NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Machinedata activeren voor meer efficiëntie
Tom Serru: “We kunnen heel snel tot een werkbare oplossing komen die de klant inzichten verschaft over hoe hij zijn processen kan optimaliseren en op het einde van de rit kan laten besparen.”

Machinedata activeren voor meer efficiëntie

Data, data, data. Iedereen heeft er de mond van vol, maar wat doen we er eigenlijk mee? Veel meer nog, als het van Ikologik afhangt. Het bedrijf uit Brugge maakt van het activeren van machinedata zijn handelsmerk en helpt productiebedrijven en machinebouwers om efficiënter, duurzamer en slimmer te worden.

Het begon allemaal met de vraag van een klant om een applicatie te ontwikkelen om een waterzuiveringsinstallatie van op afstand te monitoren. Een verhaal van co-creatie en kruisbestuiving waarin proceskennis en softwareskills samen kwamen. “Het was te jammer om er niet mee verder te gaan. De applicatie die we toen gebouwd hadden had immers ook voor andere toepassingen en sectoren potentieel. Bedrijven beschikken immers reeds over heel wat data in hun machines. Wij gaan die voor hen activeren”, vertelt zaakvoerder Tom Serru.

Enter Ikologik. Met zijn IIoT-oplossingen zorgt het dat al die data waarover voedingsbedrijven reeds beschikken ook effectief in inzichten worden omgezet.

Voor machinebouwers en productiebedrijven

Sinds 2016 timmert Ikologik hiermee aan de weg en is het intussen kind aan huis bij machinebouwers enerzijds en productiebedrijven anderzijds. Business developer Nick Lagrou “Machinebouwers kunnen we helpen om hun vloot over heel de wereld beter op te volgen. Assetmanagement in de breedste zin van het woord om bijvoorbeeld serviceactiviteiten en wisselstukkenbeheer te optimaliseren, maar er evengoed ‘as a service’ businessmodellen aan te koppelen. Voor productiebedrijven verzorgen we de data-integratie en monitoring van A tot Z: het automatisch aansturen van productielijnen (MES), opvolgen van de processen, het monitoren van het energieverbruik gekoppeld aan de productie parameters …” Ikologik focust op de software die nodig is en werkt samen met vaste technische partners om het hardwareluik voor hun rekening te nemen. Na acht jaar heeft het al installaties actief in meer dan 100 landen.

Oplossing op maat van voedingsbedrijven

Een groot deel van die klanten is trouwens actief in de voedingsindustrie. Serru: “Voedingsbedrijven staan vaak al ver op het vlak van automatisering van hun productie. Hierdoor is er maar een kleine stap te nemen om de reeds beschikbare machinedata te benutten voor optimalisaties. De uitdaging is in veel gevallen de combinatie van verschillende machines binnen één productielijn.  Ze zitten dus wel op een berg data, maar het is niet evident om die te activeren, omdat er een brede kennis nodig is van communicatieprotocollen en data-uitwisseling.” Enter Ikologik. Met zijn IIoT-oplossingen zorgt het dat al die gegevens ook effectief in inzichten worden omgezet. “Door eerst en vooral goed te luisteren naar wat de klant zelf eruit wil halen. Gaat het om een efficiëntieslag? Wil hij energie besparen en zijn ecologische voetafdruk verkleinen? Of moet de kwaliteit omhoog? Het kan allemaal, maar best stap voor stap”, vertelt Lagrou.

Bedrijven beschikken reeds over heel wat data in hun machines. Ikologik gaat die voor hen activeren.

Schaalbaar

Elke klant is uniek en heeft z’n specifieke noden. “We hebben klanten met een personeelsbestand van 10 tot en met 10.000 medewerkers. Van kleine kmo’s tot multinationals dus. Dat kan omdat we starten met een blokkendoos. We kiezen er enkel die bouwsteentjes uit die de klant nodig heeft om zijn installaties te beheren. Dat scheelt in kosten, maar ook in tijd. We kunnen heel snel tot een werkbare oplossing komen die hem inzichten verschaft over hoe hij zijn processen kan optimaliseren en op het einde van de rit kan laten besparen”, vertelt Serru. “De sterkte van Ikologik is dus dat we een oplossing op maat van de klant kunnen bieden tot op het niveau dat hij daadwerkelijk nodig heeft”, voegt Lagrou er nog aan toe.

Data uit verschillende bronnen

“Data hoeft niet alleen uit de PLC of sensoren te komen. We kunnen het van overal halen om de klant meer inzicht te geven in zijn productie. Hiervoor tekende Ikologik recent een partnerschap met Sewio rond zijn RTLS-oplossing (realtime location tracking). In dit geval om objecten in zijn productie te traceren en zo zijn productieflows nog beter in kaart te hebben”, zegt Serru.

Innovatie en veiligheid

De oplossing van Ikologik werkt in een hybride model, waarbij de aansturing van de machines steeds on-edge gebeurt, maar het luik met inzichten cloud-based wordt aangeboden. Hierdoor is de productie-informatie steeds beschikbaar, waar je je ook bevindt. “Het voordeel van cloud-based te werken, is dat onze klanten altijd kunnen genieten van de laatste nieuwe features, ontwikkelingen en security updates”, besluit Lagrou.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details