NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hygiëne nog een niveau hoger tillen
Hygiëne, hygiëne, hygiëne, daar draait produceren in de voedingsindustrie om. Maar het hygiëneniveau op peil houden is geen evidentie in een sector die voortdurend in beweging is.

Hygiëne nog een niveau hoger tillen

Hygiëne, hygiëne, hygiëne, daar draait produceren in de voedingsindustrie helemaal om. Maar het hygiëneniveau op peil houden is geen evidentie in een sector die voortdurend in beweging is. Schaalvergroting, innovatieve processen, nieuwe regelgeving, uitbreiding van het productgamma, efficiëntieverbetering … Er wordt heel wat geïnvesteerd in de voedingsindustrie, wat ook kansen biedt om ondertussen de hygiëne naar een niveau hoger te tillen. Om bedrijven bij te praten over de belangrijkste ontwikkelingen in dit domein organiseerden Agoria, Flanders’ FOOD en EHEDG België in september het Hygiene for Food event. Deze zevende editie vond plaats in Bluepoint Antwerpen.

Ook op de stand van Medtradex viel er nieuws te rapen. Bezoekers kregen er een wereldwijde primeur voorgeschoteld in UVC-ledtechnologie voor oppervlaktedesinfectie.

Europa bewandelt met zijn Green Deal en Farm to Fork Strategy een duidelijk pad om zijn toekomst als continent te verzekeren. Lastenboeken stellen steeds meer eisen. Hierdoor komt de ‘hygiëne-lat’ voor een voedingsbedrijf zeer hoog te liggen. Reinigings- en productieprocessen moeten duurzamer en efficiënter worden en de productkwaliteit beter gegarandeerd … om competitief te blijven. Naast een gepast food safety management systeem zijn ‘good practices’ in reiniging en onderhoud, gerichte hygiëne-monitoring en een doeltreffende aanpak van contaminatie-problemen vereist. Het continue verbeteren van de productielijnen, de omgeving, en de processen moet verder de weg vrijmaken om te komen tot een permanent hygiënische fabriek waarin operationele excellentie en een duurzaam agrovoedingssysteem realiteit worden. 

De Waste Trap maakt komaf met die verstoppingen door grofvuil op te vangen vooraleer het in de afvoer landt.

Naar een veiligheidscultuur

Met een uitgebreid seminarieprogramma gaf Hygiene for Food een antwoord op de vele uitdagingen rond hygiëne waar voedingsbedrijven vandaag mee worstelen. De vinger werd aan de pols gehouden van innovaties en onderzoeksresultaten die de sector weer in de juiste richting duwen. Deze editie had echter ook aandacht voor de arbeidscultuur van een voedingsbedrijf. Verschillende instanties verwachten van voedingsbedrijven dat er binnen het bedrijf van management tot arbeider een voedselveiligheidscultuur heerst. Daarom werd voor het eerst een C-level lunchsessie voor bedrijven georganiseerd. Hier kon men in debat gaan met andere leidinggevenden over voedselveiligheidscultuur.

Theorie koppelen aan praktijk

Kennis over nieuwe regelgeving, onderzoeksresultaten en innovaties is onontbeerlijk om de hygiëne te verbeteren. Maar netwerken is dat ook. Want hoe zet je die kennis uiteindelijk om in de praktijk? En hoe vind je de juiste partners? Pas door professionelen uit de industrie, de academische wereld en overheid samen te brengen kunnen we immers komen tot ‘World Class Hygiene in Food Production’. Dat was het opzet achter de Inspiration Village die deelnemers aan Hygiene for Food doorlopend konden bezoeken. Ze konden er kennismaken met aanbieders van nieuwe trends en producten op gebied van reiniging en hygiëne. Tijdens een geleide rondgang werden een achttiental praktijkvoorbeelden voorgesteld aan de deelnemers. We pikken er hieronder enkele voor u uit.

Efficiënt scheiden grote hoeveelheden afval

Hygiëne staat voorop in alles wat ACO doet. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ACO present tekende in de Inspiration Village. Het deed dat onder meer met de Waste Trap, een grofvuilfilter voor het efficiënt scheiden van grote hoeveelheden afval. De Waste Trap maakt komaf met die verstoppingen door grofvuil op te vangen vooraleer het in de afvoer landt. Het werd op vraag van klanten ontworpen als een makkelijk te hanteren filtermand. Het product bestaat in twee uitvoeringen. De geperforeerde versie zal het meest efficiënt zijn wanneer er afval uit de productie gescheiden moet worden. Denk aan etiketten, glasscherven of grote stukken organisch afval. De grofvuilfilter met de afgesloten bodem zal daarentegen vooral zijn nut bewijzen voor kleine partikels die niet drijven, zoals microscopische glasscherven. De voornaamste bestaansreden voor de Waste Trap is zijn vermogen om grote hoeveelheden afval snel en efficiënt te scheiden. Daarenboven ontwierp ACO zijn Waste Trap met de hoogst mogelijke hygiëne voor ogen.

