NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
​Alleen maar voordelen met zeezout
Zeezout maakt voor de klant niet alleen het verschil op het vlak van smaakbeleving, maar ook op het vlak van duurzaamheid.

​Alleen maar voordelen met zeezout

Zeezout is al jarenlang het geprefereerde type zout voor de opwaardering van voedingsproducten. Consumenten ervaren producten die zeezout bevatten spontaan als kwalitatiever, authentieker en milieuvriendelijker. Toch blijven heel wat voedingsbedrijven werken met vacuüm- of steenzout, omdat die zoutsoorten historisch gezien het meest voorradig waren. Maar dankzij innovatieve spelers zoals Zoutman is zeezout nu vlotter beschikbaar dan ooit. Voedingsbedrijven die volledig omschakelen naar zeezout genieten dan ook alleen maar voordelen.

Heel wat voedingsbedrijven kopen voor hun reguliere producten vacuümzout aan, terwijl ze voor de bio-producten zeezout gebruiken. Daardoor is er voorraadbeheer nodig voor twee grondstoffen, die waarschijnlijk ook aangekocht worden bij verschillende leveranciers. Maar wat veel mensen niet weten is dat vacuümzout één-op-één vervangbaar is met hoogkwalitatief zeezout. Recepturen en ingrediëntenlijsten moeten dus niet worden aangepast bij de omschakeling. 

Zoutman biedt zeezout aan dat qua zuiverheid vergelijkbaar is met vacuümzout.

Vereenvoudiging productieproces

In veel gevallen staat de kost om zout toe te voegen aan een product niet in verhouding tot de kost van het zout op zich. En als u verschillende types zout gebruikt, neemt die kost alleen maar toe. Door alleen met zeezout te werken, ontstaan er diverse mogelijkheden om productieflows te optimaliseren. Het zeezout kan dan automatisch voor alle productielijnen aangevoerd worden – zowel de reguliere als de biologische. Sommige voedingsbedrijven gaan nog een stap verder en gebruiken hetzelfde zout voor zowel de voedingstoepassingen als voor hun wateronthardingsinstallaties.

Verschil maken met smaakbeleving en duurzaamheid

Zeezout maakt voor de klant niet alleen het verschil op het vlak van smaakbeleving, maar ook op het vlak van duurzaamheid. Consumenten gaan namelijk steeds vaker actief op zoek naar ‘clean label’-producten, en dan is het gebruik van zeezout een duidelijke troef. Zeezout wordt op milieuvriendelijke wijze geoogst: er is alleen zon, zee en wind voor nodig.

Vacuümzout is één-op-één vervangbaar met hoogkwalitatief zeezout. Recepturen en ingrediëntenlijsten moeten dus niet worden aangepast bij de omschakeling.

Vergelijkbare zuiverheid

Zeezout bevat van nature iets meer onzuiverheden (zoals zandkorreltjes of stukjes schelp) dan vacuümzout, dat chemisch gezuiverd wordt. Maar de huidige raffinagetechnieken verwijderen de onzuiverheden in zeezout nagenoeg volledig. Sommige producenten, zoals Zoutman, gaan hier heel ver in en investeren in hoogtechnologische machines. Bij ‘optical cleaning’ worden onzuiverheden met behulp van cameradetectie pneumatisch verwijderd. Zoutman kan op die manier zeezout aanbieden dat qua zuiverheid vergelijkbaar is met vacuümzout.

Vergelijkbare prijs

Doordat voedingsbedrijven zeezout vaak in kleine hoeveelheden bestellen (omdat ze het bijvoorbeeld alleen gebruiken voor hun bio-productlijnen), liggen de logistieke kosten hoger. Maar wanneer er grotere hoeveelheden zeezout worden aangekocht, is de prijs vaak vergelijkbaar met dat van vacuümzout, of is de minieme meerprijs van het zeezout verwaarloosbaar in de totale productiekost.    

Gebruiksklare zoutpekel overtuigt margarineproducent
Aveno is een gerenommeerde fabrikant van oliën, vetten en margarines. Op zijn voormalige productiesite in Vlaardingen in Nederland botste het florerende voedingsbedrijf al een tijdje tegen de capaciteitslimiet aan. Daarom investeerde het in een gloednieuwe productiefaciliteit in de haven van Antwerpen. Het volledige machinepark werd overgeheveld, enkel de pekelmachine werd niet opnieuw geïnstalleerd. De kant-en-klare pekel van Zoutman op basis van zeezout overklast de pekelmachine namelijk op het vlak van kostenefficiëntie én gebruiksvriendelijkheid. Het is vooral het kostenplaatje dat Aveno over de streep heeft getrokken. Supply chain manager David Raedts legt uit: “De meerkost van kant-en-klare pekel wordt gecompenseerd door de besparing in water- en energieverbruik. Daarnaast hebben we nu ook geen onthardingszout meer nodig. En niet te vergeten: de onderhouds- en instandhoudingskosten van de installatie vallen helemaal weg.”

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met ZOUTMAN.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Schaapbruggestraat 50
8800 Roeselare
België
Telefoonnummer +32 51 26 87 26 E-mailadres [email protected] Website zoutman.com
[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?