NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Motoren coaten voor betere bescherming
Aviko laat zijn motoren nu coaten door Duvivier Dexis voor een duurzame, voedselveilige werking.

Motoren coaten voor betere bescherming

Zoals veel voedingsbedrijven moet Aviko, producent van diepgevroren aardappelproducten, zijn motoren frequent en intensief reinigen. Dat leidde tot roestvorming en afbladerende verf, twee zaken die je absoluut wil vermijden in voedingsproductie. De oplossing van Dexis: een coating op de motoren.

“Om te garanderen dat onze motoren 100% proper zijn voor productie, moeten we ze onder hoge druk reinigen”, vertelt Ronny Notredame, maintenance manager bij Aviko. “Bij oudere exemplaren spuit je dan gewoon de verf van de motor. Als een verfschilfer je voedingsproductie contamineert, kan je die batch niet aan een klant leveren en zit je met een berg kosten. Om van de reputatieschade nog maar te zwijgen. De motor hermetisch afsluiten is in sommige situaties geen oplossing, want dan kan je bacteriën gaan kweken. Daarom laten we onze motoren nu coaten door Duvivier Dexis (onderdeel van Dexis Belgium).”

Ronny Notredame (Aviko) en Lorenzo Millecaen (Dexis Belgium). “Door de epoxy coating hebben we geen last meer van roest of verf die afbladdert.”

Tegelijk herstellen en coaten

“Bij zo’n coating voeren we eigenlijk twee acties uit”, vertelt Lorenzo Millecaen, technical sales engineer bij Duviver Dexis. “De eerste actie noemen we de SUPIP56: we gieten de klemmenkast op met epoxyhars en dichten de flenzen af, zodat bij de reiniging geen vocht langs deze weg in de motor kan komen. Vervolgens leggen we een epoxycoating over het geheel, waardoor de motor een complete beschermlaag krijgt en de naden (bijvoorbeeld tussen de flens en stator) extra afgedicht zijn. We doen dat allemaal in onze eigen spuitkabine.” Tot grote tevredenheid van Aviko. “We zijn heel tevreden over de coating”, zegt Notredame. “Daarom hebben we besloten om alle motoren die we naar het atelier van Duvivier Dexis sturen voor herstelling, ineens te laten coaten. Onze eerste motoren, van het ventilatiesysteem in een spiraalvriezer, kregen ruim een jaar geleden een coating en de beschermlaag is na al die tijd nog volledig intact. Straf, zeker als je bedenkt dat we die motoren élke nacht grondig reinigen. Ook nieuwe motoren die we bij Duvivier Dexis bestellen, krijgen een coating voor ze onze richting uitkomen. Op die manier zullen op termijn al onze motoren beter beschermd zijn en zal het risico op contaminatie of waterschade zo goed als nihil zijn. Het grote voordeel van de spuitkabine van Duvivier Dexis is bovendien dat we minder lang moeten wachten dan bij een motorfabrikant.”

Duvivier Dexis geeft in zijn in-huis spuitcabine motoren of tandwielkasten een epoxy coating mee.

Beter beschermd en waterdicht

“Op dit moment zijn we volop bezig met een certificaat voor voedingsgekeurde verf te behalen”, voegt Millecaen toe. “Elke motor die wij coaten, zal dan voldoen aan de normen om in contact te komen met voeding. Als je als voedingsfabrikant zo’n certificaat kan voorleggen bij een audit, kan je op je beide oren slapen. Het is dus niet alleen een kwestie van je motoren beter beschermen, maar evengoed van gemoedsrust.” Notredame: “Door de epoxycoating hebben we geen last meer van roest of verf die afbladdert. Dat onze motoren ook nog eens waterdicht zijn, is alleen maar een pluspunt natuurlijk. Water blijft namelijk de grootste vijand in onze business. En als we op termijn nog een extra certificaat van voedingsgekeurde verf kunnen tonen aan een auditeur, zijn we nog beter af!”    

Een beschermlaagje op je motoren
Een epoxycoating bedekt je motor met een laagje hars. Het beschermt je aandrijving tegen extreme omgevingsfactoren zoals zoute oplossingen, vochtige dampen, reiniging onder hoge druk, agressieve schoonmaakmiddelen en hoge temperaturen. De harslaag zorgt ervoor dat de verf mooi intact blijft en je je motor makkelijker kan onderhouden. Het resultaat? Een langere levensduur van je machine en lagere onderhoudskosten. In de spuitkabine bij Duvivier Dexis kunnen we nieuwe motoren of tandwielkasten een epoxycoating geven. Ook oude aandrijvingen blazen we nieuw leven in met een coating. De einddikte van de coating bedraagt 200 µm, wat ongeveer overeenkomt met een C5-M-coating volgens de norm ISO 12944-2. We herstellen je aandrijving, zandstralen de oude verf en leggen een nieuwe coating, allemaal in één snelle beweging!

De voordelen van onze in-house spuitkabine:
– We kunnen grote volumes spuiten op korte tijd
– We coaten op jouw verzoek en volgens jouw wensen
– Je kiest zelf de kleur van de eindlaag
– We testen en realiseren alles zelf, voor een kwaliteitsvolle afwerking

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details