NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Infectiepreventie en desinfectie: nieuwe technologie biedt waterdichte garanties

Infectiepreventie en desinfectie: nieuwe technologie biedt waterdichte garanties

Voor wie in de voedselverwerkende industrie actief is, zijn zowel infectiepreventie als een goed uitgedacht desinfectieproces ronduit cruciaal. Opvallend genoeg blijven manuele desinfectieprocedures in heel wat sectoren nog alomtegenwoordig. Terwijl daar nochtans heel wat nadelen en zelfs risico’s aan verbonden zijn én er vandaag ook interessante alternatieven op de markt zijn.

Gaande van de vleessector over de vis- of zuivel­industrie tot industriële bakkerijen of de productie van bereide maaltijden: als ondernemer in de voedselverwerkende industrie komt het er altijd en overal op aan om een veilige omgeving te creëren. Medtradex kan hiervoor terugvallen op een ruime expertise, met technologieën die zowel preventief als curatief een oplossing kunnen bieden. Centraal in het desinfectieproces anno 2021 staat een uitgebalanceerde combinatie van van manuele procedures en automatische toepassingen. Net deze aanpak garandeert u dat alle oppervlakken worden meegenomen, ook deze die handmatig niet of moeilijk bereikbaar zijn. Medtradex bekijkt eerst samen met de klant welke technologie het meest relevant is en biedt vervolgens ook een degelijke opleiding aan, op maat van de eindgebruiker. Hierbij wordt ruime aandacht besteed aan de noodzakelijke ondersteuning bij de implementatie van de technologie en alle daarbij horende procedures.

Fouten

In de meeste sectoren blijft manuele desinfectie vandaag wijdverspreid. Of het nu om vlees, vis, brood of groenten gaat, de risico’s op een (na)besmeting of kruisbesmetting met bijvoorbeeld listeria, salmonella, enteriobacteriaceae of E. coli. vallen jammer genoeg nooit volledig uit te sluiten. Mensen zijn immers bijzonder goede dragers en verspreiders van allerlei ziekmakende kiemen. Bovendien maken mensen ook fouten en moeten ze afrekenen met een aantal beperkingen: niet alle omgevings­oppervlakten worden even precies behandeld, er blijft residu van reinigingsproducten aanwezig na een manuele naspoeling en bepaalde kritische oppervlakken blijken moeilijk bereikbaar. In de praktijk is het doorgaans ook onmogelijk om na elke desinfectie te controleren of de volledige ruimte effectief voldoende gedesinfecteerd werd. En onvermijdelijk zal elke manuele desinfectiebeurt ook anders – en dus grondiger of net minder grondig – worden uitgevoerd. Een manuele desinfectie is dus nooit volledig meetbaar of reproduceerbaar.

Nieuwe trends

Daarnaast dragen een aantal nieuwe trends bij tot een hoger infectiegevaar. Zo zorgen de toenemende verstedelijking en overbevolking voor een groter risico op de verspreiding van infecties. Een tweede niet onbelangrijke factor zijn onze veranderde eetgewoonten. We geven vandaag vaak de voorkeur aan minimaal bewerkte levensmiddelen, waarvan het aroma en de smaak niet werden vervormd door pekelen, roken of drogen. Net deze technieken werden vroeger nochtans ingezet om de houdbaarheid van voedingswaren te verlengen en het risico op ziek-makende organismen of bederf te beperken. Last but not least, is er ook de fel groeiende markt voor kant- en-klare maaltijden en voorgesneden groenten en vruchten. Omdat deze enkel ‘zachte’ bewaartechnieken ondergaan zijn ze ook gevoeliger voor ‘mishandeling’.

Verneveling

Om de infectiedruk te verlagen en het desinfectieproces te optimaliseren ontwikkelde  Medtradex een innovatief concept: Nocotech. Deze technologie is gebaseerd op de verneveling in de ruimte – via een vernevelingstoestel zoals Nocospray 2®, Nocomax Easy® of Nocomax Fix – van een biologisch afbreekbaar ontsmettingsmiddel op basis van H2O2 (Nocolyse). Tijdens de verneveling wordt het desinfectans geïoniseerd, waardoor de partikels positief geladen worden. Het gehanteerde product vormt een droge mist waarbij deze ‘positief geladen partikels’ door de ‘negatief geladen’ oppervlakken worden aangetrokken. Dit concept garandeert een perfecte automatische desinfectie van alle oppervlakken in de ruimte. Deze technologie heeft een bewezen doeltreffendheid tegen allerlei bacteriën, virussen, schimmels en sporen. Bovendien is het proces ook nog eens milieuvriendelijk: het product wordt immers afgebroken in water en zuurstof, en is dus 100% bio-afbreekbaar. Het bevat ook geen allergenen of andere gevaren voor de mens.     

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details