NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Machinebouwer Sticomax zet nieuwe standaard voor voedingsindustrie met innovatieve oppervlaktebewerking. 

Machinebouwer Sticomax zet nieuwe standaard voor voedingsindustrie met innovatieve oppervlaktebewerking. 

Sticomax Holding, het moederbedrijf van Stumaco, Romonta en Intocon, wordt de eerste Belgische constructeur van klantspecifieke machines en productielijnen die al hun nieuwe roestvrijstalen machines en constructies voor de voedingsindustrie zal afwerken met de ViwateQ oppervlaktebewerkingstechnologie. De technologie zorgt voor een microscopisch gladder oppervlak dat sneller en efficiënter te reinigen is en waarop voedselresten minder blijven kleven. Het verbetert de hygiëne en efficiëntie voor voedselverwerkende bedrijven aanzienlijk doordat de kans op kruiscontaminaties en blokkades drastisch vermindert. Voor deze strategische stap investeerde Sticomax in drie grote nieuwe straalcabines.

Pionier in België 

Sticomax Holdig is de eerste machinebouwer in België die de ViwateQ-licentie werd toegekend en vanaf juni zal integreren in al hun nieuwe roestvrijstalen machines en constructies. “Wij proberen steeds voor te zijn op de innovaties in onze sector,” aldus Lode De Boe, CEO van Sticomax Holding. “Enkel op die manier kunnen we de hoogste kwaliteit en de beste machines aanbieden. Voor de integratie van ViwateQ investeerden we in drie nieuwe speciale straalcabines, één voor elke dochteronderneming. De cabines zijn 12 meter breed, 16 meter lang en 6 meter hoog. Dat stelt ons in staat om machines van alle afmetingen te behandelen.”

Nieuwe standaard voor de voedingsindustrie

De ViwateQ oppervlaktebewerking zorgt voor een microscopisch gladder oppervlak dat makkelijker te reinigen is en waarop voeding minder blijft vast kleven. Dat biedt tal van voordelen voor bedrijven uit de voedingsindustrie waar er contact is tussen voedsel en machines zoals snijmachines, deegmachines, transportsystemen, etc. Zo kunnen reinigingsstilstanden gereduceerd worden en wordt de kans op kruiscontaminatie en eventuele blokkades drastisch verminderd.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons. Door samen te werken met ViwateQ zetten we een nieuwe standaard in de voedselverwerkende industrie, waarbij we niet alleen streven naar uitmuntendheid in productkwaliteit, maar ook naar verbeterde hygiënenormen die de gezondheid en veiligheid van consumenten bevorderen.”

Lode De Boe, CEO Sticomax Holding

Superieure techniek

Onderzoek door TNO, een gerenommeerde onafhankelijke onderzoeksorganisatie in Nederland, en Burggraaf & Partners bv, een vooraanstaande expert op het gebied van hygiënische constructies en bewerkingsmethoden, toont aan dat ViwateQ superieure voordelen biedt ten opzichte van andere oppervlaktebehandelingstechnieken zoals glasparelstralen, elektrolytisch polijsten, laserbeitsen, of chemisch beitsen. Het resulteert in aanzienlijk schonere oppervlakken met vrijwel geen achtergebleven microscopisch eiwit. Bovendien biedt ViwateQ volgens de zoutsproeitest volgens ISO 9227 het beste resultaat op vlak van corrosiebestendigheid na 400 uur blootstelling, wat de levensduur van machines en constructies aanzienlijk verlengd. 

De implementatie van ViwateQ oppervlaktebewerkingstechnologie is voorzien vanaf het tweede kwartaal van 2024 voor alle machines en constructies van Stumaco, Romonta en Intocon.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details