NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Veilig signaleren in de voedingsindustrie!

Veilig signaleren in de voedingsindustrie!

Innovotech optimaliseert productieprocessen met LED signaaltoren “CleanSIGN” van WERMA

De voedingsindustrie stelt de hoogste eisen aan hygiëne. Dit geldt zowel voor de werknemers die er werken als voor de machines, systemen en accessoires die worden gebruikt. De behoefte aan betrouwbare hygiënenormen en consistent geïmplementeerde normen en richtlijnen is van enorm belang in deze industrie. Dit begint al bij het ontwerp en de planning van alle machines, componenten en onderdelen. Het is precies op dit gebied dat het Nederlandse bedrijf “Innovotech” zich heeft gespecialiseerd en zich heeft gevestigd als een belangrijke leverancier van oplossingen voor complete installaties en machinelijnen.

Onlangs realiseerde Innovotech een grootschalig project voor een bedrijf dat actief is in de voedselverwerkende sector. Bij dit project werden ook WERMA signaalgevers gebruikt: De LED-signaaltoren CleanSIGN, die speciaal is ontworpen en ontwikkeld voor gebruik in cleanrooms en in de hygiëne- en voedingsindustrie. De toren signaleert in de gebruikelijke stoplichtkleuren of de productie goed verloopt en of er problemen of storingen zijn.

Innovotech – complete oplossingen uit één bron

IJmuiden is de grootste stad in de Nederlandse gemeente Velsen in de provincie Noord-Holland en een belangrijke zeehaven in Nederland. Hier is sinds 2019 het innovatieve bedrijf “Innovotech B.V.” gevestigd. Het onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf is gespecialiseerd in het oplossen van technische productproblemen, het creëren van optimale productieprocessen en het realiseren van zowel speciale machines als complete productielijnen – van de eerste schets tot de laatste schroef.

Vooral op het veeleisende gebied van de voedingsindustrie heeft het bedrijf zijn kerncompetentie: Het levert speciale machines en complete lijnen evenals hoogwaardige componenten en onderdelen aan fabrikanten en verwerkers die actief zijn in deze specifieke voedselverwerkende omgeving.

In de voedingsmiddelenindustrie gelden enorm hoge hygiënenormen – de CleanSIGN LED signaaltoren voldoet hieraan en signaleert veilig en betrouwbaar de actuele status van de installatie.

Frans Dobbelaer, mededirecteur bij Innovotech heeft 35 jaar ervaring op het gebied van machinebouw en de realisatie van complexe projecten. Samen met zijn collega Rick van den Berg leiden zij Innovotech B.V. en werken nauw samen met een klein gespecialiseerd team van 5 mensen.

Garnalen pellen gemakkelijk gemaakt

Kort geleden realiseerde Innovotech een spannend project voor een bedrijf dat actief is in de voedselverwerkende sector: Innovotech ontwikkelde en ontwierp een machine die volautomatisch grijze garnalen pelt. Daarnaast moest worden voldaan aan de eis om storingen en stilstand veilig en betrouwbaar aan te geven met behulp van een lichtsignaal – gebruik makend van een signaaltoestel dat voldoet aan de hygiënenormen in deze gevoelige sector.

Frans Dobbelaer en Rick van den Berg stonden voor een grote uitdaging, omdat er in het verleden al verschillende signaalgevers in gebruik waren geweest die niet bestand waren tegen de hoge eisen. De zeer intensieve reiniging met hoge druk en agressieve chemicaliën zorgde ervoor dat er water in het signaalapparaat drong of dat het volledig defect raakte.

Duidelijke signalen om storingen aan te geven

Rick van den Berg pakte de zaak op en zocht intensief naar een oplossing: “Ik vond wat ik zocht op internet en maakte kennis met de CleanSIGN LED signaaltoren van WERMA!” Hij voegt eraan toe: “Ik was meteen onder de indruk van het feit dat dit product speciaal ontwikkeld is voor de voedingsmiddelenindustrie en voldoet aan de hoge IP69k-beschermingsklasse – daar was ik meteen enthousiast over.” Hij bestelde een proef en het product werd getest.

CleanSIGN – Signalisatie in rood, geel en groen

Nadat Innovotech de eerste praktijktests met succes had doorstaan, bestelde het bedrijf de WERMA LED-signaaltoren CleanSIGN. Inmiddels geven bijna 90 stuks niet alleen duidelijk en betrouwbaar de actuele status van de productielijn aan in de gangbare verkeerslichtkleuren rood, geel en groen, maar voldoen ze ook aan alle eisen en normen. De CleanSIGN heeft bijvoorbeeld geen oneffen oppervlakken, groeven, verhogingen of naden waar vuil zich kan afzetten.

Rick van Berg vertelt: “Door het gebruik van de CleanSIGN worden machinestilstanden of storingen tijdig opgemerkt en wordt er veel geld en tijd bespaard omdat je direct kunt reageren.” Hij voegt er tevreden aan toe: “Het reinigingsvriendelijke ontwerp van de signaaltoren zorgt er ook voor dat er aanzienlijk minder gereinigd hoeft te worden en dat vuil eenvoudig en zonder resten achter te laten kan worden verwijderd.”

De polyamide behuizing van de CleanSIGN is FDA (Food & Drug Administration) goedgekeurd en daarom voedselveilig en bestand tegen reinigings- en desinfectiemiddelen. Bovendien zijn het verbindingselement van de kolom en de montagebeugel gemaakt van één gietstuk. Dit voorkomt extra verbindingspunten waar vuil zich kan ophopen.

De LED-signaaltoren CleanSIGN – een veelvoud aan verfijningen

De CleanSIGN LED-signaaltoren van WERMA is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor gebruik in cleanrooms, hygiëne- en levensmiddelensectoren. Vanaf het begin werd consequent rekening gehouden met de bestaande normen en richtlijnen en werden experts en specialisten op het gebied van hygiënisch design geraadpleegd (bijv. TU München, Frauenhofer Instituut).

Deze unieke signaaltoren heeft geen oneffen oppervlakken, groeven of naden waar vuil zich kan ophopen. Dit voorkomt vervuiling en vermindert het risico op besmetting aanzienlijk. Een helling van 30° van de bovenkant en de hoek van de behuizing zorgt ervoor dat vloeistoffen snel weglopen, dat schoonmaken snel gaat en dat het goed te zien is. Rick van Berg is enthousiast en zegt: “De lichtgevende signaaltoren signaleert veilig en betrouwbaar de actuele status van de productielijn en voldoet aan al onze verwachtingen. Onze klant is erg blij en wij ook!”

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details