NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Jaarlijks één miljoen liter wijn sparen dankzij AI

Jaarlijks één miljoen liter wijn sparen dankzij AI

Accolade Wines schakelde de experts van ML6 in om hen te ondersteunen bij de implementatie van een ML-proces waardoor ze real-time analyses uit het productieproces konden halen. Zo konden ze bij hun drie productielijnen het verlies van wijn met in totaal één miljoen liter per jaar – de jaarlijkse consumptie van 50.000 mensen – verminderen. Het resultaat: een ROI van 200 % voor de wijnproducent.

Accolade Wines is wereldwijd één van de vooraanstaande producenten van wijn en sterke dranken. De continue drang naar innovatie, de inzet op het vlak van duurzaamheid en de zorgvuldige keuze van de partners resulteren in een hoge kwaliteit van de producten en een uitstekende service aan de klanten. Voor het bottelen van de wijn maakt de producent gebruik van de CO2-neutrale productiesite ‘The Park’ in Bristol, de grootste wijnbottelfaciliteit in het Verenigd Koninkrijk.

Het productieproces in real-time opvolgen

Accolades Wines doet er alles aan om het verlies van wijn tot een minimum te beperken. Die marge was al extreem laag, maar toch wou de producent nog een stap verder gaan. Ze konden echter het productieproces bij het bottelen niet live volgen. Daarom gingen ze op zoek naar een strategische partner in machine learning, die voor hen kon onderzoeken hoe een zelflerend en adaptief beheersysteem gebruikt kon worden om de wijnopbrengst te controleren en naar ongekende niveaus te tillen.

Samen met Accolade Wines bouwde ML6 een oplossing die het verlies van wijn kon detecteren. Daarvoor werd gebruik gemaakt van sensoren en een real-time dashboard voor individuele componenten. Men wou verlies voorkomen met behulp van rule-based en ML-meldingen. Daarom creëerde ML6 een real-time Grafana dashboard, waarop het end-to-end proces gevisualiseerd wordt. Als er verlies ontstaat, wordt dat onmiddellijk opgemerkt en kunnen de operatoren snel optreden. Deze oplossing werd gebouwd op Google cloud zodat ze snel aangepast of naar meerdere lijnen en/of landen uitgebreid kon worden.

Het nieuwe meldingssysteem, aangegeven in het hoofddashboard, controleert op grote verschillen tijdens het bottelen. Is er een groot verschil tussen de hoeveelheid die in de productielijn gebracht wordt en de hoeveelheid die aan het einde verkregen wordt, krijgen de operatoren een melding, waarna ze de oorzaak kunnen zoeken en het probleem kunnen aanpakken. De verzamelde data wordt ook op macro- en microniveau in kaart gebracht. Zo kunnen de operatoren het totale wijnvolume in het systeem in de loop der tijd zien en het verschil tussen de hoeveelheid die in en uit de site komt. Men kan ook de kleinste details raadplegen, want er zijn ook grafieken met stroomsnelheden. Die meten het aantal liter per seconde dat op bepaalde momenten tijdens het bottelproces stroomt.

Verlies gevoelig reduceren

Bedrijven die dranken verpakken houden meestal rekening met een verlies van 2 % tijdens het proces. Met standaard procesverbeteringstechnieken kon men dat verlies bij Accollade Wines gemiddeld al een heel stuk onder dat niveau brengen. Maar dankzij de ondersteuning van de specialisten van ML6 werd dat verlies bij de drie bottellijnen nog eens met meer dan de helft verminderd. Finaal resulteerde dat in een besparing van nog eens één miljoen liter wijn per jaar.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details