NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
UVC-behandeling verlengt houdbaarheid afbakbrood

UVC-behandeling verlengt houdbaarheid afbakbrood

Onderzoek door Els Debonne van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent, onder leiding van prof. Mia Eeckhout en prof. Frank Devlieghere, heeft aangetoond dat UVC-behandeling de houdbaarheid van afbakbrood met meerdere dagen kan verlengen.

Normaal gesproken worden afbakbroden in plastic folie verpakt en enkele dagen bewaard voordat ze worden gebakken en verkocht. “Al na vijf dagen kan het brood beschimmeld raken, maar door UVC, een type ultraviolet licht te gebruiken, kan de houdbaarheid met één of meer dagen worden verlengd,” vertelt onderzoeker Els. “Dit is goed nieuws voor bakkers en verkopers, omdat het hen kan helpen voedselverspilling te verminderen en kosten te besparen.”

Het onderzoek testte verschillende parameters, zoals de sterkte van het UVC-licht, de afstand tot de lamp en de dikte van de verpakking.Broden werden behandeld met UVC-licht en vervolgens op kamertemperatuur bewaard gedurende 15 dagen. Schimmelsporen van Aspergillus niger, Aspergillus montevidensis en Penicillium roqueforti werden ook behandeld met UVC-licht om te zien welke dosis nodig was om de schimmelgroei te stoppen.

De resultaten toonden aan dat het UVC-licht verschillende soorten schimmels kan bestrijden en dat de houdbaarheid van verschillende soorten brood met meerdere dagen kan worden verlengd.De houdbaarheid van volkorenbrood, roggebrood en zes-granenafbakbrood kan worden verlengd van 5 naar 6, 8 en 9 dagen, respectievelijk,” vertelt onderzoeker Els Debonne. “Bij het testen van de schimmelsporen toonde A. niger de sterkste weerstand tegen UVC, een UV dosis van 800 mJ/cm² was nodig om de groei gedurende 15 dagen opslag te remmen, terwijl voor P. roqueforti en A. montevidensis respectievelijk UV-niveaus van 291 en 133 mJ/cm² voldoende werden gevonden.”

Er zijn wel een aantal dingen waar rekening mee moet worden gehouden, zoals de vorm van het brood, de afstand tot de lamp en de dikte en het type verpakking.Het onderzoek moedigt toekomstige studies aan om de schimmelvrije houdbaarheid van brood verder te onderzoeken met behulp van UVC-decontaminatie. Zo kan deze technologie een veelbelovende oplossing bieden voor de voedingsindustrie om voedselverspilling te verminderen en de voedselkwaliteit te verbeteren.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details