NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Voor een veilige, gezonde voedingsindustrie
Het meten van de relatieve luchtvochtigheid bij de productie van pasta is essentieel voor de kwaliteit van dit product.

Voor een veilige, gezonde voedingsindustrie

​‘Meten is weten’ is een bekende uitspraak en zéker van toepassing op de voedingsindustrie. Om de veiligheid en kwaliteit van voeding te waarborgen, is het immers belangrijk om diverse parameters nauwkeurig te monitoren. CaTeC uit Wateringen kan hierover meepraten, adviseren en leveren vanuit een uitgebreid programma meetinstrumenten voor klimatologische vraagstukken.

Het in Wateringen gevestigde CaTeC is exclusief importeur voor de Benelux van een brede lijn meetinstrumenten en sensoren. De kern van de instrumentatie is gericht op het meten van klimaatparameters en het registreren en analyseren van meetsignalen.

Francis van Dooren is regionaal verkoopverantwoordelijke voor de BeLux landen.

Productie voedingsmiddelen

Deze focus op een brede markt brengt de specialisten van CaTeC regelmatig in contact met de voedingsindustrie. Een sector waar klimatisering een belangrijke rol speelt tijdens zowel de productie als de opslag van grondstoffen en eindproducten. Binnen de voedingssector is de beheersing van verschillende parameters van cruciaal belang om de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. Bijvoorbeeld luchtkwaliteit, temperatuur en vochtigheid. Luchtkwaliteit heeft betrekking op de zuiverheid van de lucht. Verontreinigingen kunnen een nadelige invloed hebben op bijvoorbeeld de houdbaarheid of smaak van een product of op de gezondheid van de consument. Het is daarom belangrijk om omgevingslucht te monitoren op specifieke stoffen, zodat tijdig een waarschuwing is af te geven wanneer specifieke waarden vooraf bepaalde grenzen overschrijden.

Luchtsnelheidsmeter.

Voor ieder vraagstuk de juiste sensoren

Temperatuur en luchtvochtigheid spreken waarschijnlijk voor zich: bepaalde voedingsmiddelen of grondstoffen moeten koel of juist warm worden verwerkt en hebben wel of geen baat bij een hoge of lage relatieve luchtvochtigheid. In bepaalde processen – bijvoorbeeld ovens in bakkerijen – is bovendien het verloop van de temperatuur gedurende het productieproces onderscheidend voor het eindresultaat. En wat te denken van de productie van pasta waarbij het deeg voorafgaand aan het extrusieproces kort – maar snel – sterk moet worden gedroogd. Francis van Dooren is regionaal verkoopverantwoordelijke voor de BeLux landen en weet: “We bieden voor ieder vraagstuk sensoren met het gewenste meetbereik  – bijvoorbeeld relatieve luchtvochtigheid van 0 tot 100% – en met de juiste nauwkeurigheid om tot een optimaal eindresultaat te komen.”

Opslag

Naast de monitoring van parameters tijdens het productieproces zelf – of dit nu het voorbakken van aardappelkroketjes is of het verwerken van chocola – is het meten van temperatuur en luchtvochtigheid ook belangrijk in het kader van de juiste opslag van zowel grondstoffen als afgewerkte producten. Afwijken van de ideale waarden betekent onder meer dat de kans op bederf toeneemt, wat uiteindelijk gepaard kan gaan met onnodig verlies van producten (verspilling) of gevaar voor de gezondheid. Van Dooren: “En niet te vergeten is onze meetinstrumentatie ook in te zetten voor meer algemene vraagstukken zoals het monitoren van het energieverbruik.”

Ondersteuning

Een belangrijk voordeel voor de voedingsindustrie is het feit dat er bij CaTeC een grote hoeveelheid applicatiekennis en bijbehorende ervaring beschikbaar is. Daarbij vertegenwoordigt het bedrijf diverse ontwikkelaars en producenten van meetinstrumentatie, wat betekent dat de specialisten nooit gebonden zijn aan één leverancier voor het samenstellen van de beste oplossing. Van Dooren: “Sterker nog: we kunnen met deze achterban van toeleveranciers putten uit een nog veel grotere bron van kennis en ervaring wanneer vraagstukken extreem complex zijn. Daarbij hebben we altijd toegang tot de nieuwste ontwikkelingen, zodat wij onze klanten ook direct op de hoogte kunnen stellen wanneer er nieuwe producten of oplossingen op de markt komen die hen kunnen ondersteunen bij het versnellen of op een andere manier verbeteren van hun productieproces.”

Het monitoren van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid ondersteunt de kweker bij de productie van onder andere tomaten.

Totaalprojecten

Tot slot benadrukt van Dooren dat CaTeC niet alleen standaardmeetinstrumentatie levert aan machinebouwers en systeemintegratoren, maar tevens totaaloplossingen aanbiedt. Een sensor staat immers bijna nooit op zichzelf, maar maakt bijna altijd onderdeel uit van een overkoepelend systeem. Dat betekent dat de meetwaarden moeten worden gecommuniceerd in het juiste format naar de juiste plaats. Afhankelijk van de doelstelling moet dit eventueel in real-time gebeuren. Voor andere sensoren geldt weer dat ze onderdeel uitmaken van een netwerk en dat ook informatie naar de sensor moet kunnen worden toegestuurd. Bijvoorbeeld om deze op afstand te kunnen instellen, wanneer de omstandigheden of bevindingen daarom vragen.

CaTeC levert zowel losse meetinstrumentatie als totaaloplossingen.

Onderhoud, service en kalibratie

Om alles perfect te kunnen afleveren én in stand te houden, beschikt het bedrijf tot slot over een afdeling die bekend staat onder de naam CTS: CaTeC Technische Service. Deze afdeling is gespecialiseerd in onderhoud, service en kalibratie van meetinstrumentatie. Daarnaast modificeert het CTS instrumenten op klantenspecificatie of combineert instrumentatie ten behoeve van specifieke procesmetingen. Van Dooren: “Op deze manier kunnen we klanten volledig ontzorgen zodat zij zich kunnen richten op hun eigen corebusiness: voeding produceren.”     ■

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details