Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Maak kennis met de krachtlijnen van Industrie 5.0
Industrie 5.0, ook wel bekend als de Vijfde Industriële Revolutie, is een nieuwe en opkomende fase van industrialisatie waarin mensen samenwerken met geavanceerde technologie.

Maak kennis met de krachtlijnen van Industrie 5.0

Een nieuw tijdperk van produceren

Vergeet Industrie 4.0. Er is een nieuw tijdperk aangebroken. Terwijl Industrie 4.0 technologiegedreven was, is Industrie 5.0 waardegedreven. Waar 4.0 zich richtte op automatisering en een verhoogde focus op technologie, plaatst 5.0 de mens opnieuw centraal, in combinatie met technologie die primair gericht is op het dienen van de maatschappij en de wereld om ons heen. Hoewel er volop kruisbestuivingen zijn tussen beide revoluties, zijn er twee belangrijke nuances, omdat ze de industrie in staat stellen actief oplossingen te leveren voor hedendaagse maatschappelijke uitdagingen: spaarzaam omspringen met grondstoffen, sociale stabiliteit garanderen en klimaatdoelstellingen aanpakken. 

Industrie 5.0, ook wel bekend als de Vijfde Industriële Revolutie, is een nieuwe en opkomende fase van industrialisatie waarin mensen samenwerken met geavanceerde technologie en door artificiële intelligentie gestuurde robots om werkprocessen te verbeteren. Dit gaat gepaard met een meer mensgerichte focus, meer veerkracht en een verbeterde focus op duurzaamheid. Deze nieuwe fase wordt mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in IT die facetten omvatten zoals artificiële intelligentie, automatisering, big data analytics, het Industrial Internet of Things (IIoT), machine learning, robotica, slimme systemen en virtualisatie.

Wezenlijk verschil met Industrie 4.0

Deze nieuwe industriële revolutie, die de concepten van Industrie 4.0 verbreedt, wordt door de Europese Unie omschreven als ‘een visie op de industrie die verder gaat dan efficiëntie en productiviteit als enige doelen, en die de rol en de bijdrage van de industrie aan de maatschappij versterkt’. Dit is een belangrijk verschil met de benadering van Industrie 4.0, zoals beschreven door de EU, omdat ‘deze het welzijn van de werknemer centraal stelt in het productieproces en nieuwe technologieën gebruikt om welvaart te creëren die verder gaat dan banen en groei, terwijl de productielimieten van de planeet worden gerespecteerd.’ Dit is een verschuiving van een focus op economische waarde naar een breder concept van maatschappelijke waarde en welzijn. Hoewel dit concept in het verleden al aan bod is gekomen, bijvoorbeeld via Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, zorgt het idee om mensen en de planeet boven winst te stellen voor een nieuwe focus voor de industrie.    

Hoe hebben we Industrie 5.0 bereikt?

De eerste industriële revolutie begon in de 18e eeuw en onderging vijf iteraties naarmate technologieën en processen zich in de daaropvolgende eeuwen ontwikkelden … Deze eerste revolutie begon rond 1780 en richtte zich op industriële productie op basis van machines die werden aangedreven door stoom en water. Zo’n 100 jaar later, in 1870, was deze tweede industriële revolutie gebaseerd op elektrificatie en vond plaats met massaproductie via lopende banden. Nog eens 100 jaar verder, richting 1970, zag Industrie 3.0 automatisering door het gebruik van computers en elektronica. Dit werd versterkt door globalisering (Industrie 3.5), waarbij de productie werd verplaatst naar lagelonenlanden. We leven momenteel in de vierde industriële revolutie, die gebaseerd is op het concept van digitalisering en automatisering, artificiële intelligentie, verbonden apparaten, gegevensanalyse, cyberfysieke systemen, digitale transformatie en die nog veel meer omvat. 

Deze nieuwe fase wordt mogelijk gemaakt door ontwikkelingen als artificiële intelligentie, automatisering, big data analytics, het Industrial Internet of Things (IIoT), machine learning, robotica, slimme systemen en virtualisatie.

Voordelen van Industrie 5.0

Het belangrijkste voordeel van Industrie 5.0 is de creatie van banen met een hogere waarde die een grotere personalisatie voor klanten en een verbeterde ontwerpvrijheid voor werknemers mogelijk maken. Door productieprocessen te automatiseren, kunnen menselijke werknemers meer van hun tijd besteden aan het leveren van verbeterde, op maat gemaakte diensten en producten. Dit begon al met Industrie 4.0, maar Industrie 5.0 gaat nog een stap verder met verbeterde automatisering en feedback om een servicegericht model te creëren waarbij mensen zich kunnen richten op het toevoegen van waarde voor eindgebruikers. Ondertussen betekent de toegenomen aandacht voor duurzaamheid en veerkracht dat bedrijven wendbaarder en flexibeler worden, terwijl ze ook een positieve impact hebben op de maatschappij – in plaats van alleen maar negatieve effecten te verzachten. 

