NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Kennis en ervaring sleutel tot duurzame toepassing van mesafsluiters
Hoe beter je keuze van mesafsluiter is afgestemd op je toepassing, hoe duurzamer de oplossing.

Kennis en ervaring sleutel tot duurzame toepassing van mesafsluiters

Afsluiters zijn zo oud als de straat, maar relevanter dan ooit door de toenemende druk op de voedselveiligheid. Gelukkig is de technologie al een stuk geavanceerder dan in de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Vandaag heeft de gebruiker keuze uit verschillende types in functie van zijn toepassing. Mesafsluiters, ook wel meskantplaatafsluiters of plaatafsluiters genoemd, bewijzen vooral hun nut bij niet-zuivere vloeistoffen of bulkgoederen. Maar ook daarin zijn er nog belangrijke knopen door te hakken. “Hoe beter je keuze is afgestemd op je toepassing, hoe duurzamer de oplossing”, verzekert Jeroen Vandecasteele, specialist ter zake bij Fluxer.

Een mesafsluiter, de naam zegt het al, maakt gebruik van een mes om een leiding af te sluiten. “Waar zowel bij vlinderkranen als bij bolkranen het risico bestaat dat er zich medium zou ophopen, zijn mesafsluiters de ideale keuze bij vloeistoffen met partikels of vaste stoffen”, aldus sales engineer proces valves and instrumentation Jeroen Vandecasteele. Bovendien bestaan ze ook in grote maten. “Wij kunnen mesafsluiters leveren vanaf DN50, ook groter dan DN1000 is mogelijk. Met bolkranen zou dat veel omvangrijker en duurder worden.” In de voedingsindustrie vinden mesafsluiters onder andere toepassing bij poederachtige media (denk aan bloem of aardappelvlokken), in waterzuivering, bij groente- en aardappelverwerking en voor bepaalde stroperige, viskeuze producten.

Voor hele grote kleppen kan Fluxer trouwens een persluchtvat voorzien, zodat er altijd voldoende volume is om de klep te sturen in geval van nood.

Unidirectioneel of bidrectioneel?

Binnen de mesafsluiters zijn er twee grote groepen: unidirectionele en bidirectionele. “In 70% van de gevallen zal een unidrectionele mesafsluiter volstaan”, geeft Vandecasteele aan. “Mits je voldoende aandacht besteed aan de drukrichting op het mes.” Moet er in beide richtingen volle druk gezet worden, dan kom je bij bidirectionele mesafsluiters uit. Voor stroperige viskeuze producten kies je dan weer het beste voor een uitvoering met doorlopend mes. Dan is er minder kans op ophoping ter hoogte van de zitting.”

Voor mesafsluiters met proportionele regeling gebruikt Fluxer de SIPART PS2 positioner van Siemens.

Correcte automatisatie volgens uw wensen

Eenmaal het type gekozen, wordt er naar de actuatoren gekeken. Manueel, pneumatisch, hydraulisch of elektrisch. “Altijd in functie van wat de toepassing vraagt. Uit duurzaamheidsoverweging is er wel een trend naar elektrisch, maar wie op zoek is naar een mesafsluiter met een fail safe positie, zal al snel bij een pneumatische actuator uitkomen. Voor hele grote kleppen kunnen we dan trouwens een persluchtvat voorzien, zodat er altijd voldoende volume is om de klep te sturen in geval van nood.” Vandecasteele houdt er aan om één type extra in de kijker te zetten: de mesafsluiter met proportionele regeling. “Daarvoor gebruiken we de SIPART PS2 positioner van Siemens. Maar omdat ook bij proportioneel gestuurde mesafsluiters er reeds een behoorlijke vloeistofstroom op gang komt bij een kleine opening, kunnen we nog een regelconus inbrengen voor een mooiere flowcurve.”

Met zijn kennis en ervaring maakt Fluxer echt het verschil om oplossingen af te leveren die goed werken en vooral ook goed blijven werken.

Oplossingen die goed blijven werken

“Daarnaast hebben we speciale dichtingen, materialen die zijn geschikt voor contact met voedingsmiddelen. Ook voor ATEX-zones selecteren we de juiste klep op basis van de gesteld ATEX vereisten. We kunnen als Fluxer ook net dat stapje verder gaan met maatwerk. Beschikt de klant over een flensafsluiting die niet standaard is, dan werken we de klep volgens die maten af. Op zich is een mesafsluiter een simpele klep, maar je moet het volledige plaatje in overweging nemen. Het is een optelsom van de eigenheden van je product, je proces en je productieomgeving om tot een robuuste, goed werkende oplossing te komen”, vat Vandecasteele het nog eens samen. “Daardoor kunnen we met onze kennis en ervaring echt het verschil maken om oplossingen af te leveren die goed werken en vooral ook goed blijven werken.”     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details