NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Jacques IJs perfectioneert productie met automatisatiesoftware
Software-implementatie leidt tot efficiëntiewinst tot wel 10% in ijsjesproductie.

Jacques IJs perfectioneert productie met automatisatiesoftware

Jacques IJs maakt een digitale transformatie door. Daarmee overwint de gerenommeerde Belgische ijsfabrikant de beperkingen van zijn op papier gebaseerde productieworkflow. Voor die digitalisatie deed het een beroep op Factry, de Gentse scale-up, wiens software de productieactiviteiten digitaliseert en efficiënter maakt. FactryOS, het MES pakket van Factry, vermindert downtime, levert kostenbesparingen op en verhoogt de betrokkenheid van de werknemers. Door stilstand te voorkomen en real-time monitoring en beheer van de productie mogelijk te maken, heeft Jacques IJs deze investering bovendien snel terugverdiend, met een efficiëntiewinst tot wel 10% op de productielijnen.

Operatoren tevreden van gebruiksvriendelijke platform en interface.

Optimalisatie was al lang een uitdaging voor Jacques IJs, voornamelijk veroorzaakt door de op papier gebaseerde workflow en tijd­rovende data-analyseprocessen. Vertragingen bij het identificeren van productietrends, inconsistenties en gemiste inkomsten zorgden ervoor dat het bedrijf op zoek moest naar een digitale oplossing. FactryOS kwam daarbij als beste uit de bus, dankzij de sterke flexibiliteit en gepersonaliseerde workflow van de MES software. “FactryOS sloot het beste aan bij onze behoeften”, motiveert Pieter Schuermans, IT Manager bij Jacques IJs de keuze. “Terwijl de meeste andere tools niet flexibel genoeg waren, voldeed FactryOS aan al onze eisen. De software kon volledig worden aangepast aan onze workflow, terwijl de interface er geweldig uitziet.”

Digitalisering van de productie

Met een complex productieproces voor ijs en meer dan 100 nieuwe recepten per jaar, vormde het standaardiseren van verschillende workflows een grote uitdaging. “De printer van Jacques IJs printte elke dag meer dan 500 vellen papier, van checklists tot invulformulieren en productiebladen. Deze workflow veroorzaakte vaak stress en ongeplande stilstand”, merkte Factry CEO Jeroen Coussement op. “Na de implementatie van Factry is er meer rust: gedaan met rondslingerende papieren of ontbrekende documenten. Alle relevante en actuele informatie is nu zichtbaar op een tablet en direct toegankelijk voor de operatoren.” In het verleden kwamen handmatige invoerfouten, verschillen tussen lotnummers, vertraagde detectie van afwijkingen en een tijdrovende ophaling van gegevens tijdens audits vaak voor. “Door onze productie met FactryOS te monitoren, is onze productovervulling nu met 15% tot 20% afgenomen”, zegt Yves Hemelaers, manager planning bij Jacques IJs. ”Dat betekent bijvoorbeeld dat we nu met dezelfde hoeveelheid grondstoffen 100 artikelen kunnen produceren in plaats van 85. Als je 235 miljoen ijsjes per jaar produceert, maakt dat een enorm verschil. Daarnaast merken we dat de stilstandtijd afneemt, omdat de productie niet meer wordt stopgezet vanwege verkeerde of ontbrekende papieren of problemen met verkeerde lotnummers. We meten de OEE nog niet op alle productielijnen, maar voor een van de lijnen heb ik de OEE al berekend en die is met 10% verbeterd.”

IJsjes rollen van de band, klaar om naar de klant te gaan.

Optimale productiviteit

De implementatie van FactryOS heeft de processen bij Jacques IJs gerevolutioneerd. Door het digitaliseren en automatiseren van de op papier gebaseerde processen, maakt FactryOS real-time monitoring en beheer van de productie mogelijk. Dat resulteert in minder downtime, een verhoogde opbrengst, betrouwbaardere traceerbaarheid, minder klachten van klanten en gestroomlijnde operaties. Met een gebruiksvriendelijke interface, begeleide workflows en uitgebreide data-inzichten stelt FactryOS operators en managers in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen, de productiviteit te optimaliseren en investeringen snel terug te verdienen. De gebruiksvriendelijkheid van FactryOS draagt bij tot een vlotte adoptie van het systeem. “De visuele interface is goed ontvangen door onze medewerkers”, weet Schuermans. “Mensen zijn echt blij om met de software te werken. En dat was het hele punt. De software bespaart onze managers niet alleen veel tijd, de mensen op de vloer kunnen zich nu beter concentreren op de dingen die er echt toe doen en hun werk beter uitvoeren.”

Met 235 miljoen ijsjes per jaar over de lopende band, maakt efficiëntie een groot verschil.

Voortzetting van de digitale transformatie

Hoewel Jacques IJs reeds significante resultaten heeft behaald, is de digitalisatie van hun productieproces nog steeds gaande.
Toekomstige plannen omvatten het verder verfijnen van het bestaande systeem, het connecteren van de resterende productie­lijnen, het integreren van PLC’s met het MES, het implementeren van real-time dashboards, het automatiseren van het toewijzen van redenen voor downtime en het verbinden van rapporteringssoftware om diepgaande inzichten te genereren. Factry blijft zich inzetten om Jacques IJs te ondersteunen in hun streven naar operationele perfectie.     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details