Nadelen van Industrie 5.0

Het is moeilijk om de nadelen van Industrie 5.0 te zien, maar de uitdaging zal liggen in hoe organisaties zich kunnen aanpassen om dit nieuwe concept te omarmen. Bedrijven die in staat zijn om meer mensgericht, veerkrachtig en duurzaam te worden, zullen waarschijnlijk voorop lopen met toekomstige oplossingen, terwijl degenen die niet kunnen bijbenen, achterop zullen raken. Om dit beter te begrijpen, is het de moeite waard om meer in detail te kijken naar de strategieën van Industrie 5.0 – namelijk een mensgerichte benadering, verbeterde veerkracht en een bredere focus op duurzaamheid.

We leven momenteel in de vierde industriële revolutie, die gebaseerd is op het concept van digitalisering en automatisering, artificiële intelligentie, verbonden apparaten, gegevensanalyse, cyberfysieke systemen, digitale transformatie en die nog veel meer omvat.

Mensgerichte benadering

Industrie 5.0 omvat een strategie die mensen verandert van middelen in echte activa. In feite betekent dit dat in plaats van mensen ten dienste van organisaties, organisaties ten dienste van mensen zullen staan. Dus in plaats van talent alleen te gebruiken om een concurrentievoordeel en waarde voor klanten te creëren, richt Industrie 5.0 zich ook op het creëren van toegevoegde waarde voor werknemers om de beste werknemers aan te trekken en te behouden.

Veerkracht

Naarmate de wereld in de loop der jaren meer geïntegreerd is, hebben we de wijdverspreide impact gezien van zaken zoals de Covid-19-pandemie en de daaropvolgende internationale bevoorradingstekorten. Terwijl veel bedrijven zich richten op het verbeteren van de efficiëntie en het optimaliseren van de winst, verbeteren deze factoren de veerkracht niet. Sterker nog, er is een overtuiging dat een concentratie op wendbaarheid en flexibiliteit bedrijven minder veerkrachtig kan maken, in plaats van meer. In plaats van zich te richten op groei, winst en efficiëntie, zouden meer veerkrachtige organisaties anticiperen en reageren op elke crisis om stabiliteit in moeilijke tijden te garanderen.

Duurzaamheid

Industrie 5.0 breidt duurzaamheid uit van het simpelweg verminderen, minimaliseren of verzachten van klimaatschade naar het actief nastreven van inspanningen om een positieve verandering te creëren. Dit heeft als doel om van de wereld een betere plek te maken, waarbij bedrijven deel uitmaken van de oplossing in plaats van een probleem te zijn of alleen maar lippendienst te bewijzen aan duurzaamheidsdoelen door ‘greenwashing’.

Hierdoor kunnen mensen ingrijpen waar dat nodig is en wordt de stap gezet van overmatige automatisering naar kritisch denken en aanpassingsvermogen, terwijl nog steeds wordt geprofiteerd van de precisie en herhaalbaarheid van machines.

Toepassingen en voorbeelden

Terwijl robots gevaarlijk, eentonig of fysiek uitputtend werk hebben verricht in fabrieken en andere werkomgevingen, breidt Industrie 5.0 dit uit door ze samen te laten werken met menselijke werknemers. In plaats van omheind te zijn voor de veiligheid, creëert een nieuwe generatie cobots die veilig naast mensen werken bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Door mens en machine naast elkaar te laten werken, kunnen mensen zich richten op processen die waarde toevoegen om de personalisatie van producten naar een hoger niveau te tillen. De medische wereld zou deze gezamenlijke, coöperatieve aanpak bijvoorbeeld kunnen gebruiken om apparaten te maken die op een individu zijn afgestemd, zoals een diabetes-app die je levensstijl kan volgen en de productie van een apparaat kan informeren om aan je individuele behoeften te voldoen. Het afstemmen van producten op individuele behoeften kan worden uitgebreid naar andere industrieën, zoals elektronica en de auto-industrie, waardoor een persoonlijke, menselijke benadering wordt toegevoegd aan het aanbod dat door Industrie 4.0 wordt gecreëerd.

Conclusie

Industrie 5.0 verwijst naar robots en slimme machines die samen met mensen werken, met een nadruk op veerkracht en duurzaamheidsdoelstellingen. Waar Industrie 4.0 zich richtte op technologieën zoals het internet der dingen en big data, streeft Industrie 5.0 ernaar om menselijke, milieugerichte en sociale aspecten weer toe te voegen aan de vergelijking. In dit opzicht kan Industrie 5.0 worden gezien als een aanvulling op de vooruitgang van Industrie 4.0, met als doel de mens te ondersteunen in plaats van te vervangen. Hierdoor kunnen mensen ingrijpen waar dat nodig is en wordt de stap gezet van overmatige automatisering naar kritisch denken en aanpassingsvermogen, terwijl precisie en herhaalbaarheid van machines behouden blijven.    

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten