NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
“Ze zijn zo hygiënisch gebouwd, dat ze ook in farma kunnen dienen”
Frederick Flamand: “Elk project is anders, elke kast die we bouwen ziet er bijgevolg anders uit, maar we kunnen altijd de perfecte oplossing bouwen met Rittal.”

“Ze zijn zo hygiënisch gebouwd, dat ze ook in farma kunnen dienen”

In de voedingsindustrie draait alles om hygiëne, in farma ook. Precies daarom worden steeds meer installaties bij farmabedrijven voorzien van een van de schakelkasten uit het HD gamma van Rittal. Het gecertificeerde hygiënische ontwerp maakt ze tot de perfecte keuze. Dat vond ook Giec in een recent project waar het de elektrische engineering van A tot Z verzorgde voor een installatie bij een groot farmabedrijf.

Elektrische werken van A tot Z voor industriële klanten. Zo omschrijft GIEC CEO Frederick Flamand de activiteiten van zijn bedrijf. “Bij de opstart twintig jaar geleden kenden we een sterke verankering in de metaalindustrie. Vandaag is ons klantenbestand een stuk diverser en zien we veel groei in de voedingssector en farma. Net omdat we weten waar het in die heel strikt gecontroleerde omgevingen om draait. Veiligheid en kwaliteit zijn daar geen holle woorden.”

Strikte regels hygiëne

Een expertise die GIEC in een recent project voor een groot farmabedrijf weer bewees. “Een bedrijf waar we sinds een viertal jaar mee samenwerken. Ze waren op zoek naar een partner om hun investeringen gerealiseerd te krijgen.” Wat klein begon, mondde door het opgedane vertrouwen uit in grotere projecten. “Deze keer werden we gevraagd om de elektrische engineering van een installatie te voorzien. Dat houdt in dat we op basis van de componenten en I/O-lijsten aan de slag gingen om de schema’s te tekenen en vervolgens ook alles ter plaatse in de kast te laten passen.” Hoewel de machine niet in een cleanroomomgeving zou staan opgesteld, werden er wel strikte regels opgelegd in verband met de hygiëne. “Dan is de keuze voor Rittal snel gemaakt. Het HD gamma blinkt hier met zijn EHEDG gecertificeerd ontwerp echt in uit.” 

Hygiëne tot in de puntjes

Hoewel de HD serie oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de voedingsindustrie blijken deze kasten ook vlot hun weg te vinden naar farma, waar nochtans nog strengere eisen gelden. “Omdat het ontwerp echt hygiënisch tot in de puntjes is uitgekiend. Zo goed zijn ze”, vertelt Flamand overtuigd. “Op geen enkele plek bestaat het risico dat er zich vuil of bacteriën op het oppervlak zouden hechten. Alles is uitstekend reinigbaar. Dat maakt dat de klant er zich geen zorgen over hoeft te maken.” Dieter Thollebeek, verantwoordelijk voor de voedingsindustrie bij Rittal ziet dat ook de certificaten die de specialist in schakelkasten kan leveren gesmaakt worden. “Als een volledige installatie moet gecertificeerd worden, dan weet de machinebouwer toch al dat de kast is afgedekt. Een belangrijk argument.”

Mario Van Bever, business development manager bij Rittal: “We hebben recent nog een extra machine toegevoegd met de Wire Terminal. Daarmee kunnen we ook draadconfectie voorbereiden.”

Ondersteuning door Rittal

Het team van GIEC, dat intussen meer dan 100 medewerkers telt, maakt de ontwerpen van zijn kasten eerst in 3D in Eplan Pro­Panel. Flamand: “Zijn er uitsparingen nodig in de kast, iets wat in rvs wel wat moeite vergt, Zijn er uitsparingen nodig in de kast, iets wat in rvs wel wat moeite vergt, dan kan Rittal die voor ons voorbereiden op hun Perforex machine. Bestand doorsturen en klaar. Geen dubbel werk en geen kans op fouten. Dankzij die synergie en de ondersteunende diensten die Rittal biedt, kunnen onze mensen zich echt focussen op het engineeringswerk vooraf en een afwerking tot in de puntjes op de werf.” Een richting die Rittal verder wil ingaan om de schaarste aan technische profielen bij zijn klanten te helpen opvangen. Mario Van Bever, business development manager bij Rittal: “We hebben recent nog een extra machine toegevoegd met de Wire Terminal. Daarmee kunnen we ook draadconfectie voorbereiden.” Een extra optie waar GIEC alvast oren naar had.

Altijd de juiste oplossing

Voor GIEC is maatwerk de standaard. “Ook wat dat betreft is Rittal een uitstekende partner. Het beschikt over een uitgebreid aanbod van systeemtoebehoren. Die grote moduleerbaarheid is een bijkomende troef. Elk project is anders, elke kast die we bouwen ziet er bijgevolg anders uit, maar we kunnen altijd de perfecte oplossing bouwen. En, dankzij een doorgedreven engineering ook in één keer juist produceren.” Het elektrisch ontwerp vertelt welk type kast het meest geschikt is. “In dit geval betrof het niet het meest complexe project, er was bijvoorbeeld geen koeling of ventilatie in geïntegreerd, maar je moet wel altijd flexibel blijven. Er gebeuren vaak nog last-minute aanpassingen aan het machineontwerp. Dat maakt dat je als partner ook vlot moet kunnen schakelen en op partners kunnen rekenen die daarin meegaan. Met de scherpe levertermijnen komt Rittal ons hier in tegemoet”, besluit Flamand.     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details