NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Temperatuursensor controleert zijn eigen kalibratie

Temperatuursensor controleert zijn eigen kalibratie

De nauwkeurige bewaking van de temperatuur is bij veel toepassingen van groot belang. Wanneer exacte temperatuurwaarden bepalend zijn voor de kwaliteit van het product, moeten temperatuurverschillen worden vermeden. De nieuwe TCC-temperatuursensor van ifm, die zijn eigen kalibratie continu controleert, is perfect geschikt voor dit soort toepassingen.

De nieuwe TCC-temperatuursensor vergelijkt de gemeten temperatuurwaarde permanent met een gelijktijdig gemeten referentiewaarde. Als de afwijking buiten het tolerantiebereik valt, dat tussen 0,5 en 3 K kan worden ingesteld, geeft de TCC een optisch signaal af en stuurt het een melding naar de centrale. Elke storing wordt ook gesignaleerd. De communicatie tussen de sensor en de centrale is gebaseerd op het digitale IO-Link protocol. De LED op de sensorkop geeft de huidige status aan: groen geeft aan dat het toestel betrouwbaar werkt, blauw geeft een temperatuurafwijking buiten het tolerantiebereik aan en rood geeft een ernstige storing aan, zoals een storing van het meetelement.

TRANSPARANTE COMMUNICATIE MET DE SENSOR

Via IO-Link kan de temperatuursensor verdere gegevens overbrengen die nodig zijn voor een zorgvuldige diagnose. Dit omvat de installatiedatum, de bedrijfsuren, het temperatuurhistogram en de logboeken over meldingen en de status van de kalibratiecontrole. Ook de instelling van de sensor wordt via IO-Link uitgevoerd, bijvoorbeeld het instellen van het tolerantiebereik. Er is ook een simulatiemodus waarin de procestemperatuur en de referentietemperaturen vrij kunnen worden gekozen om te controleren of de sensor correct in de regelaar is geïntegreerd.

ROBUUST ONTWERP

Dankzij de volledig gelaste en afgedichte behuizing en een nieuw ontwerp van het meetelement is de TCC permanent bestand tegen externe invloeden zoals vocht, thermische en mechanische schokken en trillingen. Het geïntegreerde kalibratieproces zorgt voor een nauwkeurigheid van +/- 0,2 K over het gehele meetbereik. Dit maakt de TCC perfect geschikt voor gebruik in temperatuurgevoelige processen zoals voedsel-, rubber- of koolstofverwerking. Vooral in productieprocessen waar exacte temperatuurwaarden bepalend zijn voor de productkwaliteit, is het belangrijk dat de meetwaarden absoluut nauwkeurig zijn. De nieuwe temperatuursensor maakt het voor de operator van de installatie mogelijk om in geval van driften maatregelen te nemen in plaats van te wachten op de volgende geplande kalibratie-interval.  Dit vermindert het risico om hele productiebatches te verliezen als gevolg van verkeerde productietemperaturen.

Bekijk meer!

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details