NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Online platform helpt streven naar duurzame en kwalitatieve reiniging
Door data te capteren kan Epacco met goede gegevens aan de slag om zijn medewerkers te informeren en beter op te leiden.

Online platform helpt streven naar duurzame en kwalitatieve reiniging

Digitalisering is overal, ook voor uw reinigingsprocessen. Het e-quality platform van Epacco bundelt al enkele jaren alle info over de reinigingsprocessen binnen de voedingsindustrie. Alle documenten nodig om uw  audits te doorstaan worden samengebracht in één database. Daarnaast kan Epacco via dit platform streven naar duurzaamheid binnen de eigen onderneming en die van klanten. Denk maar aan papiervrij werken, analyses op waterverbruik … Dit is niet alleen kostenbesparend maar ook noodzakelijk in het kader van duurzaamheid. 

Toen Epacco in 2012 begon met zijn e-quality platform was dat uit de noodzaak aan meer uniformiteit. “Het klantenbestand groeide. Iedereen had wel zijn manier om informatie op te vragen en te bewaren. Door alles steeds op dezelfde manier te registreren, hoef je niet meer bezig te zijn met de vorm, maar kan het echt over de inhoud gaan. Eén platform waar je als klant steeds toegang toe hebt. Daar worden we allemaal beter van. Uiteindelijk is dat het doel van alles wat we doen: samen met onze klanten de lat voor hygiëne steeds hoger leggen”, verduidelijkt General Manager Joost Buysschaert. 

Het overzicht bewaren

Al snel bleek het online platform op vele vlakken een meerwaarde te hebben. Door alles in verband met de reiniging samen te brengen, creëer je tegelijk transparantie. Denk maar aan werkinstructies, chemieplanningen, bacteriologische resultaten, een beheersysteem voor je periodieke reinigingstaken, personeelsplanningen en nog veel meer. Bedrijven kunnen eenvoudig het overzicht bewaren van wat er gebeurd is. Momenteel wordt er gewerkt aan een digitale werkbon. Dat moet de volgende stap zijn naar minder tot geen papier. 

Door alles in verband met de reiniging samen te brengen, creëer je transparantie. Bedrijven kunnen eenvoudig het overzicht bewaren van wat er gebeurd is.

Module voor waterverbruik

Inmiddels is meer dan 90% van de klanten deels of volledig overgeschakeld op het online platform. Voor Epacco geenszins het sein om op zijn lauweren te rusten. Integendeel. Buysschaert: “Meten is weten. We kijken voortdurend hoe we dit platform verder kunnen uitbouwen door relevante data op te volgen. Een mooi voorbeeld daarvan is de module voor het waterverbruik. Een ontwikkeling die er gekomen is om een antwoord te bieden op de vraag naar meer duurzaamheid in reinigingsprocessen. Door een waterteller op de reinigingsinstallatie te plaatsen kunnen we zelfs op dagelijkse basis opvolgen wat het werkelijke verbruik is en dat toetsen aan wat binnen de verwachtingen ligt. Zo wordt voor diverse taken een inschatting gemaakt van een theoretisch verbruik. Op afwijkingen kan dan snel gereageerd worden door analyse van de geleverde prestaties. Samen met de klant kunnen wij dan de juiste acties te nemen.”

Data om medewerkers te sensibiliseren.

Reinigen gebeurt nog altijd door mensen daarom moet er gestreefd worden naar eenvoud. Dit kan enkel door overleg, analyse, communicatie en respect naar mensen toe. “Digitalisering mag nooit een extra belasting zijn voor onze mensen, het moet een hulpmiddel zijn”, waarschuwt Buysschaert. “Zij zijn en blijven ons visitekaartje en moeten zich ten volle op hun taken kunnen concentreren. Maar door data te capteren kunnen we wel met goede gegevens aan de slag om ze te informeren en beter op te leiden. Het waterverbruik maakt gemiddeld 30% uit van de totale reinigingskost, maar zal ook om duurzaamheidsredenen steeds kostbaarder worden. Door onze mensen daar bewust van te maken kunnen we vaak al een besparing van 10 tot 20% realiseren.”

Epacco blijft streven om de dienstverlening en expertise uit te breiden. In de toekomst wil Epacco bijvoorbeeld nog werk maken van een online module rond chemieverbruik.      ■

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details