De infectiedruk verlagen. Het zou top of mind moeten zijn bij alle voedingsproducenten. Met zijn beproefde en gecertificeerde Nocotech concept en met uitgebreide ondersteuning, helpt Medtradex voedingsbedrijven hierbij. Binnenkort doet het dat vanuit een nieuw bedrijfspand in het Leuvense. Van daaruit wil het blijven zoeken naar innovatieve oplossingen en samenwerkingen om voedselveiligheid in onze industrie te borgen.
Naar de roots van Medtradex hoeft u niet ver te zoeken. De bedrijfsnaam staat voor Medical Trade Export. Innovatieve oplossingen die de gezondheid en veiligheid kunnen verbeteren hebben dus altijd in het DNA van het bedrijf gezeten. CEO Ivo Schapdryver: “We zijn in 2006 begonnen met lucht- en waterbehandelingssystemen, oppervlaktedesinfectie en met de reiniging van complexe chirurgische instrumenten. De kennis en knowhow die we daarin opgebouwd hebben, zetten we sinds 2018 ook in voor andere sectoren. Overal waar een veilige omgeving gevrijwaard moet blijven van contaminatie.” Oplossingen geschoeid dus op de leest van de voedingsindustrie om de infectiedruk daar te helpen verlagen. Een strategie die de juiste blijkt. Om een antwoord te bieden aan de groei, verhuist Medtradex binnenkort naar een nieuwe locatie in het noorden van Leuven. “Onze opslagcapaciteit zal verdrievoudigen en geeft ons ook alle ruimte om onze diensten verder te ontwikkelen. De geografische ligging, vlak aan de kruising van de E314 en E40 en vlakbij fietssnelwegen en het station, komen zowel onze klanten als onze medewerkers ten goede. De zonnepanelen op het dak zorgen dat we bovendien in onze eigen stroombehoefte kunnen voorzien.”
Het geheim van dit succes? De flexibiliteit die het bedrijf aan boord kan leggen. “Zie ons als een speedboot, wendbaar, snel anticiperend en met zeer veel focus”, glimlacht Schapdryver. “Een desinfectieproces kan het best automatisch en meetbaar en dus reproduceerbaar zijn. Hoewel het basisprincipe eenvoudig is, een goede reiniging gevolgd door een grondige desinfectie, blijkt de realiteit een stuk complexer. Allerhande factoren in een ruimte kunnen kruisbesmettingen uitlokken.” Medtradex staat daarom ook voor ondersteuning. “In nauw overleg met de kwaliteitsverantwoordelijken binnen voedingsbedrijven, nemen we de implementatie in handen. Mits de juiste voorbereiding kunnen we het verschil maken met een technologie die een impact heeft op de totale infectiedruk die er heerst in een ruimte. En dat voor alle types ruimte: van versnijdingszalen tot verpakkingslijnen, koelcellen en opslagruimtes, met biologische producten die geen residu achterlaten en beter zijn voor mens en milieu”, vertelt Schapdryver. Eens geïmplementeerd is wat volgt het kinderspel. Met een druk op de knop kunnen de mobiele units beginnen, de vaste toestellen starten volautomatisch op, op vooraf geprogrammeerde tijden.
Dat voedingsbedrijven wakker moeten liggen van infectiepreventie behoeft geen betoog. Corona heeft aangetoond hoe snel virussen kunnen muteren en resistenter worden en hoe belangrijk het is om iedereen binnen de organisatie mee te krijgen in dit veiligheidsdenken. “Een doorgedreven aanpak waarbij infectiepreventie niet gezien wordt als een kost, maar voedselveiligheid een troef wordt, dat is de weg van de toekomst. De wetgever stelt duidelijke grenswaarden aan voedingsproducten. Wie de lat niet haalt, loopt imagoschade op en zal de impact ook economisch voelen. Een langetermijnvisie waarin infectiepreventie een integraal deel uitmaakt van de bedrijfsvoering is nodig.” Het Nocotech concept kan een belangrijk wapen vormen in de strijd tegen infecties. “Je gaat rechtstreeks de oppervlakken die met voeding in contact komen ontsmetten, maar ook infectiebronnen aanpakken die via kruisbesmetting de voedselveiligheid kunnen bedreigen, zelfs wanneer ze moeilijk te bereiken zijn. Ongeacht de ruimte, ongeacht het type materiaal … het gaat telkens om dezelfde technologie met dezelfde kwaliteitsborging. Het Nocotech concept is ontwikkeld, getest en volledig onderbouwd als één geheel, toestel en middel, ook op vlak van biocideregistratie.”
En de toekomst? “We kijken uiteraard in eerste instantie uit naar de verhuis, die nu wel heel dichtbij komt. De afwerking van het nieuwe gebouw zit in de laatste fase. Maar ook daarna blijven we zoeken naar nieuwe manieren om het gebruik van onze producten op de meest praktische manier te faciliteren voor de eindgebruikers. Vandaag werken we al op die manier samen met schoonmaakbedrijven actief in de voedingsindustrie, maar we kijken hoe we onze technologie nog breder ingang kunnen doen vinden om de voedselveiligheid te borgen. Daarnaast verwachten we dit jaar een samenwerking met een fabrikant op te starten om een sterk complementair product op de markt aan te bieden.” Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.