Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
EU versoepelt regels rondom duurzaamheidswetgeving: wat nu?
Met de veranderingen in de wetgeving is het belangrijk voor bedrijven om duurzaamheid op een strategische en haalbare manier te integreren.

EU versoepelt regels rondom duurzaamheidswetgeving: wat nu?

De Europese Commissie heeft onlangs een nieuw voorstel gepresenteerd dat de regels rondom de duurzaamheidswetgeving in de EU vereenvoudigt, ook wel bekend als het Omnibuspakket. Dit pakket beoogt een aanzienlijke vermindering van administratieve lasten voor bedrijven van verschillende formaten en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid voor zowel grote als kleinere bedrijven om duurzamer te opereren.

Het Omnibuspakket introduceert enkele belangrijke wijzigingen die bedrijven zowel voordelen als nieuwe uitdagingen bieden. Een van de belangrijkste veranderingen is dat bedrijven met minder dan 1.000 werknemers buiten de reikwijdte van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vallen. Dit betekent dat zij niet langer verplicht zijn om te voldoen aan de uitgebreide verslagleggingsvereisten die voor grote bedrijven gelden. Daarnaast wordt de verplichte verslaglegging voor een aantal bedrijven (grote bedrijven en holdings die oorspronkelijk vanaf 2026/2027 moesten rapporteren, meer dan 1.000 werknemers en een netto-omzet van meer dan 50 miljoen euro of een totale balans van meer dan 25 miljoen euro hebben), uitgesteld tot 2028. Dit biedt bedrijven meer tijd om zich voor te bereiden op de duurzaamheids­rapportage. Ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) wordt met een jaar uitgesteld, tot 2028.

Voor veel bedrijven in de EU betekent dit pakket een aanzienlijke verlichting van administratieve lasten.

Minder administratieve lasten

Voor veel bedrijven in de EU betekent dit pakket een aanzienlijke verlichting van administratieve lasten. Vooral kleinere bedrijven kunnen profiteren van de nieuwe bescherming tegen buitensporige verzoeken om duurzaamheidsinformatie van grote bedrijven. Dit betekent echter niet dat de druk op volledig verdwijnt. Grote bedrijven zullen, om hun waardeketen in kaart te brengen, nog steeds duurzaamheidsinformatie opvragen. Maar de nieuwe regels beperken de hoeveelheid informatie die mag worden gevraagd, en biedt kleinere bedrijven de kans om met gestandaardiseerde rapportages te werken, zoals de VSME (Voluntary reporting standard for sme’s). 

Voor grotere bedrijven die nu buiten de reikwijdte van de CSRD vallen

Hoewel de regels voor deze bedrijven minder strikt zullen zijn, is het belangrijk om te blijven focussen op duurzaamheid. De versoepeling van de CSRD-rapportage biedt nu de mogelijkheid om op een meer praktische en efficiënte manier met duurzaamheid aan de slag te gaan. Het toepassen van de VSME kan hierbij helpen, vooral voor kmo’s en grotere bedrijven die willen blijven werken aan transparantie en betrouwbare duurzaamheidsprestaties zonder complexe processen.

Verdere verloop wetsvoorstel

Het Omnibuspakket wordt momenteel nog besproken. Pas na goedkeuring door het Europees Parlement zullen de wijzigingen definitief zijn. De aangenomen richtlijnen moeten vervolgens in de nationale wetgeving van de lidstaten worden omgezet. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om de voortgang goed in de gaten te houden en voorbereid te blijven op eventuele veranderingen.

Het advies van Mérieux NutriSciences | ktba

Met de veranderingen in de wetgeving is het belangrijk voor bedrijven om duurzaamheid op een strategische en haalbare manier te integreren. Hier zijn enkele belangrijke adviezen:

  • Focus op echte verduurzaming
    Gebruik de extra tijd die nu beschikbaar is om stappen te zetten die er écht toe doen. Richt je op concrete acties zoals CO₂-reductie, circulariteit en ketentransparantie. Dit levert niet alleen naleving op, maar ook blijvende impact;
  • Maak duurzaamheid meetbaar en houd het bij
    Goede data zijn essentieel voor het sturen van je duurzaamheidsstrategie. Zorg voor betrouwbare en consistente manieren van dataverzameling, zodat je altijd weet waar je staat en waar bijsturing nodig is;
  • Gebruik ESRS of VSME als kompas, niet als checklist
    De Europese duurzaamheidsstandaarden helpen je niet alleen om te voldoen aan regelgeving, maar ook om structuur aan je duurzaamheidsstrategie te geven. Zet ze in als hulpmiddel om je duurzaamheidsprestaties te sturen en te communiceren, niet alleen als vinklijst;
  • Werk efficiënt: integreer ESG in je bestaande systemen
    Voorkom dubbel werk door duurzaamheidsgegevens en -procedures op te nemen in je bestaande kwaliteitsmanagementsysteem. Zo werk je efficiënter en zorg je voor betere borging in de praktijk;
  • Blijf alert op ontwikkelingen
    De regelgeving rond duurzaamheid is volop in beweging. Het kan even duren voordat alles definitief is en geïmplementeerd wordt in nationale wetgeving. Blijf de actualiteit goed volgen en stem af op wat in jouw sector en land geldt.

Liever luisteren?

In onze nieuwe podcast miniserie ‘Food Forward: Sustainability’ hebben onze duurzaamheidsexperts Ragna Tielen en Kelly Kohlen bovenstaande informatie uitgebreid besproken en geven ze waardevolle tips. Mis het niet! Scan de QR-code hieronder om de eerste aflevering van de mini­serie te beluisteren.    

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met KTBA, Mérieux NutriSciences.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +31 (0)416 348910 E-mailadres info@ktba.be Website ktba.be

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten