NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Veilig, efficiënt en duurzaam
De ontwikkeling in hygiëneproducten staat niet stil bij Christeyns. Nieuwe technologieën zoals enzymen kunnen bijvoorbeeld een interessant alternatief zijn om te winnen aan veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid.

Veilig, efficiënt en duurzaam

Enzymatische reinigingsmiddelen: innovatief alternatief

De ontwikkeling in hygiëneproducten staat niet stil bij Christeyns. Nieuwe technologieën zoals enzymen kunnen bijvoorbeeld een interessant alternatief zijn om te winnen aan veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. Door de grote verscheidenheid aan enzymen die op industrieel niveau beschikbaar zijn en de specificiteit van de reacties die ze katalyseren, is het gebruik van enzymen intussen wijdverspreid. In de voedingsindustrie bieden ze uitstekende resultaten bij de verwijdering van biofilms en allergenen.

Enzymen zijn eiwitten die fungeren als biokatalysatoren om bepaalde chemische reacties te versnellen, zoals de hydrolyse van biomoleculen. Enzymen komen niet uit het niets opduiken. De wasserijsector heeft meer dan 30 jaar ervaring met het gebruik van enzymatische wasmiddelen, met gunstige resultaten op het gebied van efficiëntie, vuilverwijdering en ook de duurzaamheid van het proces. Enzymen hebben het mogelijk gemaakt om de tijd en temperatuur te verminderen. In de voedingsindustrie ziet het scenario er anders uit. Enzymatische wasmiddelen blijven voorlopig voorbehouden tot specifieke toepassingen zoals biofilm- of allergeenverwijdering en membraanreiniging.

Verwijdering van biofilm

Biofilms zijn microbiële structuren die zich vormen op oppervlakken wanneer micro-organismen zich vasthechten en zich beginnen te groeperen, delen en extracellulaire polymere stoffen (EPS) afscheiden. Deze stoffen zorgen ervoor dat de micro-organismen aan elkaar en aan het oppervlak blijven kleven en vormen ook een beschermende laag tegen externe fysische en chemische agentia wat ze moeilijk te verwijderen maakt. Enzymatische detergenten bevatten een combinatie van enzymen die de EPS-matrix van biofilms afbreken, zodat een desinfectiemiddel ze kan bereiken, erop kan inwerken en ze kan elimineren. Bovendien zijn het neutrale reinigingsmiddelen, beschadigen ze oppervlakken niet en zijn ze veiliger voor operatoren. Ze zijn ook biologisch afbreekbaar en laten geen residuen achter. Ze worden over het algemeen toegepast bij temperaturen tussen 45 en 55 °C en met gebruik van dezelfde schuimvormende apparatuur of CIP-systemen als conventionele reinigingsmiddelen. Maar er zijn er ook die werken bij 20 °C. De toepassingstemperatuur is essentieel: bij temperaturen boven de 55 °C zullen de enzymen afbreken en niet meer werken. Bij te lage temperaturen nemen de prestaties dan weer af. In functie van de vereiste behandeling kan er geopteerd worden voor een preventief of een schokprotocol. Dat heeft een impact op de keuze van de producten, de concentraties en de frequentie. 

Verwijdering van allergenen

Allergenen zijn eiwitten uit verschillende voedingsmiddelen die een reactie veroorzaken van het immuunsysteem van consumenten die er allergisch voor zijn. Momenteel wordt de aanwezigheid van allergenen in levensmiddelen en de declaratie ervan gereguleerd door de EU (Verordening (EU) 1169/2011). Bijlage II van deze verordening beschrijft de veertien belangrijkste allergenen in levensmiddelen. Sporen van deze stoffen in een product kunnen een immunologische reactie opwekken bij de getroffen persoon. Daarom zou de aanwezigheid van niet-vermelde allergenen op voedseletiketten nul moeten zijn. Dat kan alleen maar gegarandeerd worden door specifieke productielijnen te hebben en kruisbesmetting te vermijden. Ook in deze gevallen kunnen enzymen veel bijdragen. Allergenen zijn eiwitten en kunnen daarom worden afgebroken door de werking van enzymen, waardoor de allergene verwijderingsefficiëntie van wasmiddelen wordt verhoogd. Het is altijd noodzakelijk om de afwezigheid van allergenen in het beschermingsgebied te controleren wanneer producten worden vervangen. In de voedingsindustrie verhoogt het gebruik van enzymatische reinigingsmiddelen de veiligheid van het eindproduct door de aanwezigheid van biofilms en allergenen op een effectieve en milieuvriendelijke manier te helpen voorkomen.

Reiniging van membranen

Membranen zijn semipermeabele en selectieve barrières voor de doorgang van verschillende stoffen die periodiek moeten worden geconditioneerd om vuil van zowel het oppervlak als de binnenkant van hun poreuze structuur te verwijderen, zodat ze hun eigenschappen terugkrijgen. Zo is de reiniging van UF-membranen een belangrijke stap in het algemene productieproces in de voedingsindustrie. Het gebruik van enzymatische producten voor membraanreiniging is een geschikte en minder agressieve optie in vergelijking met andere soorten producten, vanwege hun natuurlijke eigenschappen; ze vereisen geen hoge temperaturen en een mildere pH-waarde, wat zorgt voor een lager energieverbruik en een minimale impact op het milieu.

Conclusie

Efficiëntie, groene alternatieven en betaalbaarheid zijn kenmerken waar de voedingsindustrie naar op zoek is in haar reinigingsprotocollen. Enzymatische producten passen perfect in dit plaatje. Naast de beschreven toepassingen, is dit type product ook geschikt voor algemene reinigingstaken in de voedingsindustrie, waarbij vuil van verschillende soorten oppervlakken in productiefabrieken wordt verwijderd.    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details