Als verwerker van granen en oliehoudende zaden, tot halffabricaten voor de food- en feedindustrie, doet Borlix er alles aan om de duurzame doelstellingen van zijn klanten in de voedselketen te realiseren. Door de aanvoer van grondstoffen voor 90% over het water te laten plaatsvinden en door een kwalitatief hoogwaardig product af te leveren. Het bedrijf in Zeebrugge investeerde onlangs in nieuwe fabriek voor het pellen van haver en poffen van granen. Robbe Industries tekende voor een oplossing voor het wegen en verpakken die elke beschikbare millimeter perfect benutte.
De klanten van Borlix bevinden zich voornamelijk in de Benelux. Sinds 2019 maakt het bedrijf deel uit van de Maselis groep. “Aan elke grondstof die hier wordt verwerkt, geven we toegevoegde waarde”, opent Borlix CEO Karel Clarebout. In zijn streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit zet Borlix daarom ook in op doorgedreven automatisering. “Op die manier kan je processen perfect aansturen en controleren”, legt hij uit.
“De laatste jaren is er heel veel geïnvesteerd in de site om verder te moderniseren en te automatiseren met onder andere nieuwe weegtechnologie”, gaat Clarebout verder. “Robbe Industries heeft zich daarin bewezen als een uitstekende partner.” Toen Borlix een tijdelijke oplossing voor een weegbrug zocht tijdens de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en nieuwe fabriek, leverden de Torhoutse specialisten een mobiele weegbrug af. “Die is makkelijk op te bouwen, af te breken en weer te herplaatsen, zonder dat er een kelder moet gegoten worden”, legt medezaakvoerder Cedric Pollet uit. Een tweede weegbrugproject betrof een een nieuw bulkstation. “Door hier een weegbrug te introduceren, is de vrachtwagen nu in één keer correct gevuld. Alles is daarvoor via Profinet gekoppeld met het automatiseringssysteem van Borlix. Een flinke winst in efficiëntie”, voegt Pollet toe. In de nieuwbouw werd de weegbrug ook gekoppeld via Profinet. De verdere automatisering van de installatie doet dan de rest van het werk. “Ze houdt rekening met het maximaal gewicht van de vrachtwagen op basis van de eerste weging, zodat die nooit overladen wordt voor meer veiligheid op de weg.” De netto-inhoud en totaal gewicht van de vrachtwagen worden op een groot scherm duidelijk geprojecteerd.
Projecten die Robbe telkens met veel brio afleverde en die Borlix en Clarebout het vertrouwen voor een volgende uitdaging gaven. “De korte lijnen, het snelle schakelen, de makkelijke bereikbaarheid, daar houden we van. Die klantgerichtheid zit ook ons in het DNA.” Het meest recente automatiseringsproject samen met Robbe betrof de installatie van een afzaklijn met palletiseerrobot en een dubbel bigbag vulstation. “We staan in heel nauw contact met onze klanten. Toen de vraag kwam of we ook onze gepofte granen konden verpakken in big bags, hebben we onderzocht hoe we dat in onze nieuwe productiehal zouden installeren.” Deze keer maakte de beperkte beschikbare ruimte het tot een wel heel pittige opgave. Clarebout: “Het gebouw stond er zelfs nog niet helemaal toen de eerste plannen werden uitgetekend. Robbe leverde echter een sterk staaltje millimeterwerk af in 3D waarbij de verschillende modules perfect pasten.”
Op virtueel papier althans. In augustus 2023 kon Robbe zijn tanden dan uiteindelijk in de praktijk zetten. Pollet vertelt hoe het werkt. “De afzaklijn voor de bigbags werkt semi-automatisch. De operator hoeft de zak enkel op te hangen. Dan neemt de programmatie het over om snel tot een heel nauwkeurige dosering te komen. De big bag wordt ook mechanisch uitgeduwd voor een mooi egale vulling en automatisch op een pallet gezet.” Door de dubbele opstelling hoeft de producttoevoer niet onderbroken te worden. Terwijl de ene machine aan het vullen is, vervangt men op de andere de gevulde bigbag door een nieuwe. “De afvulmachines zijn voorzien van automatisch in hoogte verstelbare frames waarbij op ergonomische hoogte een lege bigbag wordt opgestoken. Na het vullen worden de bigbag lussen automatisch gelost en koppelt de vulmond los, waardoor de bigbag op pallet met correcte netto-inhoud direct klaar is voor afname met een vorkheftruck.”
Naast de dubbele bigbag afvulinstallatie werd ook een semi-automatische afzaklijn voorzien. Hier worden door een operator lege zakken aan gehangen en deze worden door de machine gevuld op gewicht. Daarna worden ze automatisch afgevoerd en dichtgestikt. Als laatste worden de zakken op een pallet gestapeld. De ervaring van Robbe met dit soort oplossingen en met de voedingsindustrie liet zich vooral zien in de details. Clarebout: “Het stofvrije vullen, de traploos werkende pneumatische cilinder waardoor we verschillende formaten en verschillende types bigbag kunnen gebruiken en de operatoren die ergonomisch kunnen werken … Ze begrijpen duidelijk hoe zo een site werkt en hoe belangrijk het is om de bediening zo eenvoudig mogelijk te maken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Robbe Industries.