Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Collageen, meerwaarde voor bakkerijproducten
Collageen is uitgegroeid tot een essentieel ingrediënt van functionele voedingsmiddelen. Denk aan proteïnerepen of shakes.

Collageen, meerwaarde voor bakkerijproducten

Zeggen dat collageen in opmars is, is een understatement. Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de voordelen die het ingrediënt biedt. Waar voedingsproducenten het vroeger misschien liever wegmoffelden in de ingrediëntenlijst, pakken ze er vandaag mee uit. Hoe kunnen producenten van bakkerijproducten dit opkomende ingrediënt gebruiken?

Collageen wordt in Aziatische landen al langer als een schoonheidssupplement aanzien. Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam: maar liefst 30% van alle eiwitten zijn collageen. Een sterk, onoplosbaar en vezelrijk eiwit dat een belangrijk rol speelt voor onze huid, pezen, bloedvaten, kraakbeen, bot en bindweefsel. Het helpt de elasticiteit van de huid te behouden en sterkere nagels en haar te creëren. Collageen wordt ook steeds populairder als een manier om blessures en gewrichtsschade te voorkomen tijdens het sporten en bij oudere mensen. De effecten ervan zijn klinisch bewezen.

Hoge concentraties zonder smaakverschil

Het komt ook van nature voor in onze voeding. Onder meer bouillon getrokken van vis- of runderbotten, gelatine, eieren, bladgroenten en bessen bevatten collageen. Intussen is het uitgegroeid tot een essentieel ingrediënt van functionele voedingsmiddelen. Denk aan proteïnerepen of shakes. Wei-eiwitten kunnen weliswaar gelijkaardige gezondheidseffecten teweegbrengen, maar ze hebben een zeer kenmerkende smaak en verhogen de viscositeit van een product. Je kan er dus maar zoveel van in een reep stoppen. Collageenmoleculen daarentegen zijn kleinere moleculen, waardoor ze in hogere concentraties gebruikt kunnen worden.

Wetenschappelijke claims

De meer traditionele voedingsindustrie is nogal terughoudend met het gebruik van collageen als ingrediënt, omdat je er geen gezondheidsclaims voor kunt maken. Het is erg moeilijk om een EFSA-claim te krijgen in Europa, maar dit is nog steeds een punt van differentiatie voor veel producenten van alledaagse voedingsmiddelen. De sector van de voedingssupplementen is verder gegaan. Ze maken al actief gebruik van klinisch bewezen ingrediënten zoals collageen door ze te mengen met vitaminen en mineralen met EFSA-claims. Ze hebben zich gerealiseerd dat de verpakking niet langer de enige plek is waar consumenten zoeken naar informatie over ingrediënten, dus je kan via andere kanalen wetenschappelijk bewijs aanvoeren, of wetenschappelijke claims uit klinische studies.

Veelzijdigheid troef

Collageen is een puur eiwit en heel veelzijdig qua toepassingen, dus het is makkelijk te mengen met andere ingrediënten. Het heeft een neutrale smaak en is bakstabiel, wat betekent dat je het op veel manieren kunt gebruiken. Toepassingen die ook zullen volgen want een gezonde, gevarieerde dagelijkse voeding wordt steeds meer gezien als een manier om chronische ziektes te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek legt de lat op een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van minstens 5 g, maar de meeste onderzoeken spreken zelfs van 8 tot 10 g. Je kunt waarschijnlijk genoeg collageen aan brood toevoegen om ervoor te zorgen dat drie tot vier dunne sneetjes per dag voldoende zijn. Je hebt ’s ochtends gewoon twee sneetjes brood nodig, ’s middags nog eens twee en op een ander moment wat drinken, een koekje of een stukje chocolade. Op die manier kun je het spreiden en heb je geen hoge doses nodig. Dat zou de toekomst van functionele voedingsingrediënten kunnen zijn.

Promoten collageen 

De beste verkoopkansen liggen in het promoten van collageen als schoonheids- of fitnessingrediënt. Die hebben de snelste effecten. Sommige mensen merken dat ze sterkere nagels, glanzender haar en zelfs een betere huid krijgen na een paar weken dagelijks gebruik. Mensen die regelmatig sporten, merken dat hun prestaties na een maand verbeteren en dat ze minder pijn hebben na de training. Het is moeilijker om de voordelen te communiceren in termen van veroudering. Naarmate je ouder wordt, breekt je lichaam meer collageen af dan het aanmaakt, dus je huid wordt droger en rimpeliger en je poriën worden groter. Wat je niet ziet, is wat er binnenin je gebeurt: je botmineraaldichtheid neemt af en je botten kunnen minder goed calcium vasthouden. Ook hier speelt collageen een grote rol, maar je ziet de effecten niet zo snel. Je moet het lange tijd innemen en je voelt natuurlijk niet dat je botten sterker zijn, hoewel je misschien minder pijn en stijfheid krijgt.    

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten