NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Perfecte codering op duurzame verpakkingen dankzij thermo-transfer overprinten (TTO)
Met de industriële thermo-transfer overprinters uit de SmartDate series van Markem-Imaje drukt men codes van hoge kwaliteit op verschillende verpakkingen.

Perfecte codering op duurzame verpakkingen dankzij thermo-transfer overprinten (TTO)

Wereldwijd worden richtlijnen en wetten opgesteld om het gebruik van plastic te beperken en het toepassen van herbruikbare, composteerbare of recyclebare materialen te stimuleren. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee, want naast duurzame verpakkingsmaterialen moet men ook op zoek naar oplossingen om een conforme markering en codering aan te brengen. Markem-Imaje helpt om die nieuwe generatie materialen met succes in het productieproces te integreren.

De SmartDate® Xtra ribbons zijn ideaal voor het drukken van codes op groene, ecologische verpakkingen.

De stap naar duurzame substraten

In het verleden gebruikte de industrie vooral meerlaagse, complexere verpakkingen, die tevens moeilijk of soms zelfs onmogelijk te recyclen waren. Nu zet men echter meer en meer de stap naar monomateriaal oplossingen, met name flexibele polymeer verpakkingen. “Wikkels en zakken bestaan nu bijvoorbeeld uit polyethyleentereftalaat (PET), polyetheen (PE) of polypropyleen (PP) monofilms,” vertelt Dennis Jonker, international sales director bij Markem-Imaje. “Ook bij verpakkingen voor fast moving consumer goods (FMCG) vervangt men composieten door monofilms van PP of PE, terwijl stijve verpakkingen, flessen en potten steeds vaker uit mono- of recyclebare materialen en helder PET gemaakt worden.”

Smartdate Xtra 3530 is speciaal ontwikkeld voor het afdrukken van duurzame en leesbare codes op flexibele ecologische verpakkingen op papierbasis.

TTO en TTR

Die verschuiving naar duurzame, recyclebare verpakkingen uit één materiaal heeft ook gevolgen voor de leveranciers van bedrukkingsoplossingen. Zij moeten technologieën bieden die er nauwkeurig en consistent op kunnen afdrukken. Bij thermo-transfer overprinten (TTO) wordt inkt van een thermo-transfer lint (TTR) met behulp van warmte op de verpakking gezet. Deze digitale afdruktechnologie is speciaal ontwikkeld voor gebruik bij flexibele substraten om bar- of QR-codes en andere informatie, zoals houdbaarheidsdatum en lotnummer met hoge resolutie af te drukken.

“Bij Markem-Imaje zijn we al 30 jaar één van de pioniers op het vlak van thermo-transfer coderingstechnologie. Met ons uitgebreid gamma industriële thermo-transfer overprinters uit de SmartDate® series drukt men codes van hoge kwaliteit op flow-wrappers, zakken, trayseals, zakjes, vacuümverpakkingen of etiketten. Ze halen probleemloos de hoogste productiesnelheden bij flexibele folieverpakkingen. Onze nieuwe SmartDate Xtra 3530 en Xtra 3750 linten zijn ideaal voor het afdrukken van leesbare codes op flexibele ecologische verpakkingen op papierbasis, en dat vanaf de productielijn tot bij de eindklant,” gaat Jonker verder. “Onze apparaten zijn gemakkelijk te installeren en te bedienen. Integratie in productielijnen en hun automatiseringsomgeving is eenvoudig. Een heldere printkwaliteit, consistentie van batch tot batch en lint tot lint en weinig onderhoud zijn andere kenmerken.”

De codes blijven goed leesbaar vanaf de productielijn tot bij de eindklant.

Traceerbaarheid

Deze TTO-technologie verhoogt ook de traceerbaarheid en de efficiëntie van de toeleveringsketen. De experts van Markem-Imaje ondersteunen klanten om TTO te integreren in bestaande OEM-verpakkingsmachines om nauwkeurig en efficiënt 2D-codes op uiteenlopende substraten af te drukken. “Zo is steeds de meest actuele productinformatie beschikbaar voor de hele toeleveringsketen en worden automatisch voorraadbeheer en traceerbaarheid vanaf de productielijn tot bij de consument geoptimaliseerd,” sluit Dennis Jonker af. “Dankzij de thermo-transfer overprinting oplossingen van Markem-Imaje kunnen bedrijven gemakkelijk de stap naar groene flexibele folieverpakkingen zetten en een codering van hoge kwaliteit aanbrengen.”

Voor meer informatie: www.markem-imaje.com.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details