Suikerproducent Iscal is een belangrijke speler op de West-Europese markt. Het bedrijf uit Henegouwen produceert vandaag maar liefst een kwart van de suiker in ons land en stoomt zich klaar voor de toekomst. Met een nieuwe investering van 28 miljoen euro verdrievoudigt Iscal haar opslagcapaciteit.
“De uitbreiding van onze opslagplaats heeft twee voordelen”, vertelt Managing Director Jérôme Lippens. “In de eerste plaats spelen we hierdoor beter in op fluctuaties in de suikermarkt, wat ook de suikertelers ten goede zal komen. Maar bovenal zal het de energierekening aanzienlijk verlagen, met ongeveer 30%.”
Vandaag beschikt Iscal over twee silo’s, van 40.000 en 6.000 ton. De nieuwe opslagplaats heeft ruimte voor 80.000 ton suiker.
Alle silo’s samen hebben een capaciteit van 126 kiloton: de opslagcapaciteit voor suiker wordt dus verdrievoudigd op de site van Fontenoy. De investering is goed voor 28 miljoen euro.
De huidige opslagcapaciteit voor afgewerkte suiker is vandaag onvoldoende om de volledige productie van een bietencampagne (200.000 t) op te vangen.
Verder voorziet Iscal ook de installatie van een windturbine van 3,8 MWh. “Die hernieuwbare energiebron is een aanvulling op de bestaande biogasproductie, die vandaag al 15% van onze energiebehoeften vertegenwoordigt. Het doel is om te werken naar nul uitstoot”, aldus Robert Torck, de CEO van Iscal.
Iscal is opgericht in 1993. De naam is een samenvoeging van de afkortingen van Isera en Scaldis, de Latijnse namen van de IJzer en de Schelde, die het bevoorradingsbekken vormen van haar fabriek in Fontenoy, Henegouwen. Ze levert suiker aan de B2B-sector zoals Lotus, Materne, Alpo en Desobry. Zo’n 80% van Iscal’s suiker is bestemd voor Belgische klanten.
Van midden september tot midden januari leveren landbouwers bieten aan de fabriek van Iscal, die ze verwerkt tot suiker.
Met een verwerkingscapaciteit van 12.000 ton bieten per dag en bovengemiddelde energieprestaties is de suikerfabriek van Fontenoy een van de efficiëntste fabrieken van Europa.