De marges in de voedingsindustrie zijn de afgelopen jarensterk onder druk komen te staan, mede onder meer door stijgende energieprijzen en loonkosten. Duurzaamheid en zuiniger omgaan met grondstoffen zijn niet alleen ecologisch noodzakelijk, maar ook ecologisch verstandig. Betrouwbare meettechnologie is onontbeerlijk om potentiële besparingen in het verbruik van energie, water en andere grondstoffen op te sporen. Met een uitgebreid portfolio aan meetinstrumenten helpt Endress+Hauser zijn klanten in de voedingsindustrie op weg naar meer duurzaamheid.
Bedrijven staan onder druk om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. “Het is een cliché, maar meten is echt wel weten”, opent Wouter Vandevyver, Industry Manager voor F&B. “Wie bijvoorbeeld onder de ETS-regelgeving valt (in voege sinds 2005 om het verbruik in de energie-intensieve industrie en elektriciteitssector te verminderen – In Vlaanderen gaat het om ongeveer 200 installaties), moet zijn cijfers zwart-op-wit staven. Dan moet je wel meten hoeveel ton erin gaat en hoeveel ton eruit komt, maar dat levert tegelijk op. Dankzij een nauwkeurige monitoring, kan je immers de massabalans berekenen en potentieel voor besparing identificeren.”
Niet elk voedingsbedrijf valt onder de ETS-regelgeving, maar ze gebruiken wel bijna allemaal water, voor wassen, stomen of blancheren maar evengoed voor de intense reinigingsprocessen. “Veel voedingsbedrijven engageren zich reeds vrijwillig om hun waterverbruik te verminderen. Denk maar aan de Green Deal voor brouwerijen. We ondersteunen ze bij die ambities.” Vandevyver ziet bijvoorbeeld veel mogelijkheden voor optimalisatie van CIP-reiniging door de integratie van Endress+Hauser meettechnologie. Als je de temperatuur met slechts één graad kunt verlagen of de spoelcyclus met tien minuten kunt inkorten, bespaar je aanzienlijk op water, chemicaliën en energie. Maar dit mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit. Met betrouwbare meetinstrumenten kun je nauwkeurig vaststellen of de juiste temperaturen en hoeveelheden reinigingsmiddelen zijn gebruikt, en dit ook zwart-op-wit aantonen.
Kwantiteit en kwaliteit gaan hand in hand in alles wat Endress+Hauser doet. Vandevyver haalt een tweede voorbeeld aan van stoomproductie. “Naast het energieverbruik analyseren we ook de verhouding tussen droge en natte stoom, zodat klanten de optimale energieoverdracht kunnen realiseren. Door parameters zoals druk en temperatuur aan te passen, kunnen klanten hun verbruik minimaliseren. Daarnaast controleren we de pH-waarde en de geleidbaarheid van het boiler feed water om mogelijke contaminatie op te sporen. Dat maakt meer hergebruik mogelijk, omdat je er zeker van bent dat het goed zit met de kwaliteit.” Een parallel die hij graag doortrekt naar rookgasmetingen. “Je moet niet alleen weten hoeveel emissies je uitstoot, maar ook om de samenstelling van die emissies te begrijpen, inclusief schadelijke deeltjes. De recente integratie van SICK analyzers in ons portfolio versterkt ons aanbod op dit gebied.”
Endress+Hauser levert niet alleen betrouwbare meetinstrumenten, maar biedt ook volledige ondersteuning aan klanten die hun duurzaamheids-doelstellingen willen behalen. “Van E tot M”, haalt Vandevyver het ESCOM principe (Engineering, Supply chain, Commissioning, Operations, Maintenance) aan. “We weten hoe voedingsbedrijven moeten rapporteren en hoe ze daar met onze meettechnologie geraken.” Het mooie aan ESCOM is dat alle documenten verbonden aan een tag- of serienummer beschikbaar zijn bij alle fases van een project. Alle relevante documenten, zoals handleidingen, technische tekeningen, certificaten (EC 1935-2004, EHEDG, 3A …) … zijn beschikbaar bij het ontwerp van een installatie, bij de opstart ervan en tijdens de operationele fase. Ook in het geval van een interventie worden deze documenten (servicerapporten, verificatierapporten en kalibratiecertificaten) eveneens digitaal opgeslagen per instrument. Bij een audit kan al deze essentiële informatie eenvoudig teruggevonden worden per digital twin.”
De Heartbeat technologie van Endress+Hauser kan zelfs nog een stapje verder gaan. Vandevyver: “Hiermee verifiëren we remote de goede werking van onze instrumenten. Vanuit de PLC of het DCS-systeem kan je de instrumenten het signaal geven om zichzelf elektronisch te controleren. Dit kan eveneens vanuit de digitale twin geïnitieerd worden. In minder dan twee minuten, krijg je de resultaten: er wordt een traceerbaar (TüV) rapport voor elke meter gegenereerd en elke afwijking wordt gemeld. Bij een audit heb je zo alle informatie per instrument ter beschikking. Er komen bovendien geen verplaatsingen of demontages aan te pas: dat is veiliger en beter voor het milieu. Dit protocol kan een kalibratie niet vervangen, maar helpt wel het interval tussen kalibraties te verlengen, zodat een betrouwbare werking altijd gegarandeerd en perfect getraceerd is.”
Endress+Hauser engageert zich voor duurzaamheid
Endress+Hauser verbindt zich ertoe om tegen 2050 ten laatste zijn uitstoot van broeikasgassen terug te brengen tot nul. In België gaan we nog een stukje verder, onze lokale CO2 footprint zal tegen 2030 tot nul gereduceerd zijn. Endress+Hauser brengt sinds 2014 jaarlijks zelf een rapport uit over zijn vorderingen op vlak van duurzaamheid. Om de emissies te verminderen, wordt de eigen meettechnologie ingezet om het energieverbruik tijdens de productie te optimaliseren. Tegelijkertijd worden de producten zelf herontworpen om duurzamer te zijn, met minder materiaalgebruik en de keuze voor milieuvriendelijker staal. Inspanningen die al resulteerden in een Ecovadis Gold beoordeling in 2023. Het scoorde daarmee binnen de top 5% van leveranciers die actief zijn in meet- en regelinstrumenten. Endress+Hauser heeft zich tevens aangesloten bij het SBTi initiatief om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C. Om klanten te ondersteunen bij het inzichtelijk maken van hun eigen scope 3 emissies, is de koolstofvoetafdruk van elk instrument gratis beschikbaar op de website.
Neem dan rechtstreeks contact op met Endress+Hauser NV BeLux.