Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Voorkomen van kruisbesmettingen in een voedingsomgeving
Kruisbesmetting van allergenen kan mogelijk dodelijk zijn als het wordt gegeten door iemand met een voedselallergie.

Voorkomen van kruisbesmettingen in een voedingsomgeving

Het voorkomen van kruisbesmetting in je voedingsbedrijf is om een aantal redenen van vitaal belang. Kruisbesmetting van allergenen kan mogelijk dodelijk zijn als het wordt gegeten door iemand met een voedselallergie. Het kan ook de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken. De toename van dieetkeuzes zoals veganisme is ook essentieel om rekening mee te houden. Als blijkt dat je bedrijf kruisbesmetting heeft veroorzaakt door slechte praktijken, kun je juridische en reputatieschade oplopen.

Kruisbesmetting is tegenwoordig een van de grootste problemen in de voedingsindustrie. Het kan ontstaan door onjuiste reinigingsprocedures, inadequate opslag van grondstoffen, onjuiste behandeling van grondstoffen en het ontbreken van adequate reinigingsapparatuur. Het kan ook optreden wanneer dezelfde apparatuur wordt gebruikt voor het verwerken van voedingsmiddelen die verschillende ingrediënten bevatten.

Waarom is het voorkomen van kruisbesmetting belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom je processen zou moeten hebben om kruisbesmetting in voedselproductiebedrijven tot een minimum te beperken. Deze redenen zijn onder andere:

  • Allergieën – De enige manier waarop mensen met een voedselallergie hun allergie kunnen beheersen, is door het allergeen volledig te vermijden. Als voedselverwerkend bedrijf moet je voldoen aan de Verordening Verstrekking van voedselinformatie (1169/2011) en de aanwezigheid van veertien allergene stoffen vermelden die bij de bereiding van een product gebruikt zijn, ongeacht de concentratie. Als kruisbesmettingen kunnen leiden tot de aanwezigheid van sporen moeten ze dus ook op het etiket. Er is immers geen ondergrens.
  • Door voedsel overgedragen ziektes – Het is belangrijk om een schone en hygiënische faciliteit te hebben om door voedsel overgedragen ziektes te verminderen, maar als er besmette ingrediënten in je faciliteit terechtkomen, is het noodzakelijk om kruisbesmetting tot een minimum te beperken om te voorkomen dat bacteriën zich door de hele faciliteit verspreiden. Voedselvergiftiging als gevolg van een onhygiënische faciliteit kan ernstige schade toebrengen aan uw bedrijf, waaronder omzetverlies, reputatieschade, juridische gevolgen en verlies van vertrouwen.
  • Dieetvereisten – met een toename van gespecialiseerde dieetvereisten zoals veganisme, wordt het steeds belangrijker om kruisbesmetting tussen verschillende productlijnen tot een minimum te beperken.

Hoe wordt kruisbesmetting voorkomen?

De meest effectieve manier om kruisbesmetting in een voedselproductiefaciliteit te voorkomen, is een robuust reinigings- en hygiëneproces. Zorg ervoor dat je een duidelijk en gedocumenteerd schoonmaakproces hebt dat gemakkelijk te begrijpen is door je schoonmaakteam. Om het risico op kruisbesmetting te minimaliseren, is het van het grootste belang dat de faciliteiten schoon zijn. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van vloeren, muren, apparatuur, keukengerei en oppervlakken. Hiervoor moeten oplossingen en apparatuur worden gebruikt die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in de voedings-
industrie. Je moet specifieke reinigingsprocedures hebben voor oppervlakken na het verwerken van voedingsmiddelen met een hoog risico op kruisbesmetting, zoals rauw vlees, eieren, zuivel en vis. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw faciliteit wordt ontsmet. Om ervoor te zorgen dat alle oppervlakken volledig ontsmet zijn, moet er eerst worden schoongemaakt. Dit geldt ook voor alle organische materialen en afval zoals voedsel- en vleesresten, die moeten worden verwijderd voor een effectieve ontsmetting. Tot slot moeten alle reinigings- en ontsmettingsproducten en apparatuur vrij zijn van ongewenste micro-organismen om veilig te kunnen worden gebruikt.    

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten