NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Van wormpomp tot schroefspindelpomp: breed gamma van oplossingen
Netzsch pompen in een brouwerij die uiterst precies additieven doseren.

Van wormpomp tot schroefspindelpomp: breed gamma van oplossingen

Precies 150 jaar geleden werd Netzsch pompen opgericht. Het bedrijf bedient vele sectoren, waaronder ook de voedingsindustrie. Op de Belgisch-Luxemburgse markt is Netzsch Pumps Bellux sinds 2006 de vertrouwde leverancier voor tal van bedrijven in deze snel evoluerende sector. Zij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe pomp­oplossingen voor de verwerking en het transport van voedselproducten. De enthousiaste ontwikkelaars van Netzsch gaan graag deze uitdaging aan.

In het Duitse Selb startten de broers Thomas en Christian Netzsch in 1873 een bedrijf in de keramische sector. Wie had kunnen denken dat hieruit de Netzsch Group zou ontstaan, met anno 2023 maar liefst 3.500 medewerkers in 130 verkoop- en productiecentra in 23 landen? Opvallend aan deze wereldspeler in pompen is dat de productie lokaal gebeurt. Die lokale aanpak zorgt er niet alleen voor dat transport- en logistieke kosten tot een minimum herleid worden, maar ook dat het bedrijf maximaal kan inspelen op lokale klantenbehoeften. Ook alle reserveonderdelen worden trouwens in eigen huis vervaardigd en uit voorraad leverbaar, waardoor elke klant op elk moment een optimale pompkwaliteit geniet.

Indrukwekkende reeks technische ontwikkelingen

Toen Erich Netzsch na de Tweede Wereldoorlog de ontwikkelingsrechten overnam om het principe van de excentrische wormpomp te gebruiken, was dit het startschot om intensief te focussen op pompen. Het resultaat? Een indrukwekkende reeks technische ontwikkelingen, die onder meer leidden tot de Nemo® excentrische wormpompen, Tornado® lobbenpompen, Notos® schroefspindelpompen, Netzsch versnijders en Peripro® slangenpompen. Een deel van deze pompen is uitstekend geschikt om in de voedingsindustrie toegepast te worden.

Brede waaier van toepassingen

In de praktijk worden voedingspompen ingezet om vloeibare, pasteuze of visceuze voedselproducten van de ene locatie naar de andere te verplaatsen, zoals van opslagtanks naar verwerkingslijnen of van productielijnen naar verpakkingsmachines. Bovendien is er een grote diversiteit aan levensmiddelen die allemaal hun eigen eisen hebben, wanneer het om verpompen gaat. Het is immers nogal een verschil of het gaat om het transport van kipnuggets, kleverige laagvisceuze aardbeiensiroop, hoogvisceuze groentepulp of yoghurt met kwetsbare stukjes mango. En ook aanverwante processen vragen om speciale pompen. Denk bijvoorbeeld aan doseerpompen die met een hoge nauwkeurigheid kleur- of smaakstoffen toevoegen.

Peripro® slangenpompen zijn bestand tegen agressieve en schurende media en kunnen een vastestofgehalte tot 70% verpompen.

De voordelen van voedingspompen

Voedingspompen bieden bedrijven tal van voordelen. Zo zorgen ze onder meer voor een efficiënte en snelle verwerking van levensmiddelen, wat resulteert in een hogere productiviteit en kostenbesparingen. Bovendien garanderen pompen een nauwkeurige dosering van ingrediënten, wat een positieve impact heeft op de consistentie en kwaliteit van het eindproduct. Een ander voordeel is dat ze hygiënisch en veilig zijn voor gebruik in de voedingsindustrie, waardoor voedselproducten niet besmet kunnen worden met bacteriën en andere verontreinigingen. Ten slotte draagt deze technologie bij aan een duurzamere voedingsindustrie. Door het efficiënte gebruik van energie en grondstoffen en het verminderen van afvalstromen helpen pompen immers om de ecologische voetafdruk van de industrie te verkleinen.

Van yoghurt tot kipnuggets: in de voedingsindustrie zijn pompen een onmisbare toepassing geworden.

Maximale focus op innovatie

Een bedrijf als Netzsch spaart kosten noch moeite om nieuwe pomptoepassingen te ontwikkelen voor de voedingsindustrie. Het gaat hier immers om een dynamische en bovendien zeer gevarieerde branche. Onder meer het wereldwijde voedseltekort dwingt producenten om anders en efficiënter om te gaan met kostbare levensmiddelen. Ook zien we een opkomende trend om proces- en afvalwater in het eigen bedrijf te zuiveren waarvoor Netzsch een toenemend aantal wormpompen levert. Dat Netzsch een eigen R&D-afdeling heeft én thuis is in diverse sectoren, zijn trouwens extra belangrijke troeven voor de voedingsindustrie. Want hierdoor is een maximale kruisbestuiving mogelijk om voor specifieke vraagstukken snel een optimale oplossing uit te werken. Vraagstukken die door de Netzsch medewerkers graag worden aangepakt, met een grote dosis kennis en ervaring én met het onmisbare enthousiasme om nieuwe uitdagingen aan te gaan.  

Nieuwe managing director
Op 31 maart 2024 geeft Joaquim de Matos, managing director Netzsch Pumps Bellux – Netzsch Pompen Nederland, de fakkel door aan Tom Colman. Colman is gepassioneerd door techniek. Hij is industrieel ingenieur en startte zijn carrière als productspecialist viscositeit en reologie. Na jaren ervaring in the field groeide hij door naar sales director bij Anton Paar Benelux, een bedrijf gespecialiseerd in laboapparatuur. Vanaf april 2024 wordt hij managing director Netzsch Pumps Bellux – Netszch Pompen Nederland bij Netzsch.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details