NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hygiëne en desinfectie voor de pluimvee-industrie
Salmonellose is na campylobacteriose de meest voorkomende zoönose bij mensen en is een belangrijke oorzaak van door dieren overgedragen ziekten in de EU.

Hygiëne en desinfectie voor de pluimvee-industrie

Er zijn talrijke pathogene micro-organismen beschreven die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken, waarvan het geslacht salmonella een van de meest voorkomende is. Dit artikel gaat dieper in op de kritieke punten in een pluimveeverwerkende omgeving. Christeyns biedt voor elke situatie de juiste chemie, apparatuur, expertise en advies. Het streeft altijd naar innovatieve oplossingen die niet alleen zorgen voor perfecte hygiëne, maar die ook de veiligheid van uw medewerkers garanderen en uw productie optimaliseren.

Reiniging en desinfectie zijn complexe taken: de aard van de vervuiling, de procesparameters, het materiaal van de apparatuur, de oppervlakte-eigenschappen, de beschikbare tijd, de temperatuurgrenzen en het aanvaardbaar residu van chemicaliën spelen allemaal een rol. Een ervaren partner als Christeyns zorgt voor de combinatie van juiste chemie, kennis en advies voor uw specifieke situatie. De applicatiespecialisten zijn getraind om kritisch te zijn, de uitdaging aan te gaan en de efficiëntie van uw schoonmaakactiviteiten waar mogelijk te optimaliseren. Het doel: samen met u zorgen voor de gewenste productkwaliteit en optimale voedselveiligheid, tegen zo laag mogelijke kosten.

Aandachtspunten in de pluimvee-industrie

Consumenten maken zich steeds meer zorgen over dierenwelzijnskwesties en over de milieu-impact van pluimveeproductie. Maar de grootste zorg van consumenten is voedselbesmetting door ziekteverwekkers. Perfecte reiniging en hygiëne garanderen is cruciaal. Met name in pluimveeslachterijen en uitsnijderijen is het belangrijk strategieën te implementeren om pathogene micro-organismen te bestrijden, waardoor veilig kippenvlees voor de consument geproduceerd wordt. Maar ook om de aanwezigheid van bederfveroorzakende micro-organismen te minimaliseren, die de houdbaarheid van de producten kunnen verkorten. We bespreken hieronder tien kritieke punten doorheen de keten.

 • Levende vogels: Levende vogels die van de boerderij komen, kunnen een hoge verspreiding van pathogene micro-organismen veroorzaken. Juiste reiniging en desinfectie van de binnenzijde van containers is van cruciaal belang om kruisbesmetting te voorkomen. Het reinigingswater kan vervuild zijn en is na binnenkomst in de installatie een kritiek punt voor de verspreiding van de besmetting binnen het slachthuis
 • Haken: Er kan overmatig vuil op deze haken zitten en haken zijn moeilijk te reinigen en desinfecteren.
 • Slachtmes: Het slachtmes kan ziekteverwekkers verspreiden naar de bloedstroom van de kip.
 • Broeibak: Salmonella kan aanwezig zijn in de broeibak. Om toenemende vervuiling van het broeiwater te voorkomen is het van belang dat schoon water het laatste deel van de bak binnenkomt, in de uitgangsruimte van de vogels, en dat er vervolgens een douche wordt ingebouwd. Het kokende water moet continu worden ververst.
 • Plukken: In de plukfase kan sterke kruisbesmetting optreden. Voer een goed dagelijks reinigings- en desinfectieproces uit en verwijder alle sporen van vuil uit de plukgaten. Een daaropvolgende spoelfase van de vogels zal een aanzienlijk deel van het vuil en de vervuiling uit de karkassen verwijderen.
 • Panklaarlijn: Het is essentieel om de machines goed te reguleren, om schade aan de karkassen en vooral aan het darmstelsel te voorkomen, wat voor een hoge microbiële belasting zou kunnen zorgen. Meestal wordt een douche voor de karkassen geïnstalleerd.
 • Chilling: Het koelen van de karkassen kan met lucht gedaan worden met dynamische tunnels, die een snelle koeling van het karkas mogelijk maken en de microbiële ontwikkeling verhinderen
 • Boxes: De hele karkassen worden verpakt in kratten of bakken. Het is belangrijk dat deze elementen goed worden ontsmet, omdat ze in direct contact kunnen komen met het eindproduct. Hiervoor worden krattenwastunnels gebruikt, waarbij het erg belangrijk is om de parameters te beheersen: temperatuur, concentratie van het reinigings- of desinfectiemiddel.
 • Faciliteiten: Verhoogde delen van de installatie, delen onder de machine, afvoeren en moeilijk toegankelijke zones kunnen niches van pathogene bacteriën vormen.
 • Externe voedingsmanipulatoren: Persoonlijke hygiëne is belangrijk, vooral in gebieden waar handmatig werk, zoals handmatig snijden of verpakken, wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om de hygiëne van de operators te controleren en goed te beheren.

Chemie

Het productassortiment is ontwikkeld door het R&D-team van Christeyns en omvat producten die aangepast kunnen worden aan de kenmerken en behoeften van de pluimvee-industrie. Producten zijn gemaakt om in een lage dosering gebruikt te worden, waardoor zowel de toepassingsomstandigheden als de resultaten worden geoptimaliseerd, door automatische dosering op basis van geleidbaarheid. Als toegevoegde waarde controleren de medewerkers van Christeyns tijdens de technische bezoeken gebruiksomstandigheden van de producten om de beste resultaten in hygiëneprocessen te bereiken. De technische experts controleren daarnaast de reinigingsresultaten met behulp van analytische technieken om de microbiële belasting te bepalen

Als toegevoegde waarde controleren de medewerkers van Christeyns tijdens de technische bezoeken gebruiksomstandigheden van de producten om de beste resultaten in hygiëneprocessen te bereiken.

Apparatuur en monitoring

Het team van Christeyns specialisten voorziet u tevens van de nieuwste apparatuur om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Denk aan centrale desinfectiesystemen, schuim­systemen, CIP monitoring- en controle­apparatuur, doseerapparatuur voor efficiënte afgifte van chemie, water- en energiebesparende systemen, gezondheids- en veiligheidsuitrusting, chemische opslagtanks, hygiëne door cavitatie en automatische transportband­hygiëne. Christeyns biedt ook geïntegreerde monitoringsystemen om alle details van uw hygiëneactiviteiten en -procedures eenvoudig en effectief te beheren. Deze omvatten het aanmaken van reinigingsinstructiekaarten, operationele procedures en noodprocedures, een hygiëneplanningstool en trainingspakket voor personeel, loggen van reinigingstaken, afzonderlijk voor elke gebruiker.     

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details