NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Onderzoek wijst uit: voedingsindustrie reageert op vraag naar minder plastic

Onderzoek wijst uit: voedingsindustrie reageert op vraag naar minder plastic

  • Drie van de vijf belangrijkste bedrijfsbeloften voor duurzaamheid gaan over het gebruik van minder plastic. 
  • Voldoen aan de consumentenvraag naar duurzaamheid is een primaire drijfveer om milieuproblemen aan te pakken.  
  • 77% van de bedrijven is bereid om de kosten te dragen voor het implementeren van duurzame bedrijfsvoering[1].

Recent onderzoek toont aan dat drie van de vijf belangrijkste toezeggingen[2] van bedrijfsleiders gericht zijn op het verminderen van plasticgebruik om duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken. Hierdoor zijn voedsel- en drankenbedrijven vandaag de dag meer geneigd om plastic als favoriet verpakkingsmateriaal te minimaliseren[3]. Tetra Pak onderzocht de houding van F&B-fabrikanten in de voedsel- en drankenindustrie ten opzichte van duurzaamheid, zowel nu als voor de komende vijf jaar[4]. 

De helft van de ondervraagde bedrijven beschouwt de consumentenvraag als de belangrijkste reden om nieuwe duurzame oplossingen te gebruiken in de productie- en verwerkingssector. Dit komt overeen met de bevindingen van een apart consumentenonderzoek van Tetra Pak[5] over verpakkingen. Daaruit bleek dat bijna drie op de vier respondenten (74%) sneller tot aankoop over gaat als een merk praat over milieukwesties[6]. Bovendien gelooft 42% dat een “milieuvriendelijke verpakking” een hogere prijs rechtvaardigt[7], wat de industrie een geruststellende reden geeft om een bedrijfsmodel te omarmen dat de milieu-impact vermindert. 

77% van de bedrijven gaf aan bereid te zijn om kosten-gerelateerde compromissen te accepteren bij de implementatie van duurzame productie- en verwerkingsoplossingen[8], ondanks voortdurende macro-economische uitdagingen in de industrie. Na COP28 hebben veel private belanghebbenden zich verbonden aan duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder Tetra Pak’s actiegerichte aanpak om voedselsystemen te transformeren[9]. 

Bedrijven lijken op een cruciaal punt te staan wat betreft de focus op de impact op het milieu. De noodzaak om methoden toe te passen die de wereldwijde voedselsystemen koolstofvrij maken, zal de komende vijf jaar naar verwachting met 10% stijgen: van 49% naar 59%. Op de vraag hoe verpakkings- en verwerkingsleveranciers kunnen bijdragen, antwoordde 65% van de bedrijven dat nieuwe productontwikkelingen belangrijk zijn. Dit bevestigt de cruciale rol van innovatie in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. 

Gilles Tisserand, Vice President Klimaat & Biodiversiteit bij Tetra Pak, zegt: “De voedsel- en drankenindustrie staat op een cruciaal punt. Beide industrieën heroverwegen hun manier van werken om de klimaatcrisis aan te pakken en om te gaan met de onvermijdelijke impact daarvan op hun activiteiten. Ze kijken naar leveranciers voor hulp in een competitieve markt, en we blijven vastberaden om ons steentje bij te dragen door innovatie te stimuleren en nieuwe onderzoeken, samenwerkingen en producten te ontwikkelen.” 

“Onze focus op hernieuwbare en recyclebare materialen leidt onze weg naar innovatie”, vervolgt hij. “We streven naar decarbonisatie en circulariteit in onze producten om te voldoen aan de vraag naar duurzame voedselverpakkingen. Onderzoeksuitkomsten, zoals de voorkeur van consumenten voor kartonnen verpakkingen als meest ‘milieuvriendelijk’ en plastic als minst milieuvriendelijk[10], tonen aan dat we op de juiste weg zijn. Het feit dat we in 2023 46% meer verpakkingen van plantaardige polymeren hebben verkocht dan in 2021, bevestigt de toewijding van de industrie aan verandering.” 


