NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Leidingen efficiënt leegmaken en reinigen met pigging technologie
In het Hygienic Inline System wordt de prop direct in de productstroom geïntegreerd en is er een permanente stroom omheen.

Leidingen efficiënt leegmaken en reinigen met pigging technologie

Pigging is populair bij productiebedrijven met veel leidingen. Het proces is immers heel eenvoudig en effectief. De reinigingsprop of ‘pig’ is precies afgestemd op de binnendiameter van de leiding en laat dus geen medium voorbijstromen. Bij een voldoende grote druk is er beweging en duwt de ‘pig’ het product uit de leiding. Er is geen vermenging met spoelmiddel en ook geen verlies, wat de kwaliteit ten goede komt. Deze technologie wordt ook gebruikt om het product te beschermen tegen bijvoorbeeld verontreiniging, oxidatie of schuimvorming bij contact met lucht.

Pigging zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid water die nodig is om te spoelen. Bij een conventioneel spoelproces moet er op basis van de grootte van de installatie en de eigenschappen van het product steeds voldoende volume voorzien worden. Na het proces wordt het water opnieuw verwerkt of zelfs afgevoerd en dat brengt een aanzienlijke kost met zich mee. Het is precies de capaciteit in afvalwaterverwerking die bijdraagt aan de totale capaciteit. Als er ‘bottlenecks’ zijn, moet men fors investeren om een verhoogde productie te realiseren. Daarom is het de moeite waard om concepten te vinden waardoor optimaal gebruik gemaakt wordt van bestaande bronnen. Dat zorgt voor een kostenbesparing. “Afhankelijk van het product en het productieproces is tijdsbesparing het belangrijkste voordeel van ‘piggen’. Leidingen enkel spoelen om ze leeg te maken, neemt vaak veel tijd in beslag. Via pigging kan dat op slechts enkele minuten tijd. Na de reiniging kan het systeem op korte tijd weer gebruikt worden. De stilstand blijft beperkt en de capaciteit op de werkvloer krijgt een boost”, stelt Danny Prost, productmanager pigging technology bij Armaturenwerk Hötensleben. “Veelzijdigheid en flexibiliteit zijn vandaag belangrijke vereisten in alle sectoren. De productie van kleine en zeer kleine series heeft tot gevolg dat er frequenter gereinigd moet worden. Pigging biedt hier dan ook grote voordelen, want het verlaagt de kosten en verhoogt de efficiëntie en concurrentiekracht. En het draagt ook nog eens bij aan de duurzaamheid – vandaag een niet te onderschatten extra troef.”

Populair in de voedingsindustrie

Pigging wordt dag in dag uit gebruikt in bijna alle segmenten van de voedingsindustrie. Bij het verwerken van melk tot kwark, kaas en boter zorgt deze technologie ervoor dat er geen waardevol product afgevoerd wordt. In de bakkerswereld wordt een pig gebruikt om plakkerig deeg uit leidingen te duwen en ook resten van chocolade kunnen praktisch alleen maar op die manier verwijderd worden. Verder verloopt ook de productie van worst en de verwerking van groenten en fruit met het pigging proces eenvoudiger en sneller. En bij de productie van frisdranken zorgt piggen ervoor dat alles tot de laatste druppel afgetapt kan worden. “De voordelen van deze technologie nemen toe naarmate de producten een hogere viscositeit hebben, meer kleven of minder snel oplossen in water. Door de verschillende en veranderende eisen in de voedingsindustrie ondergaan ook technische oplossingen een permanent ontwikkelingsproces”, gaat de productmanager verder. “Dat geldt ook voor de pigging technologie. Hygiëne en veiligheid zijn daarbij het belangrijkst. Regelmatige productwissels en dus frequente reinigingscycli vereisen moderne reinigingsmethodes. Zelfs voor veeleisende reinigingsprocessen is ‘piggen’ een ideale oplossing.”

Via pigging kunnen leidingen snel en nauwkeurig leeggemaakt en gereinigd worden, waarna het systeem onmiddellijk weer gebruikt kan worden.

Geschikt pigging systeem voor elke toepassing

Een pigging systeem bestaat op z’n minst uit de pig zelf uiteraard, twee ‘pig stations, met name een launcher en een receiver, en apparatuur voor de procescontrole. Armaturenwerk Hötensleben biedt het complete programma om verschillende soorten oplossingen te realiseren. Er zijn eenvoudige, manuele systemen als instapmodel, ontworpen als open systeem. De pig wordt bij deze toepassing in de leiding gebracht net vooraleer men start met het leegmaken. Deze prop volgt de productstroom door de leiding en duwt de deeltjes naar buiten, waarna hij aan het einde van de leiding wordt opgevangen. “We merken dat er steeds meer gekozen wordt voor de automatisering van het proces, waardoor het nog betrouwbaarder en efficiënter wordt”, stelt Prost. “De pig werkt dan in een pendelmodus, waarbij hij na het leegmaken automatisch door het leidingsysteem opnieuw naar de startpositie beweegt. In die opstelling blijft de prop steeds in het gesloten systeem en wordt alleen verwijderd voor onderhoud. Een pigging systeem is volledig in het hoofdsysteem geïntegreerd en maakt er ook deel van uit.”

Optimalisatie reiniging

De productie van voeding is aan hoge eisen gebonden. Veiligheid komt daarbij op de eerste plaats. Tijdens de productie mogen er geen risico’s zijn voor het product of de consument, bijvoorbeeld door ziektekiemen of onzuiverheden. Om te voorkomen dat resten van conserveringsmiddelen en allergenen achterblijven, is een betrouwbare en effectieve reiniging van de productiefaciliteiten nodig. Dat gebeurt trouwens op een economische manier. Naast de andere componenten moeten ook de onderdelen van het pigging systeem naadloos in de leiding passen. Het gebruik ervan mag de inspanningen om te reinigen immers niet negatief beïnvloeden. Integendeel, want piggen wordt net gebruikt om de reiniging van de installatie te optimaliseren. “In ons Hygienic Inline System wordt de prop direct in de productstroom geïntegreerd en is er een permanente stroom omheen. Dat voorkomt productverstoppingen over een langere periode. Het reinigingsmiddel dat gebruikt wordt bij het schoonmaken van de leidingen stroomt rond de pig en zo wordt het volledige product verwijderd. Het doel is om traditionele reinigingsprocessen als CIP en SIP zonder extra inspanningen te kunnen uitvoeren met behulp van pigging technologie. Het Aseptic Pigging System gaat het verst. Om verontreiniging van buitenaf te voorkomen, zijn alle bewegende delen extra ingekapseld met PTFE balgen. Deze oplossing wordt vooral gebruikt bij steriele processen, zoals het vullen van de producten”, sluit Prost af. “Pigging concepten moeten vaak ook aangepast worden aan high-level processen en systemen. Daarom leveren we componenten die speciaal zijn vervaardigd volgens de specificaties van de klant of het proces. Temperatuurgevoelige processen vereisen bijvoorbeeld koeling of opwarming in alle delen van de productiefaciliteit. De productie van chocolade is een klassiek voorbeeld daarvan. Piggen zorgt voor een gevoelige verhoging van de efficiëntie en duurzaamheid van een productieproces. Kostenefficiëntie, flexibiliteit en concurrentievermogen zijn doorslaggevende aspecten, waardoor het de moeite waard is om deze technologie toch even van nader bij te bekijken.”       ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details