is gestort, wordt deze container bovenop de containerlosstoel geplaatst. Onder beide losstoelen bevindt zich de AZO DA wervelstroomzeef­machine, waardoor het product, voor het in de afvulmachines terechtkomt, steeds een finale kwaliteitscontrole ondergaat. Dankzij de uittrekgeleiding op zowel de motor- als rotorzijde van de AZO DA zeefmachine is ook hier de duidelijke keuze voor kwaliteit en reinigbaarheid aanwezig.

Testen

Met amixon trekt AZO de geknipte partner mee in dit project voor het mengen van de poeders. Reinigbaarheid, korte mengtijden, homogeniteit en minimale impact op het mengsel zijn de typische eigenschappen van een amixon VM menger. Uiteraard is de praktijk steeds de beste manier om dit echt te ervaren. Tijdens vooraf uitgevoerde testen bij amixon werden deze topics bevestigd. Binnen drie minuten werd een homogeen mengsel bereikt, wat volledig binnen de kwaliteitseisen van Colac viel.

Twee amixon Mengers van 400 en 1.000 l vormen het hart van de productie .

Flexibiliteit

De keuze van Colac om te werken met een 400 en 1.000 l-menger, zorgt voor een verhoging van de flexibiliteit en verlaging van de reinigingstijden. In combinatie met de AZO Batchtainers van 1.000 l kan er flexibel omgesprongen worden met verschillende recepturen en batchgroottes.

Energie-efficiëntie

In een tijd waarin energie-efficiëntie cruciaal is, is een containersysteem een absolute winnaar. Colac had een volledige ruimte ter beschikking voor een gravitaire poeder­productie, die efficiënt is ingevuld met de hele installatie, rekening houdende met nodige ergonomische bewegingsruimte voor operatoren en containers. Een performante AZOCOM Graph visualisatie begeleidt de operator in elke stap van het proces en biedt een maximale graad van automatisatie.

Twee containerlosstations met evenveel AZO wervelstroomzeefmachines zorgen voor een laatste controlestap.

Klaar voor de toekomst

De sleutel tot succes in dit project waren de duidelijke wensen van Colac en de oplossingen die AZO daartegenover heeft gezet. De ervaring bij AZO zorgt voor de juiste oplossing op het juiste moment, zodat de kwaliteit van de productie gegarandeerd wordt vandaag en in de toekomst. Of zoals Geert Vermeersch (zaakvoerder Colac) het mooi samenvat: “Dit voor ons belangrijke project te kunnen uitvoeren met een specialist als AZO was een verrijkende en aangename ervaring. Vanaf de conceptfase tot en met de finale uitvoering werd er meegedacht in termen van flexibele en efficiënte oplossingen op maat van onze kmo. Het allerbelangrijkste in dergelijke projecten ligt hem steeds in de oplossing van de problemen die men in de loop van het project ervaart. In dit aspect hebben wij niet alleen kunnen rekenen op de ervaring en kennis van AZO maar ook op de snelheid van uitvoering. Mooi project, kwalitatieve uitvoering en knap resultaat. We zijn klaar voor de toekomst!”    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details