NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Met de juiste oplossingen én specialistische ondersteuning contaminaties voorkomen
Checkweger in combinatie met metaaldetector.

Met de juiste oplossingen én specialistische ondersteuning contaminaties voorkomen

Om de kwaliteit van het eindproduct te kunnen waarborgen, is het belangrijk om tijdens de productie en na de verpakking betrouwbare controles uit te voeren. Op die manier is het mogelijk tijdig contaminaties uit producten te halen. Familiebedrijf Roosjen uit Antwerpen begeleidt klanten bij het vinden van de juiste oplossing voor hun productieproces. Service en ondersteuning zijn daarbij belangrijke pijlers.

Checkweger in combinatie met metaaldetector.

Roosjen biedt diverse oplossingen om contaminatie in producten te voorkomen. “Onze fabrikant Mesutronic is een ideale partner betreft metaaldetectie”, begint Alex van Lakwijk, projectcoördinator bij Roosjen. “De metaaldetector, als tunnel ingebouwd op een transportbandsysteem, is bij veel bedrijven een CCP (Critical Control Point). Wij leveren een totaaloplossing aan door middel van een metaaldetector op een transportsysteem en een uitstootmechanisme in één compact systeem.”

Detectienauwkeurigheid

Diverse factoren spelen een rol met betrekking tot de detectienauwkeurigheid van een metaaldetector. “Denk aan de vochtigheidsgraad van een product, het type verpakking, doorvoerafmetingen van de detectiespoel en omgevingsvariabelen. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat doorvoerafmetingen op een transportbandsysteem vaak redelijk groot zijn, waardoor dit een negatieve invloed kan hebben op de detectiewaarden. Daarom adviseren wij om in die gevallen al een metaaldetector te plaatsen in de productieafdeling. Dit kan zowel in een gravitaire als pneumatische productstroom. Hier is verpakking onbestaande, omgevingsvariabelen zijn ook minder beïnvloedend en de doorvoer is smaller. Net zoals een metaaldetector op transportband­­-
systeem logt dit type systemen alles in een protocol, zodat de kwaliteitsafdeling de volledige historiek/statistiek tot zijn bezit heeft.”

Metaaldetector stand-alone.

Combinatie

“We kunnen de metaaldetector los aanleveren, maar we kunnen hem bijvoorbeeld ook combineren met onze Wipotec controlewegers”, vervolgt Van Lakwijk. “Checkwegers voorkomen dat er te veel onder- of overgewicht is in de productie. Dit leidt tot kostenreductie door weinig productverlies. Het voordeel van de twee te combineren is voornamelijk de compacte uitvoering wat leidt tot plaatsbesparing, terwijl alles kan worden bediend vanuit één display. Met Wipotec hebben we een sterke partner waarbij we standaardoplossingen voor lagere capaciteiten of stabiele producten aanbieden, maar ook high-end oplossingen voor complexe producten en hoge capaciteiten. De Wipotec controlewegers zijn de meest nauwkeurige en snelste weegapparaten in de markt.”

X-ray stand-alone.

X-rays

De checkwegers zijn eenvoudig te combineren met een metaaldetector, camerasysteem en/of x-ray inspectiemachine. Van Lakwijk gaat in op dit laatste aspect. “We hebben Wipotec X-rays in ons assortiment die zijn ontwikkeld om snel en flexibel een oplossing te kunnen bieden in de verpakkingslijn. We beschikken over een breed standaardportfolio van zowel ‘entry’ scanners tot high-performance systemen. Door de speciale cameradetectietechnologie verwerkt in de software, halen we zeer hoge resoluties in compacte constructies, waarmee we contaminaties kunnen detecteren aan de hoogste gevoeligheden. Hiermee kunnen bedrijven de opperste productieveiligheid garanderen voor hun producten.”

Checkweger in combinatie met x-ray.

Gegevensoverdracht

Tot slot gaat hij nog in op een efficiënte en betrouwbare gegevensoverdracht. “Onze fabrikant Wipotec heeft zelf een flexibele web-based software ontwikkeld, waarmee bedrijven toegang krijgen tot alle noodzakelijke gegevens vanuit één of verschillende centrale punten. Deze centralisering van Quality Data Management is een absolute meerwaarde, zeker voor bedrijven met diverse productielocaties. Naast een correct beeld van de productie­statistieken van de controlewegers kan men naar wens de nodige data raadplegen van andere inspectie-apparaten.”

Showroom.

Service en ondersteuning

Het vinden van de juiste oplossing voor een productieproces is slechts deel van het succes. “Het bieden van de juiste service is minstens zo belangrijk. Daarom heeft Roosjen de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in de service-afdeling. Met een sterk team helpen wij onze klanten snel en gericht. Daarnaast hebben we een tiental checkwegers en metaaldetectoren en een viertal x-rays bij ons in de showroom staan. Hierdoor kunnen we snel schakelen wanneer levertijden in het gedrang komen of de klant een systeem wenst te huren. Verder kunnen we in-huis testen uitvoeren op iets complexere aanvragen en opleiding geven aan zowel eigen personeel als aan onze klanten.”     ■

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details