De Europese Commissie heeft onlangs een nieuw voorstel gepresenteerd dat de regels rondom de duurzaamheidswetgeving in de EU vereenvoudigt, ook wel bekend als het Omnibuspakket. Dit pakket beoogt een aanzienlijke vermindering van administratieve lasten voor bedrijven van verschillende formaten en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid voor zowel grote als kleinere bedrijven om duurzamer te opereren.
Het Omnibuspakket introduceert enkele belangrijke wijzigingen die bedrijven zowel voordelen als nieuwe uitdagingen bieden. Een van de belangrijkste veranderingen is dat bedrijven met minder dan 1.000 werknemers buiten de reikwijdte van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vallen. Dit betekent dat zij niet langer verplicht zijn om te voldoen aan de uitgebreide verslagleggingsvereisten die voor grote bedrijven gelden. Daarnaast wordt de verplichte verslaglegging voor een aantal bedrijven (grote bedrijven en holdings die oorspronkelijk vanaf 2026/2027 moesten rapporteren, meer dan 1.000 werknemers en een netto-omzet van meer dan 50 miljoen euro of een totale balans van meer dan 25 miljoen euro hebben), uitgesteld tot 2028. Dit biedt bedrijven meer tijd om zich voor te bereiden op de duurzaamheidsrapportage. Ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) wordt met een jaar uitgesteld, tot 2028.
Voor veel bedrijven in de EU betekent dit pakket een aanzienlijke verlichting van administratieve lasten. Vooral kleinere bedrijven kunnen profiteren van de nieuwe bescherming tegen buitensporige verzoeken om duurzaamheidsinformatie van grote bedrijven. Dit betekent echter niet dat de druk op volledig verdwijnt. Grote bedrijven zullen, om hun waardeketen in kaart te brengen, nog steeds duurzaamheidsinformatie opvragen. Maar de nieuwe regels beperken de hoeveelheid informatie die mag worden gevraagd, en biedt kleinere bedrijven de kans om met gestandaardiseerde rapportages te werken, zoals de VSME (Voluntary reporting standard for sme’s).
Hoewel de regels voor deze bedrijven minder strikt zullen zijn, is het belangrijk om te blijven focussen op duurzaamheid. De versoepeling van de CSRD-rapportage biedt nu de mogelijkheid om op een meer praktische en efficiënte manier met duurzaamheid aan de slag te gaan. Het toepassen van de VSME kan hierbij helpen, vooral voor kmo’s en grotere bedrijven die willen blijven werken aan transparantie en betrouwbare duurzaamheidsprestaties zonder complexe processen.
Het Omnibuspakket wordt momenteel nog besproken. Pas na goedkeuring door het Europees Parlement zullen de wijzigingen definitief zijn. De aangenomen richtlijnen moeten vervolgens in de nationale wetgeving van de lidstaten worden omgezet. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om de voortgang goed in de gaten te houden en voorbereid te blijven op eventuele veranderingen.
Met de veranderingen in de wetgeving is het belangrijk voor bedrijven om duurzaamheid op een strategische en haalbare manier te integreren. Hier zijn enkele belangrijke adviezen:
In onze nieuwe podcast miniserie ‘Food Forward: Sustainability’ hebben onze duurzaamheidsexperts Ragna Tielen en Kelly Kohlen bovenstaande informatie uitgebreid besproken en geven ze waardevolle tips. Mis het niet! Scan de QR-code hieronder om de eerste aflevering van de miniserie te beluisteren.
Neem dan rechtstreeks contact op met KTBA, Mérieux NutriSciences.