Bronnen

[1] Op de vraag: “Beoordeel de bereidheid van uw bedrijf om verschillende compromissen te accepteren bij de implementatie van duurzame oplossingen binnen de productie/verwerking”, antwoordde 41% dat ze zeker kosten-gerelateerde compromissen zullen accepteren, 36% zullen waarschijnlijk kosten-gerelateerde compromissen accepteren, 10% zullen noch wel noch niet accepteren, 11% zullen waarschijnlijk niet accepteren, en 3% zullen zeker niet accepteren. 

[2] De vijf belangrijkste toezeggingen waren het verminderen van afhankelijkheid van plastic; het verminderen van de vraag naar plastic verpakkingen bij voedselbezorging; het verminderen van voedselverspilling in F&B-fabrieken het verminderen van plastic verpakkingsafval in de F&B-waardeketen het verbeteren van de logistiek in de gehele waardeketen. 

[4] Tetra Pak voerde in 2023 bedrijfsonderzoek uit naar planetaire uitdagingen en hun impact op de operaties van F&B-fabrikanten, gebaseerd op een gecombineerde methodologie: kwantitatief onderzoekspanel en kwalitatief component (expertinterviews). Het kwalitatieve onderzoek omvatte ongeveer 20 interviews met interne experts van Tetra Pak plus 12 met de F&B-fabrikanten, verdeeld over alle regio’s die binnen het project vallen. Het kwantitatieve onderzoek omvatte 346 interviews in 19 markten (Italië, Polen, Spanje, Frankrijk, Duitsland, VK, Australië, India, Zuid-Afrika, Mexico, Argentinië, Brazilië, China, Vietnam, VS, Zuid-Korea, Saoedi-Arabië, Turkije, Japan). 

[5] Tetra Pak’s meest recente consumentenonderzoek naar duurzame verpakkingen, uitgevoerd in 2023, omvatte in totaal 14.500 consumenteninterviews op basis van een online vragenlijst in 29 markten: Duitsland, Frankrijk, VK, Italië, België, Denemarken, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden, Saoedi-Arabië, Turkije, Zuid-Afrika, Egypte, China, India, Japan, Australië, Indonesië, Filippijnen, Zuid-Korea, Vietnam, Brazilië, VS, Mexico, Colombia, Argentinië. 

[6] Op de vraag: “Als een merk communiceert/praat over milieukwesties, zou uw intentie om het merk te kopen…” antwoordde 74% dat het zou toenemen. Totaal BASIS 2023: 14539.

[7] Op de vraag: “Welke van de volgende zinnen past het beste bij uw gedachte over een milieuvriendelijke verpakking?” antwoordde 42% dat een product in een milieuvriendelijke verpakking meer waard is dan een product in een standaardverpakking. 

[8] Op de vraag: “Beoordeel de bereidheid van uw bedrijf om verschillende compromissen te accepteren bij de implementatie van duurzame oplossingen binnen de productie/verwerking”, antwoordde 41% dat ze zeker kosten-gerelateerde compromissen zullen accepteren, 36% zullen waarschijnlijk kosten-gerelateerde compromissen accepteren, 10% zullen noch wel noch niet accepteren, 11% zullen waarschijnlijk niet accepteren, en 3% zullen zeker niet accepteren. 

[10] Op de vraag: “Welk van de volgende soorten verpakking voor drank vindt u het meest milieuvriendelijk?” koos 41% voor kartonnen verpakking, 37% voor glazen fles, 8% voor plastic fles, 8% voor metalen blik, 3% voor plastic beker, en 3% voor plastic zakje. Op de vraag “Welk van de volgende soorten verpakking voor drank vindt u het minst milieuvriendelijk?” antwoordde 32% plastic fles, 23% plastic zakje, 17% plastic beker, 13% metalen blik, 9% glazen fles, en 6% kartonnen verpakking.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details