Als voedingsbedrijf wilt u dat de werkkledij van uw medewerkers piekfijn in orde is. U houdt er immers onberispelijke hygiëneprocedures op na. Maar u wil ook zo duurzaam mogelijk opereren. Textiel heeft echter een hoge CO2-voetafdruk. Een interessant concept dat hier soelaas kan bieden is de keuze voor textielhergebruik. In plaats van er zelf in te investeren werkt u samen met een dienstverlener (reiniging of huren) die niet alleen instaat voor de ophaling en het wassen van de kledij, maar de kledij ook herstelt wanneer nodig, zodat ze langer kan meegaan.
Met 12 kg textielafval per jaar maakt textiel een aanzienlijk deel uit van de Europese afvalberg. Extra maatregelen voor een betere recycleerbaarheid en meer circulariteit moeten deze berg helpen verkleinen. Ook voedingsbedrijven kunnen hiertoe hun steentje bijdragen. De meeste bedrijven investeren al in degelijke kledij die lang kan meegaan en die niet na elke productieshift in de vuilbak landt. Of u de kledij dan zelf wast voor uw medewerkers of u vraagt om dat bij hen thuis te doen, daar hangt altijd nog een milieukost aan vast. Wat het voordeel van textieldienstverleners is, dat is dat ze van deze processen net hun corebusiness gemaakt hebben, waardoor ze het ook economischer en ecologischer kunnen uitvoeren door minder vers water, energie en wasmiddel te gebruiken.
Een normale wasmachine die u en ik in het huishouden hebben staan zal gemiddeld zo een 7 kg aan wasgoed de baas kunnen. De installaties van textieldienstverleners verwerken een veelvoud van dat, met een lagere energiekost per kg wasgoed. Daarnaast streven ze een zo zuinig mogelijk waterverbruik na. Het meeste water wordt tijdens deze was- en spoelprocessen opgevangen, gefilterd en behandeld om opnieuw als bruikbaar waswater te kunnen dienen in de verschillende cycli. Een recyclageproces dat de hoeveelheid vers water die nodig is halveert ten opzichte van conventionele huishoudelijke wasprocessen. Een gelijkaardig verhaal met het verbruik van wasmiddelen. Deze installaties zijn zodanig afgesteld dat enkel wat er nodig is aan wasmiddelen om het textiel schoon en hygiënisch te wassen gebruikt wordt. Speciale geautomatiseerde doseer- en regelsystemen verminderen de impact op het milieu in vergelijking met de huishoudelijke wasprocessen met ongeveer 85%. Bovendien beschikken ze meestal over een eigen afvalwaterzuiveringssysteem, zodat wat er uiteindelijk nog geloosd wordt helemaal milieuvriendelijk is.
Nadat het wassen, drogen en strijken is afgerond wordt de kledij, elk stuk afzonderlijk, aan een grondige kwaliteitscontrole onderworpen. Zijn er herstellingen nodig, dan worden naald en draad bovengehaald om ze weer gebruiksklaar te maken. Op die manier blijft een onberispelijke hygiëne gegarandeerd zonder nodeloos snel weer naar nieuwe kledij te moeten grijpen.
Maar wat dan met de logistieke kost? Ook die moet uiteraard meegenomen worden in de CO2-balans. Textieldienstverleners werken met uitgekiende planningssystemen om de routes te optimaliseren, om zo weinig mogelijk kilometers te reinigen. Bovendien combineren ze de levering van vers gewassen en gestreken kledij met de ophaling van de vuile was. Geen lege kilometers op die manier. De laatste jaren wordt er verder geïnvesteerd in meer duurzame vormen van transport. Er rijden vrachtwagens op waterstof, elektrisch aangedreven bestelwagens en bakfietsen met containerbakken.