NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Alles wat je moet weten over biofilmcontrole
Specifieke enzymatische detergenten zijn in staat de polymeermatrix te breken en te desintegreren.

Alles wat je moet weten over biofilmcontrole

De aanwezigheid van biofilms in de voedingsindustrie vormt een groot risico voor de voedselveiligheid en kan ook operationele problemen veroorzaken in de apparatuur. Biofilms bieden bescherming aan de micro-organismen die ze bevatten, waardoor de doeltreffendheid van desinfectiebehandelingen afneemt. Christeyns heeft zijn kennis en ervaring rond deze problematiek gebundeld in een efficiënte aanpak in verschillende stappen.

Een biofilm bestaat uit kolonies van micro-organismen die met elkaar verbonden zijn en vastgehecht zijn aan een solide drager, die zorgt voor stabiliteit, voedingsstoffen en bescherming. Het bestaat uit microbiële cellen, omgeven door een matrix die is gevormd door extracellulaire polymere stoffen (EPS), zoals eiwitten en polysachariden. Een biofilm bevordert de groei van micro-organismen door ze een beschermde, vochtige en voedingsrijke omgeving te bieden. De kleverige, dichte en zeer viskeuze matrix beschermt de micro-organismen effectief tegen externe invloeden. Biofilms worden vaak gevormd door verschillende microbiële soorten zoals bacteriën, schimmels … Ze ontwikkelen zich op oppervlakken die de aanhechting bevorderen (poreuze, bekraste of ruwe oppervlakken) en niet optimaal zijn gereinigd en gedesinfecteerd.

Een biofilm bestaat uit kolonies van micro-organismen die met elkaar verbonden zijn en vastgehecht zijn aan een solide drager.

Bestrijding van biofilm

Het gebruik van methoden om de aanwezigheid van microbiologische besmetting te controleren is van essentieel belang voor de levensmiddelenindustrie. Snel resultaat is ook belangrijk om, indien nodig, snel actieprotocollen in gang te kunnen zetten. Christeyns heeft een methode ontwikkeld voor het verwijderen van biofilm in verschillende stappen. 

Detectie: om biofilms op te sporen beschikt Christeyns met TBF® 300 over een gepatenteerde sneltest voor het controleren van de aanwezigheid van elk type biofilm op oppervlakken. TBF® 300 werd ontwikkeld door Christeyns in samenwerking met de Complutense Universiteit van Madrid. In een paar minuten weten gebruikers de resultaten al, zonder de nood aan gespecialiseerd personeel of complexe apparatuur. Het reagens heeft een selectieve interactie met de polymeermatrix van de biofilm waardoor het risico op vals-positieve uitslagen vermeden wordt.

Verwijdering: Het verwijderen van biofilm van een oppervlak is complex maar met een adequate aanpak wel mogelijk. Specifieke enzymatische detergenten zijn in staat de polymeermatrix te breken en te desintegreren, daarna kan de actieve verbinding van een biocide met een breed werkingsspectrum doordringen in de viskeuze massa en de verschillende aanwezige microbiële soorten afdoden. Na het afbreken van de biofilmmatrix moet een desinfectiestap uitgevoerd worden. Het team van Christeyns adviseert u graag over de beste oplossing voor uw specifieke situatie.

Verificatie en preventie: Christeyns biedt ook ondersteuning om de vorming van biofilms te controleren en te voorkomen. Christeyns implementeert een preventief protocol en zorgt voor de evaluatie van de resultaten en het waarborgen van de controlemaatregelen.

Om biofilms op te sporen beschikt Christeyns met TBF® 300 over een gepatenteerde sneltest voor het controleren van de aanwezigheid van elk type biofilm op oppervlakken.

Meer informatie

Christeyns draagt R&D hoog in het vaandel en spitst zijn inspanningen ook toe op de bestrijding van alle soorten biofilms. Neem contact op met Christeyns voor meer informatie of een oplossing op maat.     ■

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details