Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
De brede horizon van duurzaamheidsverantwoordelijkheid
Verpakkingen vormen een belangrijk aandachtspunt binnen de duurzaamheidsstrategie.

De brede horizon van duurzaamheidsverantwoordelijkheid

In een wereld van duurzaamheid waar wetgeving steeds strenger wordt en stakeholders meer transparantie eisen, zijn nieuwe concepten zoals datamanagement, duurzame verpakkingen en dubbele materialiteitsanalyse niet langer optioneel, maar essentieel. In dit artikel bouwt Mérieux NutriSciences | ktba voort op eerder besproken onderwerpen zoals Ecovadis, en duikt het bedrijf dat diverse diensten biedt op het gebied van voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid dieper in de strategieën die bedrijven kunnen gebruiken om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Data zijn de drijvende kracht achter elke succesvolle duurzaamheidsstrategie. Zonder betrouwbare data kunnen bedrijven simpelweg niet voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving, noch aan de verwachtingen van hun stakeholders. Denk aan het in kaart brengen van CO2-uitstoot, waterverbruik, energieverbruik en afvalstromen. Deze data zijn cruciaal voor het creëren van transparante en meetbare duurzaamheidsdoelen. Het beheren van deze gegevens vereist een robuust systeem dat niet alleen gegevens verzamelt, maar deze ook analyseert en presenteert in een vorm die eenvoudig te begrijpen is voor zowel interne teams als externe belanghebbenden. Het vastleggen en beheren van deze gegevens in één geïntegreerd systeem, vergelijkbaar met een kwaliteitsmanagementsysteem, zorgt ervoor dat duurzaamheid op een gestructureerde manier wordt aangepakt.

Mérieux NutriSciences | ktba staat klaar om bedrijven te ondersteunen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook om hun marktpositie te versterken en hun impact op de wereld verminderen.

De toekomst van verpakkingen: circulair en duurzaam

Verpakkingen vormen een belangrijk aandachtspunt binnen de duurzaamheids­strategie, vooral nu de Europese wetgeving aanscherpt met de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die rond 2026 van kracht zal worden. Deze wetgeving legt niet alleen de nadruk op recycling, maar streeft naar verpakkingen die vanaf 2030 volledig recyclebaar zijn. Bedrijven worden aangespoord om verpakkingen te ontwerpen met een minimale ecologische voetafdruk. Een van de grootste uitdagingen op dit gebied is het balanceren van verpakkingsvereisten met voedselveiligheid en houdbaarheid. Bedrijven moeten verpakkingsoplossingen vinden die niet alleen duurzaam zijn, maar ook voldoen aan de hoge standaarden van de voedingsindustrie. Dit vereist nauwe samenwerking met verpakkingsleveranciers, het ontwikkelen van nieuwe verpakkingsmaterialen, en het creëren van efficiëntere recycleprocessen. Daarnaast speelt transparantie naar de consument toe een belangrijke rol. Nieuwe regels voor etikettering, zoals verplichte instructies over hoe verpakkingen moeten worden weggegooid of gerecycled, zullen bedrijven dwingen om helderder te communiceren over de milieu-impact van hun verpakkingen. Een goede voorbereiding op deze wetgeving zal bedrijven niet alleen helpen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving, maar ook hun reputatie verbeteren door hun toewijding aan duurzaamheid aan te tonen.

Dubbele materialiteitsanalyse: wat telt echt?

Duurzaamheidsrapportage is geen eenvoudige taak, vooral omdat bedrijven steeds meer thema’s moeten belichten die niet alleen milieu-impact hebben, maar ook financieel materieel zijn. Hier komt de dubbele materialiteitsanalyse om de hoek kijken. Dit concept gaat verder dan de traditionele materialiteitsanalyse, waarbij alleen wordt gekeken naar de impact van de bedrijfsactiviteiten op de maatschappij en het milieu. Bij een dubbele materialiteitsanalyse wordt ook gekeken naar de financiële impact van duurzaamheids­thema’s op de organisatie zelf. Het proces van een dubbele materialiteitsanalyse begint met het identificeren van de belangrijkste stakeholders en hun verwachtingen met betrekking tot duurzaamheid. Denk aan thema’s zoals CO2-uitstoot, sociale verantwoordelijkheid, afvalbeheer en energieverbruik. Vervolgens worden deze thema’s beoordeeld op basis van hun maatschappelijke impact én hun financiële relevantie voor de organisatie. Dit biedt bedrijven een duidelijk overzicht van welke duurzaamheidsthema’s prioriteit moeten krijgen in hun rapportage en strategie. Het belang van deze analyse kan niet genoeg worden benadrukt. Het helpt bedrijven niet alleen om te voldoen aan de eisen van toezichthouders en certificeringsinstanties, maar biedt ook waardevolle inzichten voor het verbeteren van hun bedrijfsvoering. Door de focus te leggen op de duurzaamheidsthema’s die echt belangrijk zijn, kunnen bedrijven effectiever hun middelen inzetten en tegelijkertijd hun reputatie als verantwoordelijke marktspeler versterken.

Duurzaamheid is geen trend meer, maar een noodzakelijke aanpassing voor bedrijven die willen floreren in de toekomst.

Op naar een holistische duurzaamheidsstrategie

Duurzaamheid is geen trend meer, maar een noodzakelijke aanpassing voor bedrijven die willen floreren in de toekomst. Door gebruik te maken van effectief datamanagement, proactief te zijn in de voorbereiding op strengere verpakkingsregels, en een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren, kunnen organisaties niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook hun marktpositie versterken en hun impact op de wereld verminderen. Mérieux NutriSciences | ktba staat klaar om bedrijven hierbij te ondersteunen.    

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met KTBA, Mérieux NutriSciences.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +31 (0)416 348910 E-mailadres [email protected] Website ktba.be

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten