Wie niveausensoren zegt, zegt VEGA. De Duitse specialist heeft de reputatie zelfs de meest complexe uitdagingen in niveaumeting betrouwbaar op te lossen. Maar wat vaak onder de radar blijft bij voedingsbedrijven, dat is dat VEGA al sinds 1973 eveneens druksensoren ontwikkelt en verkoopt. Het bedrijf hanteert daarvoor hetzelfde principe als voor zijn befaamde radarsensoren: door het hart van de technologie in eigen beheer te ontwikkelen, wordt het verschil gemaakt op de markt. Voor elke toepassing en voor elk budget.
VEGA maakt al sinds zijn oprichting in ’59 van niveaumeting zijn handelsmerk. Veel machinebouwers zijn zich daarom niet bewust dat het aanbod verder reikt. Managing director Peter Leemans: “Sinds de jaren 70 ontwikkelen we druksensoren. Oorspronkelijk omdat het voor bepaalde toepassingen de manier bij uitstek was om op een betrouwbare manier het niveau te kunnen beoordelen. Maar van daaruit evolueerde het naar een gamma dat voor alle applicaties waar het belangrijk is om te druk te meten voor betrouwbare waardes kan zorgen.” Dat het aanbod aan druksensoren van VEGA desondanks wat ondergesneeuwd bleef, heeft alles te maken met de kracht van zijn radarniveautechnologie. “Omdat we daarmee de concurrentie altijd een stap voor gebleven zijn. Toch staan onze druksensoren technisch minstens even goed op punt”, verzekert key accountmanager Rudy Cousin.
Want wie de optelsom maakt, komt uit op vijftig jaar aan expertise en ervaring in drukmeting. Die laat VEGA dubbel en dik tellen. De Duitse sensorfabrikant ontwikkelt zijn keramische cellen immers helemaal zelf. En dat kunnen er niet veel zeggen. “Een sterk staaltje precisietechniek. De meest zuivere keramische cel op de markt”, weet Cousin, “waarmee we duidelijk het verschil maken. Onze druksensoren zijn door alle kennis en kunde die in vijftig jaar van doorontwikkelen zitten, bijvoorbeeld enorm overbelastbaar, tot zelfs 200 keer het meetbereik, en bestand tegen de extreme temperaturen, snelle temperatuurwissels of hoge druk die ze in de voedingsindustrie kunnen tegenkomen. Daarnaast zijn deze keramische meetcellen perfect olievrij. Voor toepassingen waar hygiëne primeert kan er dus altijd op een veilige manier gewerkt worden. Zelfs wanneer het keramiek beschadigd zou raken, een materiaal dat overigens tienmaal harder is dan staal, bestaat er geen kans op verontreiniging van de productie.”
Deze technologie vormt het hart van elke drukcel, van het meest eenvoudige toestel tot de meest complexe toepassing. “Het verschil zit hem in de extra’s die de gebruiker nodig heeft. De mechanische seals bijvoorbeeld, waardoor de druksensoren zelfs in zware omstandigheden betrouwbaar blijven werken. Maar ook de aansluitingen en de communicatiemogelijkheden. Zo kiezen ze de sensor op maat van hun toepassing”, aldus Leemans. Hoewel de wortels van VEGA in de procesindustrie liggen, heeft het die ervaring ook meegenomen om een aanbod op maat van factory automation te realiseren. Hoogwaardig en betaalbaar. “We hebben grondig nagedacht over hoe we voor die gebruikers toegevoegde waarde konden realiseren. Omdat we ook weten wat er bij hen leeft en wat zij nodig hebben.”
Een mooi voorbeeld daarvan is de 360° draaibare lichtring waarbij kan gekozen worden uit 256 kleuren om de schakelstand al van op afstand duidelijk te maken. Cousin: “Voor wie nog een stapje verder wil gaan, kunnen we de sensoren tevens uitrusten met een display.” Dat alle sensoren via Bluetooth en met één en dezelfde app ingesteld en opgevolgd kunnen worden, is een bijkomende troef. Druksensoren zijn namelijk niet altijd even handig gepositioneerd.” Een andere handigheid is de lijn van hygiënische adapters die VEGA biedt. “Dan wisselt enkel de adapter in functie van de procesaansluiting, de druksensor kan dezelfde blijven doorheen de hele fabriek.”
Eenvoud in gebruik is dus duidelijk het uitgangspunt bij VEGA. Daarnaast werpt het bedrijf de deskundigheid van al zijn medewerkers in de strijd. “Fouten in instrumentatie zijn in 80% van de gevallen terug te brengen tot slechte productkeuzes. Er komen bij drukmetingen misschien wel minder parameters kijken dan bij niveau, maar het is toch belangrijk om op basis van de eisen in verband met temperatuur, druk en resistentie de perfecte puzzel te leggen. We zijn trots op de kennis en ervaring die we hier in huis hebben. Daarmee ondersteunen we voedingsbedrijven, zodat ze de juiste oplossing in handen hebben, ongeacht de complexiteit en de schaalgrootte”, zegt Leemans. Daarna is het via het MyVEGA platform kinderspel om dezelfde configuraties weer te bestellen, dat kan zelfs gekoppeld met de ERP-systemen bij klanten. ■
VEGABAR38: druksensor met schakelfunctie
De VEGABAR 38 is een universele druktransmitter met keramische meetcel voor het meten van gassen, dampen en vloeistoffen tot 130 °C. De optionele universele aansluiting voor hygiënische adapters zorgt voor minder installatiewerk en een kleinere voorraad. De sensor is voorzien van een bedienbaar display en een gekleurde 360° schakelstatus-indicatie. Hij laat zich ook eenvoudig integreren in besturingssystemen door middel van IO-Link communicatie.