NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Onderhoudsvrije lagers zorgen voor flinke kostenbesparing
Antonio Quattromini (Plukon) en Erwin Jackers (Dexis Belgium). Door zijn lagers niet meer te moeten smeren, spaart Plukon meer dan 10.000 euro per jaar uit.

Onderhoudsvrije lagers zorgen voor flinke kostenbesparing

Lagers smeren vraagt tijd én houdt altijd een risico op contaminatie in. Pluimveeverwerkingsbedrijf Plukon stapte daarom in een testproject met de Blue Range lager-units van SKF. Die hoef je niet te smeren, waardoor het foodbedrijf niet alleen kosten maar ook tijd uitspaart.

Lagers waar nog smeervet aanhangt, dat ziet een auditeur niet graag. Met de lagers van SKF is alles proper.

“Onze productieomgeving telt een groot aantal lagers, die we regelmatig moeten vervangen”, vertelt Antonio Quattromini, technical support bij Plukon. “Bovendien moet iemand op zaterdag alle lagers smeren. Dat is een heel karwei. Dexis Belgium en SKF stelden een testproject voor waarbij we enkele van onze lagers vervangen door de Blue Range lagers.” Erwin Jackers, Senior Sales Specialist bij Dexis Belgium: “Het grote voordeel van die Blue Range lagerunits is dat je ze niet hoeft te smeren. Voor een foodbedrijf zoals Plukon betekent dat een flinke besparing, aangezien de smeerkost volledig wegvalt. Bovendien zijn de lagers zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk vuil op achterblijft.”

Het grote voordeel van de SKF Blue Range lagerunits is dat je ze niet meer hoeft te smeren.

Oplossing voor meerdere problemen

“We zijn heel tevreden over het testproject”, vertelt Quattromini. “Erwin volgde alles nauwgezet op. We stuurden bijvoorbeeld regelmatig foto’s van de lagers, zodat hij hun staat en werking kon evalueren. We hebben trouwens nog nooit een probleem gehad met een van de testlagers. Als ik met een vraag zit, kan ik Erwin bellen en tijdens het weekend is er het noodnummer van Dexis Belgium. We worden altijd snel geholpen en alles is bespreekbaar.” Voor Plukon lost het testproject verschillende problemen in één keer op. “Allereerst sparen we geld uit dat we anders aan smeermiddelen moeten besteden. Daarnaast vermijden we stilstand door kapotte lagers. Tot slot hoeven we niet nerveus te zijn voor audits, die strenger en strenger worden. Lagers waar nog smeervet aanhangt – al is het voedingsgekeurd – dat ziet een auditeur niet graag. Met de lagers van SKF is alles proper”, gaat Quattromini verder.

De Blue Range lagerunits van SKF zijn zodanig ontworpen dat er zo weinig mogelijk vuil op achterblijft.

Alle lagers vervangen

“Als Plukon op termijn meer en meer lagers vervangt door de Blue Range lagerunits, zullen medewerkers minder tijd nodig hebben voor de schoonmaak”, vult Jackers aan. “Je hoeft bijvoorbeeld niet meer met een hogedrukreiniger aan de slag te gaan om al het smeervet weg te krijgen. En ook de tijd die je nodig had om alle lagers te smeren, komt vrij.” Quattromini  “Binnenkort zullen we inderdaad stap voor stap al onze lagers vervangen. De voordelen zullen dan alleen nog maar toenemen. Met dit project hebben we absoluut een stap in de goede richting gezet.” De besparingen mogen er nu al zijn:

  • 208 uur per jaar besparing smeerkost
  • € 9.800 totale besparing
  • € 900 per jaar besparing vetverbruik  

Lagers die je niet hoeft te smeren

Ga eens na hoeveel lagers je machinepark telt. Als je die regelmatig moet inspuiten met reinigingsmiddel, afspuiten en nasmeren, raken je voedingsproducten binnen de kortste keren besmet door afvalwater, vervuild vet of druppeltjes die zich in de lucht verspreiden. De Blue Range lagerunits van SKF zijn dé oplossing. Door het hygiënisch ontwerp groeien er minder bacteriën op moeilijk te reinigen plekjes en worden ze niet verder verspreid tijdens het onderhoud. En het grootste pluspunt: je hoeft de lagers niet na te smeren. Dat betekent dat je je machines niet meer moet stopzetten en je minder tijd nodig hebt om overtollig vet te verwijderen. Het resultaat: een maximale productie-uitkomst. Binnen het Blue Range aanbod vind je trouwens ook lagers voor extreem corrosieve productieomgevingen.

Extra voordelen:
• Tot 33% minder warm water nodig om te reinigen
• Minder vet in het afvalwater
• Onderdelen zijn 100% recycleerbaar

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details