Heel wat bedrijven uit de voedingsindustrie engageerden zich in de Green Deal Anders Verpakt om na te denken over meer duurzame verpakkingen. Er wordt op twee pijlers gebouwd. Enerzijds op preventie, hoe minder verpakkingsmateriaal, hoe beter dus, anderzijds op hergebruik van verpakkingen. Om nog meer bedrijven te stimuleren om de stap te zetten naar duurzame alternatieven organiseerden POM West-Vlaanderen samen met Fabrieken voor de Toekomst, Green Deal Anders Verpakt, VIVES Hogeschool en communicatiepartner Unizo de inspiratiesessie ‘Verpakken, het kan anders’ bij Plastibac in Kuurne. Geen stoel bleef onbezet. Een thema dat dus duidelijk leeft.
Wie onderneemt, moet vandaag duurzaam ondernemen. Het is op korte tijd een inherent deel gaan uitmaken van de bedrijfscultuur. Maar omschakelen naar meer duurzame alternatieven is daarom niet gemakkelijk. Zeker niet op vlak van verpakkingen. “De verpakkingen van de toekomst moeten de perfecte balans vinden tussen nut en nood”, opent Lieven Tack, algemeen directeur POM West-Vlaanderen. “We zullen daarom moeten nadenken over hoe we verpakkingen efficiënter, duurzamer, strategischer en menselijker kunnen maken”, voegt Stefan Weemaes van het VIVES Expertisecentrum Businessmanagement er nog aan toe.
Sinds de start in 2022 wordt hier al hard aan gewerkt. Tijdens het event zette de organisatie maar wat graag enkele succesverhalen in de kijker. Dat Plastibac het decor vormde voor dit evenement, was geen toeval. Het bedrijf heeft duurzaamheid in zijn funderingen ingeslepen. Het produceert immers herbruikbare kunststof verpakkingen, alles 100% recycleerbaar en ook ten dele gemaakt uit gerecycleerde kunststof. Plastibac toonde met zijn producten ook Daikin de weg naar duurzamer verpakken. In de productievestiging van de specialist in airco en warmtepompen in Oostende geldt voortaan een nultolerantie voor karton. Daarom wilde het bedrijf af van de omverpakkingen rond elke individuele printplaat, maar toch voldoende veiligheid voor deze fragiele producten garanderen. Het sloeg de handen in elkaar met zijn toeleverancier en Plasticbac om een poolsysteem op het getouw te zetten. De printplaten komen voortaan in een herbruikbare, afsluitbare dekselkist terecht met een uniek indrukbaar ontwerp om ook de retourlogistiek te optimaliseren. Dankzij de 14.600 bakken die al in gebruik zijn kon Daikin zijn logistiek optimaliseren, kosten reduceren en duurzamer werken. Win-win-win dus.
Een tweede case die werd aangekaart is de samenwerking tussen REO Veiling en Euro Pool System. Het veilinghuis uit Roeselare kent 26 miljoen kistenbewegingen per jaar. In 2010 al werd het charter duurzaam ondernemen ondertekend en werd nagedacht over hoe het die logistiek kon verduurzamen. REO Veiling ging samenwerken met verschillende spelers in de keten om zijn verpakkingen voor vers zoveel mogelijk te standaardiseren en waar mogelijk de keuze te maken voor herbruikbare verpakkingen. Het ging daarvoor in zee met Euro Pool System om een geïntegreerde supply chain op te zetten. Het resultaat? Minder transportkilometers, een lager transportvolume en minder productbeschadigingen. In 2021 volgde een nieuwe stap. Door een aangepast ontwerp dat na overleg met de keten tot stand kwam, konden er nog meer kratten op één pallet gepast worden, waardoor de efficiëntie nog verder de hoogte in ging. Daarnaast werd ook het was- en droogproces van de kratten geoptimaliseerd voor minder elektriciteit- en gasverbruik.
Twee cases waar een efficiënte logistiek kon opgezet worden. Dat blijkt bij de meeste bedrijven immers de grootste drempel waar ze tegenaan lopen bij het overwegen van herbruikbare verpakkingen. Hoe krijg je ze ook weer terug? En hoe kan je de staat van de teruggekeerde verpakkingen beoordelen? Een vraagstuk waar het Vision2Reuse project ten dele een antwoord op probeert te bieden. Het onderzoekt immers hoe slimme cameratechnologieën kunnen dienen voor de kwaliteitscontrole van herbruikbare verpakkingen. De kwaliteitscontrole wordt op twee plaatsen toegepast: voor- en na het wasproces. Het doel is duidelijk: als er 20% van de plastic verpakkingen van eenmalig naar hergebruik gaat, dan is dat volgens de Ellen McArthur Foundation een innovatiekans van naar schatting 10 miljard dollar. Het project wil onaangeboorde kansen helpen verzilveren, bijdragen aan verbeterde verpakkingsmaterialen en -ontwerp voor hergebruik en wasprocessen in real-time optimaliseren. Wie interesse heeft is overigens nog welkom aan de tafel.