Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Food Safety

Maximaal automatiseren maar toch flexibel

IMG_2754_JPEG_HR
Remkes heeft een compleet nieuwe productieafdeling in gebruik genomen.

Tekst | Evi Husson

Beeld | Jansen Techniek

8 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Jansen Techniek is gespecialiseerd in het verzorgen van de complete logistiek in de voedingsmiddelen verwerkende industrie. Het levert per jaar zo’n 4 à 5 km transportbanden, steeds met het doel om een efficiënt, hygiënisch en veilig productieproces te creëren met 100% klanttevredenheid.

Onlangs leverde Jansen Techniek een project op bij Remkes Foodproducts, onderdeel van The Poultry Family, dat van familiebedrijf is uitgegroeid tot keten van pluimveebedrijven en -partners. Het project betrof de complete logistieke inrichting van een volledig nieuw gebouwde kokerij voor kippenvlees in Epe. “Een nieuw project begint altijd met een kop koffie en een goed gesprek waarna een eerste layout van het gebouw op tafel komt”, zegt Jannes Jansen, directeur van Jansen Techniek. “Als de omkadering duidelijk is, kijken we vervolgens naar wat voor soort producten ze willen produceren en doorlopen we het hele traject, vanaf het startpunt tot het afgewerkte product. De klant heeft vaak al een specifiek idee over wat ze willen terwijl wij onze jarenlange ervaring met diverse transportsystemen kunnen inbrengen. Samen willen we komen tot de beste oplossing.” 

Bij Remkes bestaat het transportsysteem uit een lange aorta waar op verschillende plekken afnamepunten zijn gecreëerd voor diverse verwerkingen.

Automatiseren en flexibiliteit

De belangrijkste aandachtspunten in het traject zijn altijd hygiëne en veiligheid. Jansen: “Zonder deze aspecten heb je als bedrijf geen bestaansrecht. Daarna komt efficiëntie. Niet alleen om het product goed te kunnen verkopen, maar ook omdat het vinden van werkkrachten niet altijd even eenvoudig is. Maximaal automatiseren is vaak noodzaak.” Maar als je gaat automatiseren, verlies je vaak enige flexibiliteit. Jansen: “Een goede balans vinden tussen deze twee aspecten is heel belangrijk. Met onze ervaring kunnen we maximaal automatiseren, maar ook flexibiliteit inbouwen.” Collega Marcel Jonker, als engineer en tekenaar betrokken bij het project, licht verder toe: “Bij Remkes bestaat het transportsysteem uit een lange aorta waar op verschillende plekken afnamepunten zijn gecreëerd voor diverse verwerkingen. Daarnaast wil Remkes de verwerkte producten zowel kunnen inpakken in zachtfoliezakken als hardfolieschalen. Het is daarbij belangrijk dat de producten nauwkeurig worden gewogen, terwijl er bij voorkeur maar één weegsysteem in gebruik is om kosten te besparen. Met dit éne weegsysteem kan men in dit geval een keuze maken welke verpakkingslijn te bedienen: de zachtfolielijn, óf de hardfolielijn. Flexibiliteit is met andere woorden belangrijk, ook als je automatiseert. Voor dergelijke complexe vraagstukken proberen we altijd eenvoudige, passende oplossingen te bedenken.” 

Besturingskast voor de productielocatie.

Samenwerking

Om tot passende oplossingen te kunnen komen, is samenwerking vanaf het startpunt heel belangrijk. Jonker: “Voor de compleet nieuwe productieafdeling heeft Remkes bij ons transport- en handlingsystemen ingekocht. Bij andere partijen schafte het systemen zoals spiraalvriezers, wegers en verpakkingsmachines aan. Alle machines en transportsystemen moeten vervolgens als geheel functioneel aan elkaar worden gekoppeld.  Daar hebben wij voor gezorgd door alle ontvangen informatie te bundelen en het geheel te visualiseren in een 3D-layout. De klant kan al virtueel door zijn fabriek lopen voor de realisatie van start gaat. Hierdoor krijgt hij mogelijk weer nieuwe inzichten en ideeën zodat we de fabriek nog verder kunnen optimaliseren en afstemmen op zijn behoefte.”

Alle machines en transportsystemen zijn als geheel functioneel aan elkaar gekoppeld.

Geen verrassingen

Grote verrassingen waren er dan ook niet bij de realisatie. Jansen: “Tijdens het opleverproces kom je zoals in ieder nieuw project altijd zaken tegen die nog wat beter op elkaar moeten worden afgestemd, bijvoorbeeld omdat de afmetingen van een machine van een derde partij niet helemaal overeenstemmen met wat wij op papier hebben doorgekregen. Maar ook hier geldt dat we pas klaar zijn als de beste oplossing is bereikt. We zijn een klein gemotiveerd team dat ook die laatste puntjes op de i wil zetten en die extra inspanning wil leveren om de klant 100% tevreden te stellen. Dat zit in onze cultuur en dat is ook waar onze klanten erg enthousiast over worden.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details