Een autocontrolesysteem is een belangrijk concept in voedselveiligheid. Wie zijn autocontrolesysteem vrijwillig laat certificeren, krijgt minder vaak de inspecteur van het FAVV over de vloer. Een winst in tijd en administratieve last die, naast de competitieve voordelen, veel voedingsbedrijven daarvoor doet kiezen. Sinds vorig jaar kunnen ze een beroep doen op het kundige team van DNV. Door uw autocontrolegids samen met IFS en BRCGS te certificeren kan u audittijd en -kosten besparen.
DNV bestaat sinds 1864. Deze internationale stichting, opgericht in Oslo, ging oorspronkelijk controleren of de gebouwde houten schepen wel zeevaardig genoeg waren. Vandaag helpt het wereldwijd meer dan 100.000 bedrijven om op een veilige en duurzame manier zaken te doen. Günther Willems is werkzaam voor de tak Business Assurance, die voornamelijk auditing omvat. “In België zijn we zeker niet de grootste, maar misschien wel de sterkste groeier”, geeft Willems wat meer achtergrond. “De afgelopen vijf jaar hebben we afgeklokt op 67% groei in België. Klanten geven aan dat ze de kennis van onze auditoren enorm appreciëren. Daarnaast zetten we hard in op integriteit. Onze auditoren vertalen de voedselveiligheidsregels naar de productievloer, naar de letter en naar de geest, maar de compliance is altijd verzekerd. Als een bedrijf een label niet verdient, dan geven we het ook niet.”
Een auditor is vandaag een schaars goed geworden. Bedrijven moeten soms langer wachten op hun certificering dan hen lief is. DNV onderscheidt zich op dat vlak op drie domeinen. “De tijd tussen de audit en de uitreiking van de certificering houden we zo kort mogelijk. Alle uitgiftes van internationale accreditaties gebeuren vanuit Italië. Een aanpak die zorgt dat bedrijven nadat ze alle controles doorstaan hebben, vlot hun certificaat krijgen.” Tweede aandachtspunt is het ontzorgen van de auditoren. “Zij hoeven zich enkel te focussen op het proces, de rest halen we bij ze weg onder meer door middel van een eigen app. Een gelukkige auditor is een graag geziene auditor. Dat is toch de feedback die we krijgen van klanten. We geven hen dan ook de vrijheid om alles zelf in te plannen, binnen een bepaalde periode.” Ten derde stipt Willems graag de instroom nog aan. “We blijven continu op zoek naar nieuwe mensen die we vanuit de productiewereld zelf opleiden tot auditor.”
Dat is ook nodig. Vanuit zijn internationale aanwezigheid heeft DNV intussen een uitstekende reputatie opgebouwd in BRC- en IFS- certificeringen. “Vanuit BRC zijn we in België zelfs de tweede grootste. We weten dus hoe we naar voedselveiligheid moeten kijken. Maar daarnaast ondersteunen we klanten eveneens met kwaliteitsrichtlijnen zoals ISO 9001, een trainingsaanbod om onder andere interne audits te verbeteren en willen we gaan inzetten op de omzetting van de NIS2-richtlijnen. Verschillende klanten vroegen of ze ook bij ons terecht konden voor het certificeren van hun autocontrolesysteem. In het verleden pakten we dit aan met een externe partner. Twee jaar geleden hebben we besloten om daar zelf in te investeren. Wij scherpen onze kennis verder aan en klanten kunnen winnen aan efficiëntie doordat we de verschillende audits op hetzelfde moment organiseren.” DNV onderzocht wat de meeste voorkomende waren en besloot zich in eerste instantie te richten op:
Eind vorig jaar doorstond DNV de audits van de Belgische accreditatie-instelling met vlag en wimpel. “Het beste bewijs dat we een goed systeem hebben opgezet? De schemamanager die alle procedures, audits en technical services organiseert, was tijdelijk out op het moment van de audit. En toch is alles goed verlopen”, vertelt Willems. “De bedoeling is nu om verder te gaan op dit elan en ons aanbod uit te breiden naar bijkomende autocontrolegidsen, bijvoorbeeld in tweede instantie voor vleesverwerking, dranken en vis.
Neem dan rechtstreeks contact op met DNV Business Assurance.
Contact opnemen