Het voorkomen van kruisbesmetting in je voedingsbedrijf is om een aantal redenen van vitaal belang. Kruisbesmetting van allergenen kan mogelijk dodelijk zijn als het wordt gegeten door iemand met een voedselallergie. Het kan ook de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken. De toename van dieetkeuzes zoals veganisme is ook essentieel om rekening mee te houden. Als blijkt dat je bedrijf kruisbesmetting heeft veroorzaakt door slechte praktijken, kun je juridische en reputatieschade oplopen.
Kruisbesmetting is tegenwoordig een van de grootste problemen in de voedingsindustrie. Het kan ontstaan door onjuiste reinigingsprocedures, inadequate opslag van grondstoffen, onjuiste behandeling van grondstoffen en het ontbreken van adequate reinigingsapparatuur. Het kan ook optreden wanneer dezelfde apparatuur wordt gebruikt voor het verwerken van voedingsmiddelen die verschillende ingrediënten bevatten.
Er zijn een aantal redenen waarom je processen zou moeten hebben om kruisbesmetting in voedselproductiebedrijven tot een minimum te beperken. Deze redenen zijn onder andere:
De meest effectieve manier om kruisbesmetting in een voedselproductiefaciliteit te voorkomen, is een robuust reinigings- en hygiëneproces. Zorg ervoor dat je een duidelijk en gedocumenteerd schoonmaakproces hebt dat gemakkelijk te begrijpen is door je schoonmaakteam. Om het risico op kruisbesmetting te minimaliseren, is het van het grootste belang dat de faciliteiten schoon zijn. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van vloeren, muren, apparatuur, keukengerei en oppervlakken. Hiervoor moeten oplossingen en apparatuur worden gebruikt die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in de voedings-
industrie. Je moet specifieke reinigingsprocedures hebben voor oppervlakken na het verwerken van voedingsmiddelen met een hoog risico op kruisbesmetting, zoals rauw vlees, eieren, zuivel en vis. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw faciliteit wordt ontsmet. Om ervoor te zorgen dat alle oppervlakken volledig ontsmet zijn, moet er eerst worden schoongemaakt. Dit geldt ook voor alle organische materialen en afval zoals voedsel- en vleesresten, die moeten worden verwijderd voor een effectieve ontsmetting. Tot slot moeten alle reinigings- en ontsmettingsproducten en apparatuur vrij zijn van ongewenste micro-organismen om veilig te kunnen worden gebruikt.