NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Wanneer het er heet aan toe gaat
Het filtratieproces verlangt nauwkeurigheid en robuustheid van de sensor.

Wanneer het er heet aan toe gaat

De processen van COSUCRA beginnen op het land en eindigen in de cleanroom. Of het nu gaat om met zand verontreinigde grondstoffen of om producten die de hygiënerichtlijnen van EG-verordening 1935/2004 volgen, de VEGAPULS C 21 vindt het allemaal prima. Deze radarsensor van VEGA past zich aan de meest uiteenlopende omstandigheden aan en levert betrouwbare meetresultaten zonder enige beïnvloeding.

De rotatiefilter bevindt zich in een met water en zand gevulde kuip. het zand wordt met behulp van een vacuümpomp bij de rand van het filter weggezogen.

COSUCRA ontstond in 1852 in Warcoing als suikerproducent. De afgelopen twintig jaar transformeerde het bedrijf tot een specialist in de productie van plantaardige ingrediënten van natuurlijk oorsprong. Het proces start op het veld met het telen van witlof en erwten. Bij de verdere verwerking van deze zandhoudende grondstoffen, leeft de onderneming de strengste hygiënevoorschriften na. Zo voldoet het COSUCRA procedé voor de productie van inuline, de vezel van de cichoreiwortel aan de eisen van EG 1935/2004 en EHEDG. Wilde cichorei komt voor in twee variëteiten, als witlof en als wortelcichorei. Deze laatste bevat ongeveer 16% inuline, een natuurlijke voedingsvezel die gebruikt wordt om de textuur en smaak te verbeteren maar die ook vele voedingsfysiologische voordelen biedt. Zo wordt inuline gebruik als zetmeelvervanger bij de behandeling van suikerziekte. Het wordt verkregen via een heetwaterprocedé. Een vloeibare, tot concentraat gereduceerde oplossing van de cichoreiwortel die vervolgens verder verwerkt wordt tot voedingsvezels in poeder- of vloeibare vorm.

Moeilijke omstandigheden vragen om betrouwbare meting

“Op ons terrein zijn eigenlijk alle problematische omstandigheden te vinden die je je maar kunt voorstellen. De processen zijn stoffig, agressief, vinden buiten of juist in de cleanroom plaats, bij overdruk of onderdruk. En soms hebben we te maken met sterke trillingen of bevinden we ons in ATEX-omgevingen”, beschrijft Vincent Vercamst, hoofd onderhoud van de afdeling elektriciteit en instrumentatie bij COSUCRA, de belangrijkste uitdagingen. “Daarom moeten alle meetinstrumenten voldoen aan de ATEX-richtlijn, maar ook aan de specificaties in overeenstemming met EG1935/2004 of EHEDG.” Al meer dan 25 jaar draagt VEGA met zijn meetinstrumenten bij aan een veilige productie met de VEGASON, VEGACAP, VEGADIF, VEGABAR en VEGATOR. “Een niet te evenaren prijs-prestatieverhouding, weinig onderhoud, een hoge betrouwbaarheid op lange termijn en ongelooflijk robuuste producten”, vat Vercamst de redenen samen die de doorslag gaven.

Verontreinigingen en hoge temperaturen zijn typerend voor het proces.

Heel precieze sturing filtratieproces

Nieuw is de compacte radarniveausensor VEGAPULS C 21. Deze contactloze radarniveausensor is geschikt voor eenvoudige toepassingen die toch een hoge nauwkeurigheid en beschermingsgraad vereisen. Het filtratieproces is zo’n typische toepassing. Hier draait een rotatiefilter rond in een met water en zand gevulde kuip. Het zand wordt met behulp van een vacuümpomp bij de rand van de filter weggezogen. “Op die manier worden de onzuiverheden in onze producten door het zand uitgefilterd”, legt Vercamst uit. De VEGA sensor meet daarbij eerst de afstand tussen de sensor en de lege filter. Dat is zo ongeveer het nulpunt. “Wij analyseren vervolgens de afstand tussen de sensor en de rotatiefilter. Daarmee controleren wij voortdurend de dikte van de zandlaag in het kritische gebied. De dikte beïnvloedt immers de filtratiekwaliteit van het product”, voegt Verdamst toe. “In het verleden hadden wij steeds problemen met de stabiliteit van het zand, wat hoge kosten met zich meebracht. Dankzij de VEGA sensor kan het filtratieproces nu heel precies worden gestuurd”, vat Vercamst samen.

Pas met de compacte VEGAPULS C 21 kwam er qua meetnauwkeurigheid, betrouwbaarheid en herhaalbaarheid rust in het proces bij COSUCRA.

Ter vervanging van visuele controle

Wat er zo gunstig is aan de VEGAPULS C 21, is dat de sensor onafhankelijk van het medium of de proces- en omgevingsomstandigheden exacte meetresultaten oplevert. Dankzij de sterke focussering van de 80GHz-technologie kan het radarsignaal vrijwel tot op de mm nauwkeurig op het te meten medium worden gericht. Storingen, bijvoorbeeld ten gevolge van aangroei op het antennesysteem, worden eenvoudig onderdrukt. Tegelijkertijd is de sensor zo klein dat hij overal kan worden geïnstalleerd. Dat is een voordeel dat bijzonder speelt op bestaande locaties waar alles zijn plek al heeft gevonden. Tot nu toe werd het filtratieproces in de cichorei-installatie meestal visueel bewaakt door de operatoren. “We hebben het met laser- of ultrasoontechnologie geprobeerd, maar daarbij liet de betrouwbaarheid te wensen over. Ook apparatuur van andere fabrikanten was niet tegen de eisen van het proces opgewassen”, herinnert Vercamst zich. Pas met de compacte VEGAPULS C 21 kwam er qua meetnauwkeurigheid, betrouwbaarheid en herhaalbaarheid rust in het proces. Het team van Vercamst was ook onder de indruk van de bestendigheid van de sensor tegen stoom en spatwater. Dankzij Bluetooth en de intuïtieve bedieningsstructuur was de nieuwe sensor binnen de kortste keren geïnstalleerd. Een concept dat Vercamst ook voor andere meetpunten heeft overtuigd: “Inmiddels vervangen wij waar mogelijk onbetrouwbare sensoren geleidelijk door VEGA instrumenten.”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details