NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Procesinstrumentatie in het Industrie 4.0-tijdperk
Instrumentatie zal mogelijkheden voor diagnose en predictief onderhoud aan boord moeten hebben. Hiermee zal u niet al die kennis van uw medewerkers kunnen vervangen. Maar dankzij digitalisering zijn jonge ingenieurs wel sneller bijgepraat.

Procesinstrumentatie in het Industrie 4.0-tijdperk

Producenten staan onder druk om de betrouwbaarheid, de prestaties en de controle van en over hun productieprocessen te verbeteren. Tegelijk zien ze het aantal ervaren medewerkers teruglopen en moeten de productie- en onderhoudskosten dalen. De enige manier om aan deze uitdaging tegemoet te komen en ook de te beantwoorden aan de verwachtingen van de medewerkers van de toekomst is het omarmen van digitale technologie. Het digitaliseren van procesinstrumentatie zal bijdragen tot een verbeterde validatie van applicaties, selectie van instrumenten en inbedrijfstellen van apparaten. Met andere woorden het zal flink bijdragen tot de veiligheid en efficiëntie van het industrieel productieapparaat van uw bedrijf.

De concurrentiekracht in de industriële sector nam de voorbije jaren fors toe. Op de koop toe vertrekken er de komende jaren een hele hoop ervaren medewerkers op pensioen. Het opvolgen van processen blijft echter een cruciale taak. Er zal dan ook moeten worden gekeken naar innovatieve methodes die de efficiëntie en betrouwbaarheid kunnen opkrikken en die risico’s en kosten verlagen. Het antwoord? Het beter en breder toepassen van slimme instrumenten en het rekenen op partners. Waar vroeger sensoren en allerhande uit dikke catalogi gekozen werden, gaan productiebedrijven nu op zoek naar meer expertise bij hun leveranciers. Ze evolueren van het aanbieden van producten naar oplossingen. 

Prioriteit aan integratie 

Belangrijk element bij moderne instrumentatie is dat men moet prioriteit geven aan integratie. De typische isolatie van workflows in beheersystemen moet eigenlijk plaats ruimen voor een geïntegreerde flow, waarin waardevolle digitale data gemakkelijk kan worden uitgewisseld over alle betrokken stakeholders. Het elimineren van deze barrières zal de algemene performantie een boost geven, operatoren en ingenieurs helpen tijd te besparen en een verbeterde controle geven over instrumentatieprojecten. Vanuit de kern van besturingssystemen moet een centraal monitoringsysteem gecreëerd worden voor gebruikers, waarin sensoren, actuatoren en procesanalyse intelligent geïntegreerd worden. 

Belangrijk element bij moderne instrumentatie is dat men moet prioriteit geven aan integratie. De typische isolatie van workflows moet plaats ruimen voor een geïntegreerde flow, waarin waardevolle digitale data gemakkelijk kan worden uitgewisseld.

Digitalisering zorgt voor gebruiksgemak 

De manier waarop procesinstrumentatie geïmplementeerd werd is onder druk van digitalisering aan het veranderen. Er wordt een nieuw niveau van gebruiksgemak bereikt over de volledige levensduur van veldinstrumenten heen, van de productselectie tot de inbedrijfstelling en zelfs geavanceerde diagnosemogelijkheden achteraf. Slimme sensoren zijn sensoren die informatie herkennen en op een intelligente manier met elkaar kunnen netwerken om de juiste conclusies te trekken. Sleutelwoorden zijn veiligheid, beschikbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie. Instrumentatie zal mogelijkheden voor diagnose en predictief onderhoud aan boord moeten hebben. Hiermee zal u niet al die kennis in die knappe koppen van uw medewerkers kunnen vervangen. Maar dankzij digitalisering zijn jonge ingenieurs wel veel sneller bijgepraat over wat er moet gebeuren om processen optimaal draaiende te houden.

Mobiele technologie

Ze hoeven er zelfs niet meer aan het scherm gekluisterd bij te zitten. Met de introductie van digitale technologie, doen ook mobiele apparaten steeds meer hun intrede in productiehallen. Laptops, jazeker, maar ook met tablets en smartphones kan er tegenwoordig veel gebeuren om processen op te volgen. Data kan op die manier snel tot bij de juiste stakeholders geraken om het maken van de juiste beslissingen te versnellen en in een mum van tijd een optimale set-up klaar te hebben voor alle instrumenten die nodig zijn in een automatiseringsproject. Point-to-point communicatie is relatief veilig, maar eerder traag. Met de introductie van steeds meer draadloze technologie kunnen stappen gezet worden in een snelle, gedecentraliseerde aanpak en toegankelijkheid voor diensten die waarde kunnen toevoegen aan de bestaande processen. Open communicatiestandaarden zijn een cruciale bouwsteen in die toekomst. Denk bijvoorbeeld aan Namur.

Minder fouten

Digitale hulpmiddelen verhinderen ook het maken van fouten. Zijn bepaalde materialen en media niet compatibel? Hoort de juiste transmitter bij de juiste controle? De uitgebreide diagnosemogelijkheden van moderne instrumenten maken hier korte metten mee. Dat zal nodig zijn. Want met de stijgende eisen om de productieprocessen in een fabriek te verbeteren en investeringsprojecten zo snel en efficiënt mogelijk uit te voeren, moet ook de instrumentatie in één keer goed zitten. Er mag geen tijd of geld meer verloren gaan aan fouten, bestellingen, configuraties of installaties. En dat mag misschien wel goed lopen binnen de fabrieksmuren, maar wat met meerdere vestigingen? Hoe kunnen alle processen dan in real-time gemonitord en geëvalueerd worden    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?