NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Voor een hygiënische toekomst: contactloos deuren openen
Vooral de eenvoud van deze componenten spreekt voedingsbedrijven aan: contactloos, makkelijk instelbaar, hygiënisch en veilig.

Voor een hygiënische toekomst: contactloos deuren openen

Door de covidpandemie is de aandacht voor hygiëne alleen maar verder aangescherpt. EAO heeft daarom de Serie 57 drukknoppen om deuren te openen uitgebreid met een contactloze variant. Een welkome aanvulling voor alle toepassingen waarin hygiëne topprioriteit is. Dave Polman, managing director EAO Benelux, geeft tekst en uitleg bij de nieuwe variant.

De Serie 57 van EAO is al enkele jaren op de markt. Deze drukknoppen werden oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in het openbaar transport. Ze combineren optische, tactiele en akoestische feedback in een gebruiksvriendelijk design met extra groot bedieningsoppervlak (74 mm diameter). Sterke troeven waardoor ze ook snel hun weg vonden naar andere sectoren en toepassingen, onder andere in de voedingsindustrie. De nieuwe variant moet het succes nog verderzetten. Polman: “Corona heeft aangetoond dat deurklinken een kritiek punt kunnen vormen. Voor die zones waar op het gebied van hygiëne geen enkel risico mag bestaan, zijn contactloze deuropeners dan ook een relevante toevoeging. Bovendien werd de Serie 57 zodanig ontworpen dat de schakelaars ook makkelijk te reinigen zijn.” De voorkant kreeg een IP69K bescherming mee, de achterkant IP67. Daarnaast kunnen ze ook tegen een stootje met een impactbestendigheid van IK07.

Eenvoudige, intuïtieve bediening

Het gebruiksgemak dat de drukknoppen van de Zwitserse fabrikant typeert, werd ook het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de contactloze variant. De gebruiker hoeft maar zijn hand of vinger in de buurt van de schakelaar te bewegen om de knop al te activeren. De geïntegreerde sensor herkent de beweging, de ringverlichting licht op en vertelt de gebruiker dat het signaal verwerkt is en de deur gaat open. “Heel intuïtief dus”, verzekert Polman. Daarbij wordt er een activatiezone ingesteld (5 tot 15 cm) en een uitstel van 300 à 500 ms, zodat de deur niet opengaat als er iemand gewoon voorbij loopt. “Maar de schakelaar kan ook nog steeds via het contact-oppervlak bediend worden, waar dan weer het grote bedienings-oppervlak een troef is. Multifunctioneel, zodat de gebruiker voor elke zone zijn geprefereerde bediening kan instellen.”

Vanaf volgend jaar beschikbaar

De nieuwe contactloze deuropener is vanaf volgend jaar beschikbaar. “De verwachtingen zijn hoog, geeft Polman toe. “Er lopen al voorzichtige gesprekken met een aantal voedingsbedrijven voor een eerste implementatie. Door het coherente design van de volledige Serie 57 zijn deze contactloze schakelaars ook ideaal voor retrofits. Vooral de eenvoud van deze componenten spreekt voedingsbedrijven aan: contactloos, makkelijk instelbaar, hygiënisch en veilig”, vat Polman het nog eens samen.     ■

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details