NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Werkkleding moet vakbekwaamheid uitstralen

Werkkleding moet vakbekwaamheid uitstralen

Het ligt voor de hand dat verzorgde en aantrekkelijke werkkleding professionaliteit uitstraalt. Dit is ook het geval voor geschoolde arbeiders. In deze context deed Mewa Textile-Service rondvraag bij deze groep werknemers. Wat is voor hen het belangrijkst wanneer het om werkkleding gaat? Uit de antwoorden blijkt dat vakmensen het belangrijk vinden dat de werkkleding hen er laat uitzien als competente professionals. Betrouwbaarheid en professionaliteit staan samen met veiligheidsaspecten en draagcomfort bovenaan de lijst.

Kleur en design winnen aan belang

Naast de functionele vereisten voor werkkleding benadrukten de respondenten hoe belangrijk de perceptie van hun werkkleding voor hen is. De kwaliteit van hun persoonlijk vakmanschap en hun vermogen om klanten te adviseren wil men tot uiting zien komen in een outfit van hoge kwaliteit. 
Volgens de enquête van Mewa kleden vakmensen zich bij voorkeur modieus en serieus. Men wil geen kleding meer dragen die niet stijlvol is. De trend naar sportieve, nauw aansluitende pasvormen en donkergrijze of blauwe tinten qua kleurkeuze, sluit aan bij de huidige behoeften. 

Afzonderlijke items die goed combineren 

Wat er op de werkplek wordt gedragen, hangt sterk af van de activiteit. Voor buitenwerk en in autowerkplaatsen wordt de voorkeur gegeven aan een ui-look (laagjes kleding) om flexibel uitgerust te zijn voor wisselende temperaturen en oncomfortabele weersomstandigheden. Werkgevers willen daarom voornamelijk teamkleding die bestaat uit verschillende items die gemakkelijk met elkaar gecombineerd kunnen worden. Naast het T-shirt wordt dan bijvoorbeeld een vest en jas in identieke kleuren gedragen. Zo divers als de bouwsector is, zo divers blijken ook de individuele kledingvereisten. Regenbestendige outdoorjassen, warme fleecekleding en ademende T-shirts zijn het populairst. In de interieurbouw ligt de nadruk op kleding die robuust en slijtvast is. Tuinbroeken zijn als voorheen nog steeds het favoriete kledingstuk voor wie werkt in garages en carrosserieën terwijl vesten het meest gewenste kledingstuk is voor wie in de bouwsector werkt. 

Het draagcomfort primeert 

Voor mensen die de hele dag fysieke inspanningen leveren, zijn bewegingsgemak en draagcomfort van werkkleding het belangrijkst. De overgrote meerderheid van de ondervraagden in geschoolde beroepen geeft expliciet de voorkeur aan outfits van materialen die zo huidvriendelijk en ademend mogelijk zijn. Voor buitenwerk zijn nauw aansluitende modellen met veel bewegingsvrijheid – wat wordt bereikt door elastische inzetstukken of elastische gemêleerde stoffen – de trend die we waarnemen bij vakmensen. 

Zakken zijn een must 

Schroevendraaier, duimstok, portemonnee, smartphone … Vaklui wensen opbergruimte in hun werkkleding.  Voldoende zakken in de juiste maat, op de juiste plaats en met de juiste stevigheid blijken een belangrijk item bij de bevraagde respondenten. Dit geldt vooral voor broeken. Werkaccessoires moeten immers ook kunnen worden opgeborgen als men geen jas of vest draagt. We konden uit de enquête ook concluderen dat achter- en beenzakken gemakkelijk te sluiten moeten zijn, zodat de inhoud er niet uitvalt als je op je hurken zit of op de knieën gaat. Voor het veilig opbergen van gereedschap zijn cargo- of beenzakken waarvan de naad versterkt is wenselijk. Volgens de meerderheid houdt een goed zakconcept rekening met de huidige smartphone-afmetingen en een handige indeling voor pennen of visitekaartjes. 

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details