Sneltesten voor hygiënecontrole

Hygiënespecialist Christeyns presenteerde op Hygiene for Food onder andere tools voor hygiënecontrole. Christeyns heeft verschillende sneltesten in het assortiment om de aanwezigheid van verschillende verontreinigingen op oppervlakken te detecteren. Dit soort hygiënetests zijn bedoeld voor gebruik na reiniging en desinfectie. Ze hebben het voordeel dat ze een snelle visuele inspectie van verontreinigde gebieden mogelijk maken. Een handig hulpmiddel ter ondersteuning van hygiëne-audits en ter beoordeling van de doeltreffendheid van de reinigingsprocedures. TBF 300 is een sneltest voor het controleren van de aanwezigheid van biofilm. De TBF 300 spray kan de aanwezigheid van een biofilm bevestigen met een fuchsia reagens. Na het aanbrengen van de spray inspecteert men het behandelde oppervlak: de aanwezigheid van gekleurde zones wijst op de aanwezigheid van een biofilm. BioFinder is een test voor het opsporen van contaminatie op oppervlakken, waaronder vele micro-organismen en sommige voedselresiduen. Bij de biofinder spray genereert een positief resultaat onmiddellijk microbelletjes, die een schuim produceren. Zo is meteen duidelijk dat het oppervlak gecontamineerd is

Primeur in oppervlaktedesinfectie

Ook op de stand van Medtradex viel er nieuws te rapen. Bezoekers kregen er een Europese primeur voorgeschoteld in UVC-ledtechnologie voor oppervlaktedesinfectie. UVC-ledbestraling aan 265 nm kan enkel door leds geproduceerd worden, het is de meest effectieve golflengte. Wat wil zeggen dat UVC-ledbestraling efficiënter is in het inactiveren van DNA/RNA dan kwikdamplampen, zodat micro-organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen. Dit met een zeer laag elektrisch verbruik, zonder water en zonder chemicaliën.  De eigenschappen van deze leds laten toe om zeer lokaal en zeer efficiënt te werk te gaan. Zo kan je de technologie implementeren net voor het verpakken van het eindproduct. Een desinfectie op het meest kritische moment. De technologie is overigens perfect complementair aan het Nocotech concept. Waar de specifieke verneveltechniek via ionisatie van het Nocotech concept op de totale infectiedruk werkt en een holistische aanpak heeft tussen de productieprocessen door, is UVC-ledtechnologie net zeer lokaal, precies en continu doorlopend tijdens het productieproces.    

Hygiënisch ontworpen kasten

Reinigbaarheid is het sleutelwoord voor apparatuur in de voedingsindustrie. Kiezen voor hygiënisch ontworpen installaties is dan ook aangewezen. Als pionier in deze materie voor schakel-, netwerk- en serverbehuizingen breidt Rittal nu zijn gamma Hygienic Design uit met extra afmetingen en toebehoren. Alles voor een 100% voedselveilige productie. Centraal bij het ontwikkelen van deze serie stond het realiseren van een eenvoudige reinigbaarheid. Niet alleen om de risico’s op contaminaties tot een minimum te beperken, maar tegelijk een efficiënte reiniging mogelijk te maken, zodat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat voor toch een grondig schoon resultaat. Rittal kiest resoluut voor rvs (AISI 304), een legering die uitermate corrosiebestendig is met een oppervlakteruwheid van 0,8 µm en beschermingsgraad IP69K. In combinatie met de aflopende hoeken van 30° blijft er zo nooit water op het oppervlak van onze kasten staan. Wat ook opvalt is de keuze voor blauwe siliconen dichtingen. Goedgekeurd voor gebruik in de voedingsindustrie en makkelijk te traceren, mocht er ooit een stukje afbreken.

Robots voor hygiënische en vochtige omgevingen

Wereldwijd maakt de voedingsindustrie uitgebreid gebruik van industriële robots, in het bijzonder HE (Humid Environment) robots voor hygiënische en vochtige omgevingen. Stäubli’s HE robotarmen zijn marktleider geworden dankzij hun conform en uniek design, ongeëvenaarde technische prestaties en hun vermogen om risico’s op bacteriële besmetting volledig uit te sluiten. Zo voldoet hun ontwerp aan de aanbevelingen van EHEDG, zodat er geen penetratie van micro-organismen mogelijk is. Bovendien zijn ze makkelijk toegankelijk en kunnen ze eenvoudig gereinigd en ontsmet worden. Er wordt ook gebruikgemaakt van NSF H1 food grade olie. Voedselveilig, zonder prestatieverlies. Deze belangrijke innovatie heeft een revolutie teweeggebracht in de voedingsindustrie. HE robots zijn eveneens ontwikkeld voor toepassingen in ruwe omgevingen zoals waterstraal snijden, wassen/reinigen of ontbramen. Alle aansluitingen zitten immers beschermd onder de basis. Een kinematische drukregeling zorgt voor geavanceerde dichtheidseisen (ingekapseld ontwerp tot IP65/67). Verder heeft deze reeks een robuuste oppervlaktebehandeling ondergaan.

Stäubli’s HE robotarmen zijn marktleider geworden dankzij hun conform en uniek design, ongeëvenaarde technische prestaties en hun vermogen om risico’s op bacteriële besmetting volledig uit te sluiten.

Beste praktijken in hygiëne

Food safety en een voedselveilige cultuur bij klanten is iets waar Tensio als producent van reinigings- en desinfectieproducten graag elke dag opnieuw mee zijn schouders onder zet, samen met en op de vloer van klanten. Dit doet het uitsluitend voor de voedingsindustrie, ondertussen reeds 20 jaar. Door actief samen te werken met klanten heeft het team zo al heel wat praktische ervaring en kennis opgebouwd omtrent de uitdagingen op de vloer. Deze expertise wordt ook intern gebruikt doorheen alle activiteiten, bijvoorbeeld bij het verder optimaliseren of het op maat ontwikkelen van producten en het selecteren van robuust materiaal dat Tensio voorstelt als beste praktijken bij technische projecten, zoals het uitwerken van een centrale dosering of de plaatsing van decentrale schuimunits. Heeft u een uitdaging? Tensio reikt graag een oplossing aan die resultaat brengt op basis van praktische ‘op de vloer’ ervaring en kennis van zaken. Zo krijgt u een oplossing die werkt, die bijdraagt aan een voedselveilige werking en ook duurzaam is.    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details