NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Niveaumetingen met radar om mooie innovaties te realiseren
Om processen efficiënt aan te sturen in de voedingsindustrie is een goed zicht op het niveau van bijvoorbeeld opslag- of buffertanks vaak een cruciale parameter.

Niveaumetingen met radar om mooie innovaties te realiseren

Radarniveausensoren hadden in de voedingsindustrie lange tijd de perceptie tegen. Uitstekende kwaliteit, maar te duur voor het gros van de toepassingen. Maar met de introductie van zijn VEGAPULS BASIC gamma heeft VEGA radarniveautechnologie binnen handbereik gebracht. Het gaat immers om dezelfde bewezen toptechniek, maar dan in gestandaardiseerde uitvoeringen, ook geschikt voor de voedingsindustrie. Daarom vinden ze steeds meer toepassing in de lijnen die D&W Process Technology uit Uden voor zijn klanten bouwt.

Bij D&W Process Technology noemen ze zich totaaloplossers. Deze systeemintegrator uit Uden werkt antwoorden uit voor de procestechnische vraagstukken van zijn klanten, voornamelijk in de voedingsindustrie. Innovatieve oplossingen om de capaciteit op te trekken, te automatiseren of, het stokpaardje van het bedrijf, de hygiëne­praktijken te verbeteren. Ze gaan ze niet alleen bedenken en bouwen, maar ook onderhouden, een cradle-to-grave aanpak zeg maar. Leon van de Donk richtte D&W Process Technology op wanneer zijn toenmalige werkgever het bedrijf naar Denemarken verkast. De ervaring die hij had opgebouwd in de proces- en zuivelindustrie besluit hij ten dienste te stellen van kmo’s. Geen kant-en-klare oplossingen, maar een productielijn op maat. 

Praktische kennis

Het verschil maken doet de systeem­integrator met zijn praktische kennis. Eerst die van vader Leon, intussen ook die van zoon Sjoerd. Want in de voeding draait het om organische materialen die niet altijd op perfect dezelfde manier reageren. Sjoerd haalt het voordeel van 3D-printen van voeding aan als voorbeeld. “De uitdagingen die met een dergelijk proces gepaard gaan, kan je niet met theoretische kennis alleen oplossen. Daarom doen we meer dan engineeren alleen, we bouwen onze oplossingen ook zelf. Het verschil maken doe je door alles tot in het kleinste detail op punt te stellen. De technisch beste oplossing voor de klant werkt ook voor ons het beste. Dan heb je er immers weinig tot geen omkijken meer naar.”

In het verleden vielen radarniveausensoren als eerste af door de hogere kostprijs. Vandaag komen ze echter steeds meer in het vizier van D&W Process Technology.

Perfecte puzzel leggen

Omdat D&W Process Technology zijn machines en proceslijnen altijd op maat van de toepassing van de klant bouwt, komt er heel veel kennis bij kijken. Te beginnen met de selectie van de juiste machines en de bijhorende componenten, instrumenten en appendages. “Elke functie die de installatie moet kunnen uitvoeren, wordt zorgvuldig geanalyseerd. We toetsen de technische oplossingen aan elkaar. Welke meerwaarde heeft die bepaalde component? Zijn er ook uitdagingen of beperkingen aan gekoppeld? Bestaan er alternatieven die evengoed kunnen dienen? Zo leggen we de perfecte puzzel voor klanten, tot en met de boutjes en moeren die nodig zijn”, aldus Sjoerd.

Verder kijken dan prijs

Om processen efficiënt aan te sturen in de voedingsindustrie is een goed zicht op het niveau van bijvoorbeeld opslag- of buffertanks vaak een cruciale parameter. Per applicatie wordt dan gekeken welke meetmethode de meest rendabele is. In het verleden vielen radarniveausensoren als eerste af door de hogere kostprijs. Vandaag komen ze echter steeds meer in het vizier van D&W Process Technology. Sjoerd: “Loadcellen en druk­opnemers mogen dan misschien de meest budgetvriendelijke oplossing zijn, maar als ze te makkelijk beschadigd kunnen raken door de reinigingsprocessen onder hoge druk die eigen zijn aan de voedingsindustrie, dan heeft de klant er ook niks aan. Bovendien moeten instrumenten voor een betrouwbare aansturing te allen tijde betrouwbare meetresultaten geven. Radarniveautechnologie heeft dan heel wat troeven.”

D&W Process Technology hecht niet alleen veel belang aan de kwaliteit van de meetinstrumenten maar evenzeer aan het dynamiek met de leverancier. Ook wat dat betreft scoort VEGA hoge ogen door zijn flexibiliteit en integriteit.

Betrouwbaar onder alle omstandigheden

Zeker die van VEGA. Sinds de introductie van het BASIC gamma is radarniveautechnologie een stuk betaalbaarder geworden. En daar plukken D&W Process Technology en zijn klanten dus de voordelen van. “Grote volumeveranderingen? Roerwerk in de tank? Onderdruk of vacuüm? Verschillende media met verschillende dichtheden? Daar ondervindt een radar allemaal geen hinder van. Dat maakt het vaak tot de meest geschikte technologie voor onze klanten.” D&W Process Technology hecht niet alleen veel belang aan de kwaliteit van de meetinstrumenten maar evenzeer aan het dynamiek met de leverancier. Ook wat dat betreft scoort VEGA hoge ogen door zijn flexibiliteit en integriteit. “Ze denken actief met ons mee, zodat we die mooie innovaties voor onze klanten kunnen waarmaken”, besluit Sjoerd.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details